Forside
Opskrifter
Menu 2016-2017
|
Bouillabaisse med Rouille Ingredienser til 4 personer
|
2 spsk olie |
|
1 løg |
|
1 porre |
|
1 gulerod |
|
1 peberfrugt |
|
½ fennikel |
|
1 dåse hakkede tomater |
|
1 fed hvidløg |
|
1 laurbærblad |
|
1 timiankvist |
|
1 spsk revet citronskal |
|
¾ l vand |
|
2 dl hvidvin |
|
800 g fisk |
|
12 muslinger |
|
8 jomfruhummerhaler |
|
1 knsp safran eller
gurkemeje |
|
salt, peber - flutes,
persille |
|
Revet ost, gryuere eller
comté |
Rouille
|
2 past æggeblommer |
|
1 spsk hvidvinseddike |
|
1 tsk Dijonsennep |
|
1 fed hvidløg |
|
½ tsk tomatpure |
|
1 dl jomfruolivenolie |
|
Lidt chili, salt, peber
|
|
Bouillabaisse med Rouille Fremgangsmåde:
- Fisken renses, skylles, gnides med lidt salt, skæres i ret store
stykker og bringes i kog i vandet.
- Imens fisken koger forberedes grøntsagerne. Gulerod og fennikel
skæres i tern.
- Efter at fisken har kogt i 15 min pilles kødet fra benene,
suppen skummes og sies.
- Halvdelen af suppen gemmes til de letstegte grøntsager.
- Den sidste del af suppen anvendes til skaldyr.
- Olien varmes og heri letsteger det hakkede løg, hvidløg og porre
i strimler, peberfrugten i strimler uden kerner, samt gulerod og
fennikel i terninger.
- Halvdelen af fiskesuppen tilsættes.
- Tomaterne tilsættes som de er - lethakkede.
- De øvrige krydderier tilsættes. – Grøntsagssuppen blendes.
- De friske muslinger skrubbes. Evt. åbne eksemplarer kasseres
- Muslinger og de friske hummerhaler dampes i halvdelen af
fiskesuppen og hvidvin i ca 5 min. Evt. uåbnede muslinger kasseres.
- Skaldyrsuppen blandes med grøntsagssuppen.
- Fiskekødet lægges forsigtigt i og det hele varmes i 5 min. og er
klar til servering.
Rouille
- Pisk æggeblommer, vineddike, sennep, tomatpure og finthakket
hvidløg med en anelse salt.
- Pisk olie i lidt ad gangen, det skal ligne mayonnaise i
konsistens.
- Smag til med chili, salt og peber.
- Servering.
- Suppen serveres i en terrin med Rouille og tynde skiver ristede
flutes samt revet ost ved siden af.
- Man smører rouillen på brødet, lægger dem ned i en dyb
tallerken, hælder suppen over og drysser med lidt ost og pynter med
persille.
|
Æbletærte med marcipan Ingredienser til 4 personer
|
3 gode æbler, med en god balance mellem syrlige og søde |
|
260 g reven marcipan |
|
1 æg |
|
1/2 tsk. kanel |
|
1,2 dl mælk |
|
1 spsk. hvedemel |
|
2 spsk. rørsukker |
Mørdejstærtebund
|
100 g koldt smør |
|
150 g hvedemel |
|
2 spsk. rørsukker |
|
1/2 sammenpisket æg, fra
en glad høne |
Drys inden bagning:
|
3 spsk rørsukker eller
lys muscovado |
Til servering
|
vaniljeis, creme fraiche
eller flødeskum
|
|
Æbletærte med marcipan Fremgangsmåde:
- Skær smørret i små stykker og smuldr det i melet. Tilsæt æg og
sukker.
- Saml dejen hurtigt. Du skal ikke ælte dejen.
- Derefter stilles tærtedejen på køl i en halv til en hel time.
- Kan du ikke vente? - Så prøv at rulle den ud på et bord med mel
på. Endelig ikke for tyndt.
- Dejen lægges i et smurt tærtefad og trykkes langs kanten og
formes. Prik huller i bunden med en gaffel.
- Den revne marcipan røres sammen med æg, mælk og hvedemel, 2
spsk. sukker og evt. kanel
- Skræl æblerne eller lad skrællen blive på – det er lidt en
smagssag – men fjern kernehuset.
- Marcipanmassen fordeles på tærtebunden og æblerne skæres i tynde
skiver. Læg æbleskiverne i et fint mønster ovenpå massen.
- Til sidst drysses tærten med 3 spsk. rørsukker – sukkeret vil
karamellisere fint på æbletærten, når den bages.
- Tærten bages i ca. 30-45 min ved 180 grader varmluft, eller
indtil æblerne bliver mørke i kanten og marcipanmassen er gylden.
Servdering:
- Server æbletærten med creme fraiche, da det passer rigtig godt
til tærten med lidt syrligt. (Vanilje is og flødeskum er også godt!)
|