HERREMAD
MENU
21.02.2023 |
Sorte Gryde
Kartoffelmos
Is
|
Forside
Opskrifter
Menu 2022-2023 |
Sorte Gryde:
Ingredienser til 6 personer:
|
1 kg mørt oksekød, fx
okseinderlår eller -klump |
|
50 g smør |
|
2 dl stærk kaffe, fx
espressokaffe |
|
4 dl piskefløde, 38% |
|
1/2 dåse hakkede tomater (ca.
200g) |
|
1/2 dl snaps |
|
2 tsk. groft salt |
|
Frisk-kværnet peber |
Pynt:
|
Kviste af bredbladet persille |
|
Sorte Gryde:
Fremgangsmåde:
- Skær kødet i tændstiklange strimler, ca. 1 cm tykke.
- Lad smørret blive gyldent i en stegegryde.
- Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig i smørret.
- Kom alt kødet tilbage i gryden og tilsæt de øvrige ingredienser
- undtagen madlavningsfløde.
- Lad retten koge ved svag varme og under låg ca. 1 time.
- Tilsæt herefter madlavningsfløde og kog godt igennem i ca. 5
min. - uden låg.
Smag til.
- Server gryderetten med kartoffelmos og persille.
|
Kartoffelmos:
Ingredienser til 6 personer:
|
1,5 kg kartofler (gerne
melede) |
|
100 g smør skåret i tern |
|
2,25 dl mælk |
|
Lidt friskrevet muskatnød |
|
1,5 tsk 1.salt |
|
Friskkværnet peber |
|
Kartoffelmos:
Fremgangsmåde:
- Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker og koges i
usaltet vand, til de er godt møre.
- Vandet hældes fra kartoflerne, og de dampes helt tørre.
- Kartoflerne moses med en kartoffelstøder eller en håndmixer, og
smør og den lune mælk tilsættes, til konsistensen er cremet og
luftig.
- Smag til med salt, peber og muscatnød.
|