HERREMAD
MENU 23. Apr 2019
|
Rå tun i krydret kokosmel
Kalvefrikassé - klassisk opskrift
Citronfromage - gammeldags maner
|
Forside
Opskrifter
Menu 2018-2019
|
Rå tun i krydret kokosmel
Ingredienser til 4 personer:
|
250 g tun (skæres i tynde
skiver) |
Krydret kokosmælk:
|
1 l sødmælk |
|
250g kokosmel |
|
4 limeblade |
|
4 stænger citrongræs |
|
1-2 chilifrugter (fint
hakket) |
|
1 knold ingefær (rives
fint) |
|
4 limeblade |
|
1 spsk nam pla |
Drys
|
Ristede, saltede peanuts |
|
Koreander |
Tilbehør
|
Chilisovs (sød) |
|
Flutes
|
|
Rå tun i krydret kokosmel
Fremgangsmåde:
- Mælk Kokosmel, Limeblade og citrongræs koges op i en gryde og
stilles til køl.
- Efter afkøling sigtes blandingen.
- Chilifrugter, Ingefær, limeblade og nam pla tilsættes derefter.
- Denne blanding hældes over tunfisken 20 min før servering og
stilles derefter på køl igen.
Drys:
- Før servering drysses med grofthakkede, ristede, saltede peanuts
og finthakket, frisk korender.
Tilbehør
- Serveres med sød chilisovs og flutes
|
Kalvefrikassé - klassisk opskrift
Ingredienser til 5-6 personer
Kødet:
|
Ca. 1 kg kalvekød (bov,
klump, bryst eller tykkam) |
|
Kogeurter: (lidt løg,
gulerod, selleri og porretop) |
|
3 dl hvidvin |
|
4-5 dl vand |
|
10 peberkorn |
|
½ laurbærblad |
|
Et par kviste timian
|
|
1 bundt persille |
|
Salt |
Frikasséen:
|
2-3 gulerødder |
|
1-2 porre |
|
1/4 selleri |
|
2 små persillerødder
|
|
Ca. 30 g smør |
|
2-3 spsk. mel |
|
1 dl fløde 13 % |
|
Salt |
|
Peber |
|
Evt. lidt citronsaft
|
|
hakket persille og/eller
kørvel |
Tilbehør
|
1,5 kg kogte kartofler
|
|
Kalvefrikassé - klassisk opskrift
Fremgangsmåde:Kødet:
- Læg kødet i en gryde med koldt vand og bring det langsomt i kog.
- Skum urenhederne af.
- Gør kogeurterne i stand og skær dem i småstykker.
- Tilsæt urter, vin, vand, krydderier, krydderurter og salt til
kødet.
- Lad kødet simre meget blidt under låg i ca. 5 kvarter.
- Tag det op og læg det på et fad.
- Si suppen og kog den ind til 5-6 dl.
- De udkogte urter smides ud.
Frikasséen:
- Puds det kogte kød af for sener, fedt o.l.
- Skær det i stykker, der er større end en mundfuld, så man stadig
skal bruge kniv og gaffel, når man spiser retten.
- Gør de friske grøntsager i stand og skær dem i mundrette
stykker.
- Blancher dem kort i spilkogende letsaltet vand, dryp dem af og
læg dem sammen med kødet.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde, tilsæt mel og bag det godt
igennem.
- Spæd lidt efter lidt med suppen, pisk grundigt.
- Lad saucen koge godt igennem. Tilsæt fløde, kød og grøntsager og
kog det, indtil grøntsagerne er møre.
- Smag frikasséen til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
- Drys krydderurter over frikasséen og server den med kartofler
til.
|
Citronfromage - gammeldags maner
Ingredienser til 6 personer
|
5 blade husblas |
|
4 pasteuriserede
æggeblommer, svarer til 2 af de små bægre |
|
100 g sukker |
|
2 tsk. reven, usprøjtet
citronskal |
|
1½ dl citronsaft af 2-3
citroner |
|
5 pasteuriserede
æggehvider, svarer til 2 af de små bægre |
|
3 dl piskefløde |
Pynt:
|
evt. 1 dl piskefløde samt
|
|
reven usprøjtet
citronskal |
|
evt. citronmelisse |
|
Citronfromage - gammeldags maner
Fremgangsmåde:
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min.
- Pisk æggeblommer og sukker godt, til det er cremet, og tilsæt
den revne citronskal og det halve af citronsaften.
- Tag husblassen op med det vand, der hænger ved, og smelt den
over vandbad eller i mikroovn.
- Rør resten af citronsaften i. Lad denne masse køle af, til det
er fingervarmt.
- Rør lidt af æggemassen i.
- Hæld nu blandingen i en tynd stråle i æggemassen, mens du rører.
- Pisk æggehviderne stive
- Pisk fløden til skum.
- Når æggeblandingen begynder at stivne lidt, det tager ikke
særlig lang tid, vender du først de piskede æggehvider og derefter
flødeskummet forsigtigt i.
- Hæld fromagen i en skål, og stil den i køleskabet et par timer.
Pynt:
- Pynt evt. med flødeskum og citronskal samt evt. citronmelisse.
Tip:
Når du bruger husblas, så læg altid bladene enkeltvis ned i koldt vand,
de må ikke klistre sammen. Lad dem udbløde 10 min. Når du skal smelte
dem, skal det være over vandbad eller i mikroovn, de må ikke få for
meget varme, de skal bare lige smelte.
|