HERREMAD 

   MENU 05. feb. 2019

Hold 2

                                           VIKINGE-GRYDE

                                    Nem chokolademousse
                                       

Forside
Opskrifter
Menu 2018-2019
 
VIKINGE-GRYDE

Ingredienser til 5 personer:
 

 

bullet

1 kg Svinemørbrad

bullet

0,5 l mælk

bullet

2,5 dl piskefløde

bullet

85 g smør

bullet

lidt extra smør til stegning af kød -

bullet

70 g mel

bullet

1 fed hvidløg

bullet

1,5 store løg

bullet

15g karry "det skal være madras-karry"

bullet

10g paprika "kun rosenpaprika er
anvendelig"

bullet

35 g tomatpasta

bullet

Whisky efter behov


 

VIKINGE-GRYDE

Fremgangsmåde:
 

  1. Smør brunes i en tykbundet gryde.
  2. Karry tilsættes og brunes til det ryger let. Tilsæt så paprika og lidt efter
    de finthakkede løg.
  3. Når løgene er næsten møre tilsættes mel. Det bages godt igennem.
  4. Tilsæt så ret varm mælk og bag det hele op, så det opnår en vællingkonsistens.
  5. Tilsæt derefter tomatpasta, finthakket hvidløg fløde samt salt og peber.
  6. Saucen holdes varm - evt. i et vandbad. "Det må under ingen omstændigheder koge"
  7. Kødet befries for sener, flækkes på langs en 3-4 gange og skæres på tværs i passende strimler (1x4cm).
  8. Kødstrimlerne lynsteges i brunet smør - ikke for meget af gangen
    så koger det jo dit fjols, kødet må kun steges, som du ville stege en engelsk bøf.
    "Altså kom ikke for meget kød på panden ad gangen"
  9. Det lynstegte kød væltes i den varme sauce, hvor det hviler i ca 20 min så det
    afgiver smag til til saucen. det må endelig ikke komme i kog. "man koger jo hellere
    ikke en engelsk bøf efter stegning(men mindre med er et fjog)" Selvfølgelig skal
    retten på den anden side også holdes varm.
  10.  Til slut tilsættes whisky efter smag,behag og bilstørrelse "men do har vel ingen bil din fattigrøv !!!"
  11. Retten serveres med pommes frites.
  12. .Tilsæt halsen rigelig mængder af god århusiansk Ceres-øl.
  13. Opskrift på den originale Vikingegryde iflg. Dix - anno 1961 i Århus første gang på
    Rest "Den Gamle By". senere på Rest "Viking Bøfhus" Vogt jer for billige efterligninger....
     
Nem chokolademousse

Ingredienser til 5 personer

bullet

5 Æggeblommer,pasteuriseret

bullet

100g mørk chokolade 44%

bullet

60 g Sukker

bullet

4 dl Piskefløde

Nem chokolademousse
 

Fremgangsmåde:

  1.  Pisk sukker og æggeblommer hvide. Smelt chokoladen over svag varme i vandbad.
  2. Held chokoladen i ægge- og sukker blandingen.
  3. Pisk fløden til flødeskum og vend fløden i chokolade, sukker og æggeblandingen.
  4. Held evt ckokolademoussen i portionsglas.
  5.  Stil chokolademoussen på køl i ca en halv time .