HERREMAD 

Hold 2

   MENU 2. okt 2018

                                                        Tomattærte                      

                                      Farseret agerhøne med foie gras sauce

                                            Dessert med bagte blommer

 

                                   

Forside
Opskrifter
Menu 2018-2019
 
Tomattærte

Ingredienser til 2-8 personer:
 

bullet

1 pk.udrullet butterdej,gerne rund

bullet

4-5 faste modne tomater

bullet

2 spsk. koncentreret tomatpure

bullet

2 dessertskf. hakket basilikum

bullet

kan erstattes med

bullet

1 dessertskf. Herbes de Provence

bullet

2 spsk. olivenolie

bullet

1 fed hvidløg ,presset

bullet

lidt timian

bullet

lidt sukker

bullet

salt og påeber

bullet

lidt olie til pensling


 

Tomattærte

Fremgangsmåde:
 

  1. Tomatpure, basilikum, olivenolie og hvidløg blandes.

  2. Læg butterdejen på bageplade og prik den med en gaffel, bortset fra den yderste centimeter.

  3. Tomatblandingen pensles på butterdejen, bortset fra yderste centimeter.

  4. Tomaterne skives og anbringes let taglagt på butterdejen. Pensl med olivenolie, drys med sukker, salt og peber. Bages i ovn i 25-30 min. ved 220-240 grader.

  5. Efter 15 min. pensles tomaterne igen med olivenolie og drysses med timian og bages færdig

  6. Variationsforslag: Tomatpureen kan blandes med andre krydderurter eller  evt. med lidt sennep, og man kan drysse tærten med ost eller anvende sauteret løg i stedet for tomat.

Farseret agerhøne med foie gras sauce

Ingredienser til 4 personer

bullet

2 agerhøns (I en menu er 2 agerhøns nok. Hvis den skal  stå som eneste ret, er det nok bedre med en hel pr. person:)

bullet

200 g kantareller eller andre svampe.

bullet

Lidt usaltet smør

bullet

1 finthakket skalotteløg

bullet

1/2 dl portvin

bullet

2 dl piskefløde

bullet

50 g hakkede usødede kastanjer

bullet

50 g hakkkede hasselnødder

bullet

lidt citronsaft

bullet

salt og peber

bullet

100 g foie gras, rå eller terrine
 

Sauce
bullet

1 dl tør hvidvin

bullet

1 hakket skalotteløg

bullet

1/2 l hønsefond

bullet

30 g foie gras

bullet

salt og peber

bullet

lidt citronsaft

 

Garniture
bullet

Olivenolie

bullet

citronsaft

bullet

12 små nye løg

bullet

4 meget små pærer

bullet

lidt usaltet smør

bullet

200 g savoykål

bullet

lidt kantareller eller andre svampe

bullet

salt og peber


 

Farseret agerhøne med foie gras sauce

Fremgangsmåde:
 

Hønen

 

  1. Fuglene udbenes med en lille skarp kniv, start fra ryggen, følg benene så tæt som muligt, pas på ikke at skære hul, så farsen løber ud.

  2. Hak svampene groft med en kniv, sauter i lidt smør sammen med løget i en gryde, tilsæt portvinen, kog ind og kom fløden på og kog tyk, bland kastanjer og hasselnødder i, smag til med citronsaft, salt og peber. Når cremen er kold, kommes foie gras`en i, skåret i små stykker

  3. Sy agerhønen sammen i ryggen og fyld farsen i , lad være med at proppe den for hårdt, farsen udvider sig lidt, luk fuglen helt tæt

Sauce

 

  1. Hvidvinen koges ind med skalotteløget, tilsæt hønsefonden, kog til saucekonsistens, pisk foie gras`en ud i saucen over svag varme, smag til med salt og peber og lidt citronsaft. Si saucen.

Garniture og stegning

 

  1. Gnid agerhønsene med lidt olivenolie og lidt citronsaft. Krydr med salt og peber. Kom dem i en smurt fad og steg i ovn ved 225 gr. i 20 min.

  2. Pil løgene og steg dem sammen med agerhønsene

  3. Pærerne steges sammen med fuglene, skær et stykke af skrællen skråt ned over pæren, pensl den med smør.

  4. Skær savoykålen i strimler, sauter den i smør, sammen med lidt svampe. Krydr med salt og peber

  5. Skær agerhønen i skiver eller del den  på  langs og server på tallerken.

 

 

 

Dessert med bagte blommer

Ingredienser til 4 personer

Havregrynsknas med mandelflager

bullet

50 g mandelflager (ca 1 1/2 dl)

bullet

50 g havregryn (ca 1 1/2 dl)

bullet

50 g smør

bullet

3 sps. muscovadosukker (kan erstattes af almindeligt brun farin)

bullet

1 nip fint salt

 

Bagte blommer

 

bullet

9 store blommer (eller nogle flere lidt mindre)

bullet

3 spsk. rørsukker (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)

bullet

1 vaniljestang (eller 1 tsk god vaniljesukker)

bullet

1 tsk reven økologisk limeskal (svare ca til den fint revne skal af en 1/2 lime. Du
kan bruge økologisk citronskal i stedet)

 

Til servering

 

bullet

1/2 liter god vaniljeis (Hjemmelavet eller købt. Du kan også serverer med flødeskum.)

 

Dessert med bagte blommer

 

Havregrynsknas

 

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Rist havregryn og mandelflager på en pande for middel varme. Når de begynder at blive ristet og dufter lidt, tilsættes smør. Når smørret er smeltet en lille smule tilsættes muscovadosukker og salt. Steg videre, mens du hele tiden vender blandingen med en paletkniv. Det må endeligt ikke brænde på men skal
    blive gyldent og karamelliseret. Det tager et par minutter.
  3. Spred havregrynsblandingen ud på et stykke bagepapir og lad den køle af.

Blommer

 

  1. Vask og halver blommerne. Tag stenen ud og læg blommerne i et pænt ildfast fad med skærefladen opad.
     
  2. Bland sukker med fintreven limeskal og kornene fra 1 stang vanilje. Gnid vaniljekornene ud i sukkeret med fingrene.
  3. Fordel limesukkert i de halverede blommer.
  4. Bag blommerne i ovnen i ca 20 minutter,.
  5. TIP: Den helt nøjagtige tilberedningstid afhænger af sort og størrelse. Blommerne skal blive helt bløde og duftene og der skal være en dejlig blommesirup i bunden af fadet. Det gør ikke noget hvis enkelte blommer får en lidt sort kant som på billedet, men de skal selvfølgelig ikke brænde på. Hold øje.

Servering

 

  1. Sæt blommerne direkte på bordet fra ovnen og server de brændende varme blommer med iskold is. Lad alle gæsterne lave deres egen portion ved at tage lidt is og lidt bagte blommer. Overhæld hele herligheden med lidt blommesirup fra bunden af fadet og drys med lidt havregrynskrymmel. Isen vil straks begynde at
    smelte ind i retten og det er kombinationen af det varme, det iskolde og det smeltende, der løfter desserten et niveau op.