HERREMAD 

   MENU 23. Apr 2019

                    

Rå tun i krydret kokosmel

Kalvefrikassé - klassisk opskrift

Citronfromage - gammeldags maner
         

Forside
Opskrifter
Menu 2018-2019
 
Rå tun i krydret kokosmel

Ingredienser til 4 personer:

bullet

250 g tun (skæres i tynde skiver)

 

Krydret kokosmælk:

bullet

1 l sødmælk

bullet

250g kokosmel

bullet

4 limeblade

bullet

4 stænger citrongræs

bullet

1-2 chilifrugter (fint hakket)

bullet

1 knold ingefær (rives fint)

bullet

4 limeblade

bullet

1 spsk nam pla

 

Drys

bullet

Ristede, saltede peanuts

bullet

Koreander

 

Tilbehør

bullet

Chilisovs (sød)

bullet

Flutes




 

Rå tun i krydret kokosmel

Fremgangsmåde:
 

  1. Mælk Kokosmel, Limeblade og citrongræs koges op i en gryde og stilles til køl.
  2. Efter afkøling sigtes blandingen.
  3. Chilifrugter, Ingefær, limeblade og nam pla tilsættes derefter.
  4. Denne blanding hældes over tunfisken 20 min før servering og stilles derefter på køl igen.

Drys:

  1. Før servering drysses med grofthakkede, ristede, saltede peanuts og finthakket, frisk korender.

Tilbehør

  1. Serveres med sød chilisovs og flutes

     
Kalvefrikassé - klassisk opskrift

Ingredienser til 5-6 personer

Kødet:
 

bullet

Ca. 1 kg kalvekød (bov, klump, bryst eller tykkam)

bullet

Kogeurter: (lidt løg, gulerod, selleri og porretop)

bullet

3 dl hvidvin

bullet

4-5 dl vand

bullet

10 peberkorn

bullet

½ laurbærblad

bullet

Et par kviste timian

bullet

1 bundt persille

bullet

Salt

 

Frikasséen:

bullet

2-3 gulerødder

bullet

1-2 porre

bullet

1/4 selleri

bullet

2 små persillerødder

bullet

Ca. 30 g smør

bullet

2-3 spsk. mel

bullet

1 dl fløde 13 %

bullet

Salt

bullet

Peber

bullet

Evt. lidt citronsaft

bullet

hakket persille og/eller kørvel

 

Tilbehør

bullet

1,5 kg kogte kartofler
 

Kalvefrikassé - klassisk opskrift

Fremgangsmåde:

Kødet:

  1. Læg kødet i en gryde med koldt vand og bring det langsomt i kog.
  2. Skum urenhederne af.
  3. Gør kogeurterne i stand og skær dem i småstykker.
  4. Tilsæt urter, vin, vand, krydderier, krydderurter og salt til kødet.
  5. Lad kødet simre meget blidt under låg i ca. 5 kvarter.
  6. Tag det op og læg det på et fad.
  7. Si suppen og kog den ind til 5-6 dl.
  8. De udkogte urter smides ud.

Frikasséen:

  1. Puds det kogte kød af for sener, fedt o.l.
  2. Skær det i stykker, der er større end en mundfuld, så man stadig skal bruge kniv og gaffel, når man spiser retten.
  3. Gør de friske grøntsager i stand og skær dem i mundrette stykker.
  4. Blancher dem kort i spilkogende letsaltet vand, dryp dem af og læg dem sammen med kødet.
  5. Smelt smørret i en tykbundet gryde, tilsæt mel og bag det godt igennem.
  6. Spæd lidt efter lidt med suppen, pisk grundigt.
  7. Lad saucen koge godt igennem. Tilsæt fløde, kød og grøntsager og kog det, indtil grøntsagerne er møre.
  8. Smag frikasséen til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
  9. Drys krydderurter over frikasséen og server den med kartofler til.
Citronfromage - gammeldags maner

Ingredienser til 6 personer
 
bullet

5 blade husblas

bullet

4 pasteuriserede æggeblommer, svarer til 2 af de små bægre

bullet

100 g sukker

bullet

2 tsk. reven, usprøjtet citronskal

bullet

1½ dl citronsaft af 2-3 citroner

bullet

5 pasteuriserede æggehvider, svarer til 2 af de små bægre

bullet

3 dl piskefløde

 

Pynt:

bullet

evt. 1 dl piskefløde samt

bullet

reven usprøjtet citronskal

bullet

evt. citronmelisse

 

Citronfromage - gammeldags maner

Fremgangsmåde:
 
  1. Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min.
  2. Pisk æggeblommer og sukker godt, til det er cremet, og tilsæt den revne citronskal og det halve af citronsaften.
  3. Tag husblassen op med det vand, der hænger ved, og smelt den over vandbad eller i mikroovn.
  4. Rør resten af citronsaften i. Lad denne masse køle af, til det er fingervarmt.
  5. Rør lidt af æggemassen i.
  6. Hæld nu blandingen i en tynd stråle i æggemassen, mens du rører.
  7. Pisk æggehviderne stive
  8. Pisk fløden til skum.
  9. Når æggeblandingen begynder at stivne lidt, det tager ikke særlig lang tid, vender du først de piskede æggehvider og derefter flødeskummet forsigtigt i.
  10. Hæld fromagen i en skål, og stil den i køleskabet et par timer.

Pynt:

  1. Pynt evt. med flødeskum og citronskal samt evt. citronmelisse.

Tip:
Når du bruger husblas, så læg altid bladene enkeltvis ned i koldt vand, de må ikke klistre sammen. Lad dem udbløde 10 min. Når du skal smelte dem, skal det være over vandbad eller i mikroovn, de må ikke få for meget varme, de skal bare lige smelte.