HERREMAD
MENU 9. okt 2018
|
Varme ansjosbrød
Okseragout med jordskokker, timian og sort peber
Honningristet ananas med vaniljeskyr og nødder
|
Forside
Opskrifter
Menu 2018-2019
|
Varme ansjosbrød
Ingredienser til 4 personer:
|
2 løg |
|
2 - 3 ss olie |
|
3 hårdkogte æg |
|
10 – 12 ansjosfileter |
|
4 skive formbrød |
|
½ - ¾ bundt hakket dild |
|
1 kvist dild til pynt
|
|
Varme ansjosbrød
Fremgangsmåde:
-
Skræl løg og hak
dem
-
Svits dem bløde i
fedtstoffet
-
Pil og hak de
hårdkogte æg
-
Skær
ansjosfileterne i små bidder
-
Bland de hakkede æg
med ansjosfileterne og løgene
-
Skær skorpen af
brødskiverne og steg dem i lidt fedtstof på panden (eller rist dem i
ovnen)
-
Lun det hele
igennem og bland til sidst den hakkede dild i
-
Fordel
ansjossalaten på de stegte brødskiver, pynt med dildkviste og server
retten med det samme
|
Okseragout med jordskokker, timian og sort
peber
Ingredienser til 4 personer
|
3 løg |
|
Ca. 500 g oksekød i tern
(bov/tykkam) |
|
2 ss olie |
|
2 ss hvedemel |
|
1 bundt timian |
|
500 g jordskokker |
|
20 sorte peberkorn |
|
5 fed hvidløg |
Kartoffelroulade
|
4 bagekartofler (ca 1 kg) |
|
2 æg |
|
1 dl piskefløde |
|
1½ ts groft salt |
|
Friskkværnet peber |
Pesto:
|
2 håndfulde bredbladet
persille |
|
2 fed hvidløg |
|
½ dl olivenolie |
|
½ ts groft salt |
|
Friskkværnet peber |
Kartoffelmos
|
2 bagekartofler (ca ½ kg) |
|
50 g smør |
|
½ dl mælk |
|
½ ts groft salt
|
|
Okseragout med jordskokker, timian og sort
peber
Fremgangsmåde:
-
Pil og hak løgene groft
-
Brun oksekødstern i en gryde ved god varme. Pas på at kødet ikke
koger.
-
Tag kødstykkerne – når de er jævnt brune - op på en tallerken
-
Brun/steg de hakkede løg og skru ned for varmen. Tilsæt mel, når
løgene er glasklare. Vend det rundt med kødet et par minutter
-
Tilsæt vand så det dækker og kog op. Skum evt. urenheder bort.
-
Tilsæt salt og en tredjedel af timianen og læg låg på. Lad det simre
under låg til det er mørt – ca 45 – 60 minutter
-
Gør jordskokkerne klar imens. Børst og vask dem eller skræl dem,
hvis de er for snavsede
-
Tilsæt jordskokkerne i grove tern til kødet sammen med yderligere en
tredjedel af timianen.
-
Kog jordskokkerne med i de sidste 20 – 30 minutter
-
Kog peberkorn i 5 minutter i en smule vand. Hæld vandet fra og skyl
peberkornene og hak dem sammen med hvidløgene
-
Smag retten til med salt og peber
-
Anret og drys
timian samt det knuste peber-hvidløgsblanding over
Kartoffelroulade:
Kartoffelbund:
-
Kartoflerne
skrælles og rives groft
-
Æg, fløde, salt og
peber blandes i en skål og de revne kartofler vendes deri
-
Massen lægges på en
bageplade på et stykke bagepapir og presses med let hånd til en
firkant på ca 30x35 cm og ca ½ cm tyk
-
Kartoffelmassen
bages midt i ovnen ved 200 grader til den er let gylden (ca 25
minutter)
-
Når bunden er bagt,
vendes den om på et stykke bagepapir, så den grove overflade vender
nedad
Pesto:
-
Alle ingredienserne
blendes til en pesto
Kartoffelmos:
-
Kartoflerne
skrælles og skæres i stykker og koges møre
-
De kogte kartofler
moses og blandes med mælk, smør, pesto og salt
-
Kartoffelmosen må
ikke være for tynd
-
Mosen smøres på
kartoffelbunden, der rulles sammen som en roulade
-
Den hviler lidt
inden den skæres ud i ca. 3 cm tykke skiver
Læg skiverne på bagepapir på en plade og lun dem i ovnen lige inden
de serveres
|
Honningristet ananas med vaniljeskyr og
nødder Ingredienser til 4 personer
|
½ stang vanilje |
|
1 ss sukker |
|
200 g skyr |
|
30 g hasselnødder |
|
1 lille frisk ananas (ca
500 g frugtkød) |
|
2 ss honning |
|
Evt. lidt mynte
|
|
Honningristet ananas med
vaniljeskyr og nødder
Fremgangsmåde:
- Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud og mos dem sammen med
sukkeret
- Rør vaniljesukkeret godt sammen med skyren
- Rist hasselnødderne 3 – 5 minutter på en tør pande. Gnid
hinderne af dem og hak dem groft
- Skær skrællen af ananassen og skær frugtkødet i både eller
skiver uden stok
- Smelt honning på en pande og steg ananasstykkerne gyldenbrune på
alle sider
- Servér ananasstykkerne med vaniljeskyr, nøddedrys og evt. lidt
frisk mynte
|