HERREMAD
MENU 21. nov. 2017
|
Røget laks på æblebund
Fasan med porrer, ovnstegte kartofler, rødvinssovs og
nødde-vindrue kompot
Æbletærte med karamel
|
Forside
Opskrifter
Menu 2017-2018
|
Røget laks på æblebund Ingredienser til 4 personer
|
4 æbler (f.eks. Filippa)
|
|
4 store skiver koldrøget
laks |
|
Salat, gerne Feldsalat
eller Iceberg |
|
2 citroner |
|
Sennepsdressing |
|
Brønd karse |
|
Evt. Groft salt og peber
|
|
Røget laks på æblebund Fremgangsmåde:
- Skær citronerne i 4 både (2 pr. anretning).
- Skær æblerne i tynde skiver.
- Dryp æbleskiverne med citron, så de ikke tager farve
- Anret æbleskiverne i en cirkel på 4 tallerkner.
- Læg salat ovenpå æbleskiverne.
- Anret laksen på toppen.
- Pynt laksen med brøndkarse.
- Server med citron og sennepsdressing samt eventuelt groft salt
of friskkværnet peber
|
Fasan med porrer, ovnstegte kartofler,
rødvinssovs og nødde-vindrue kompot Ingredienser til 4
personer
Fasan:
|
2 hele fasaner eller 4
store fasanbryster |
|
salt |
|
peber
|
Dampede porrer med persille:
|
2 porrer |
|
friskhakket persille
|
Rødvinssovs:
|
1 spsk. olie |
|
Skroget fra fasanen
(eller et par lunser af kødet) |
|
Toppen af to porrer |
|
1 løg, skåret i både |
|
1 gulerod, groft snittet |
|
Tre stilke timian |
|
5 laurbærblade |
|
10-15 sorte peberkorn |
|
1 spsk. tomatpuré |
|
0-5 dl. balsamico eddike |
|
5 dl. rødvin |
|
0.5 dl. vand |
|
4 spsk. maizena |
Nødde-vindrue kompot:
|
50 g. honning |
|
50 g. smør |
|
50 g. valnødder |
|
50 g. hasselnødder |
|
20 vindruer uden sten -
halveret |
Ovnstegte kartofler med bacon
og timian:
|
6 bagekartofler |
|
0.5 dl. finthakket frisk
timian |
|
200 g. finthakket bacon |
|
olivenolie til pensling |
|
salt |
|
peber
|
|
Fasan med porrer, ovnstegte kartofler,
rødvinssovs og nødde-vindrue kompot Fremgangsmåde:
Fasan:
- Hvis du bruger en hel fasan skal den klippes op ligesom en
kylling. Kødet skæres fra benene og skroget gemmes til sovsen.
- Kødet - hvad enten det er fra en hel fasan eller fire
fasanbryster - brunes på en pande i olie, hvorefter der skrues ned,
og kødet gennemsteges 3-5 minutter på hver side.
Dampede porrer med persille:
- Toppen af de to porrer skæres fra og gemmes til sovsen. Resten
halveres og snittes på langs til tynde strimler.
- De dampes i letsaltet kogende vand i ca. 1 min og vendes med
friskhakket persille.
Rødvinssovs:
- Varm olien op i en gryde ved høj varme.
- Skroget fra fasanen (eller et par lunser af kødet) sauteres
sammen med løg, gulerod, timian, laurbærblade og peberkorn i ca. 10
min.
- Tilsæt tomatpuré og sautér yderligere 1 minut.
- Skub grøntsagerne til side i gryden, tilsæt balsamico og kog
helt ind.
- Tilsæt dernæst rødvin og kog det ind til det halve, inden vandet
kommes i til sidst.
- Lad det hele simre en halv time og si sovsen.
- Rør maizena op i vand og tilsæt lidt af gangen, til du opnår den
ønskede konsistens.
- Sovsen kan evt. smages til med lidt portvin efter behag.
Nødde-vindrue kompot:
- Varm honning og smør i en tykbundet gryde ved middel varme.
- Tilsæt nødderne og vend dem til blandingen hænger ved.
- Tag blandingen fra varmen og vend de halverede druer i lige
inden servering.
Ovnstegte kartofler med bacon og timian:
- Skræl bagekartoflerne og del dem i kvarte
- Pensl kartoffelstykkerne med olie og drys med timian og bacon,
inden de bages i ca. 1 time ved 180 grader C. alm. ovn.
|
Æbletærte med karamel Ingredienser til
8
personer
|
3 store æbler |
|
100 g smør |
|
150 g sukker |
|
3 æg |
|
200 g mel |
|
2 tsk bagepulver |
|
½ dl mælk |
Topping:
|
25 g smør |
|
125 g sukker |
|
1¼ dl fløde |
Tilbehør:
|
Flødeskum
|
|
Æbletærte med karamel Fremgangsmåde:
- Rengør æblerne og skær dem i tynde både.
- Rør smør og sukker sammen.
- Pisk æggene i et ad gangen.
- Sigt mel og bagepulver i dejen skiftevis med mælken.
- Hæld dejen i en smurt tærteform ca. 24 cm i diameter.
- Fordel æblerne taglagt på dejen.
- Bag kagen i ca. 45 min. ved 175 grader.
- Hæld sukkeret ud på en stor pande og læg smørret oveni.
- Varm det op under kraftig varme og lad sukkeret smelte.
- Rør nu i det, så det ikke brænder på.
- Tilsæt fløden lidt ad gangen, under konstant omrøring.
- Hæld karamellen over den færdigbagte kage.
Servering:
- Server flødeskum til.
|