HERREMAD
MENU 10. apr 2018
|
Røget laks med lækkert fyld
Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager
Æblekage med gele
|
Forside
Opskrifter
Menu 2017-2018
|
Røget laks med lækkert fyld
Ingredienser til 4 personer:
|
8 store tynde skiver
røget laks |
Fyld:
|
100 g. røgede lakserester |
|
1.5 dl. piskefløde |
|
50 g. frisk ost |
|
1 spsk. hakket dild |
|
2 spsk. hakket purløg |
Pynt:
|
Salatblade |
|
1-2 citroner |
|
dildkviste |
Tilbehør:
|
Godt hvedebrød
|
|
Røget laks med lækkert fyld
Fremgangsmåde:
-
Blend lakserester,
fløde, ost og
krydderurter til en ensartet masse.
-
Stil det koldt, til
massen stivner – ca. ½ time.
-
Læg lakseskiverne i
forlængelse af hinanden på et stykke husholdnings-film.
-
Fordel fyldet på
skiverne og rul sammen ved hjælp af husholdningsfilmen.
-
Luk til i enderne
og læg rullen på køl indtil
servering.
-
Skær lakserullen i
ca. 2 cm tykke og skrå skiver. Server dem portions-anrettet på
salatblade med citron og dildkviste.
Tilbehør:
-
Godt hvedebrød
|
Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager
Ingredienser til 4 personer
|
2000 g. pighvar hel |
|
groft salt |
|
1 bdt. dild |
|
4 kviste bredbladet
persille |
|
50 g. smør |
|
1 citron |
|
2.5 dl. tør hvidvin |
|
1 dl. vand |
|
salt |
|
peber |
Grønsager:
|
3 gulerødder |
|
1 broccoli |
|
1 squash |
Hollandaisesauce
|
1/4 dl. hvidvin |
|
1 dl. vand |
|
8 stk. past. æggeblommer |
|
800 g. smør |
|
Salt |
|
hvid peber |
|
Fond |
|
saften af ½ citron |
|
Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager
Fremgangsmåde:
-
Pighvaren skylles og gnides med groft salt. Fjern gæller og indvolde
og skyld den grundigt igen. Klip finderne af.
-
Smør en bradepande med lidt af smørret.
-
Læg lidt persille og dild i fisken og resten i bradepanden.
-
Skær et snit i fiskens overside og læg fisken i bradepanden med
oversiden opad.
-
Pres citronen for saft og hæld det over fisken.
-
Hæld hvidvin og vand, drys med salt og peber og læg resten af
smørret i
klatter over fisken.
-
Læg folie over fadet og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 30
minutter.
-
Rens, skyl og skræl grønsager og skær dem ud i mundrette stykker.
-
Når fisken har været 30 minutter i ovn, lægges grønsagerne ved og
damper med de sidste 20 minutter i ovnen.
Servering:
-
Inden servering fjernes skindet fra fisken.
-
Serveres med kogte kartofler og hjemmelavet
hvidvins-hollandaisesauce.
-
Hollandaisesauce
-
Æggeblommer, hvidvin og vand piskes til cremekonsistens over svag
varme. Tages fra varmen.
-
Smelt smørret og lad det køle af. Tilsæt det smeltede afkølede
smør,(uden
valle) og pisk det lidt af gangen i æggemassen. Smag til med salt og
peber,
samt fond fra den ret der laves til.
-
Fond kan være kogelage fra den ret man laver.
Tips:
Det er meget vigtigt at æggeblommerne piskes under meget svag varme,
da de ellers vil blive ødelagt. Brug evt. vandbad. Saucen må ikke
opvarmes yderlig da den vil skille.
|
Æblekage med gele Ingredienser til 4 personer
|
500 gram Æbler, Madæbler |
|
0.5 dl. Vand |
|
100 gram Sukker |
|
0.5 Vanillestang |
|
75 gram Rasp |
|
50 gram Sukker |
|
50 gram Smør |
|
75 gram Makroner |
|
2.5 dl. Piskefløde |
|
100 gram Ribsgele |
|
Æblekage med gele
Fremgangsmåde:
- Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og put dem op
i en gryde. Tilsæt ½ deciliter vand.
- Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på
og skru op helt op for varmen.
- Flæk evt. en vanillestang, skrab kornene ud og put dem ned til
æblerne i gryden.
- Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold
låget på gryden.
- Kog æblestykkerne i ca. 10 minutter, til de er helt bløde. Sluk
for pladen og tag gryden væk fra varmen.
- Hæld de kogte æbler over i en skål. Rør det til mos og tilsæt
ca. 100 gram
sukker. Sæt skålen i køleskabet.
- Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
- Smelt smørret på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på
at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
- Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i
en skål.
- Put marengs eller makroner i en plasticpose og knus dem med
noget tungt,
f.eks. en kagerulle.
- Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et
piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer
flødeskummen til at smage af smør.
- Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i
skålen.
- Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron læg nogle
enkelte klatter gele og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag
skal
være rasp.
- Læg flødeskummen ovenpå kagen. Pynt
med røde geléklatter og server.
|