HERREMAD 

   MENU 17. jan. 2017

 

Bouillabaisse med Rouille 

Æbletærte med marcipan
 

Forside
Opskrifter
Menu 2016-2017
 
Bouillabaisse med Rouille

Ingredienser til 4 personer

bullet

2 spsk olie

bullet

1 løg

bullet

1 porre

bullet

1 gulerod

bullet

1 peberfrugt

bullet

½ fennikel

bullet

1 dåse hakkede tomater

bullet

1 fed hvidløg

bullet

1 laurbærblad

bullet

1 timiankvist

bullet

1 spsk revet citronskal

bullet

¾ l vand

bullet

2 dl hvidvin

bullet

800 g fisk

bullet

12 muslinger

bullet

8 jomfruhummerhaler

bullet

1 knsp safran eller gurkemeje

bullet

salt, peber - flutes, persille

bullet

Revet ost, gryuere eller comté

 

Rouille

 

bullet

2 past æggeblommer

bullet

1 spsk hvidvinseddike

bullet

1 tsk Dijonsennep

bullet

1 fed hvidløg

bullet

½ tsk tomatpure

bullet

1 dl jomfruolivenolie

bullet

Lidt chili, salt, peber

 
 

 

Bouillabaisse med Rouille

Fremgangsmåde:

  1. Fisken renses, skylles, gnides med lidt salt, skæres i ret store stykker og bringes i kog i vandet.
  2. Imens fisken koger forberedes grøntsagerne. Gulerod og fennikel skæres i tern.
  3. Efter at fisken har kogt i 15 min pilles kødet fra benene, suppen skummes og sies.
  4. Halvdelen af suppen gemmes til de letstegte grøntsager.
  5. Den sidste del af suppen anvendes til skaldyr.
  6. Olien varmes og heri letsteger det hakkede løg, hvidløg og porre i strimler, peberfrugten i strimler uden kerner, samt gulerod og fennikel i terninger.
  7. Halvdelen af fiskesuppen tilsættes.
  8. Tomaterne tilsættes som de er - lethakkede.
  9. De øvrige krydderier tilsættes. – Grøntsagssuppen blendes.
  10. De friske muslinger skrubbes. Evt. åbne eksemplarer kasseres
  11. Muslinger og de friske hummerhaler dampes i halvdelen af fiskesuppen og hvidvin i ca 5 min. Evt. uåbnede muslinger kasseres.
  12. Skaldyrsuppen blandes med grøntsagssuppen.
  13. Fiskekødet lægges forsigtigt i og det hele varmes i 5 min. og er klar til servering.

Rouille

  1. Pisk æggeblommer, vineddike, sennep, tomatpure og finthakket hvidløg med en anelse salt.
  2. Pisk olie i lidt ad gangen, det skal ligne mayonnaise i konsistens.
  3. Smag til med chili, salt og peber.
  4. Servering.
  5. Suppen serveres i en terrin med Rouille og tynde skiver ristede flutes samt revet ost ved siden af.
  6. Man smører rouillen på brødet, lægger dem ned i en dyb tallerken, hælder suppen over og drysser med lidt ost og pynter med persille.







     
Æbletærte med marcipan

Ingredienser til 4 personer

bullet

3 gode æbler, med en god balance mellem syrlige og søde

bullet

260 g reven marcipan

bullet

1 æg

bullet

1/2 tsk. kanel

bullet

1,2 dl mælk

bullet

1 spsk. hvedemel

bullet

2 spsk. rørsukker

 

Mørdejstærtebund

bullet

100 g koldt smør

bullet

150 g hvedemel

bullet

2 spsk. rørsukker

bullet

1/2 sammenpisket æg, fra en glad høne

 

Drys inden bagning:

bullet

3 spsk rørsukker eller lys muscovado

 

Til servering

bullet

vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum


 

 

Æbletærte med marcipan

Fremgangsmåde:

  1. Skær smørret i små stykker og smuldr det i melet. Tilsæt æg og sukker.
  2. Saml dejen hurtigt. Du skal ikke ælte dejen.
  3. Derefter stilles tærtedejen på køl i en halv til en hel time.
  4. Kan du ikke vente? - Så prøv at rulle den ud på et bord med mel på. Endelig ikke for tyndt.
  5. Dejen lægges i et smurt tærtefad og trykkes langs kanten og formes. Prik huller i bunden med en gaffel.
     
  6. Den revne marcipan røres sammen med æg, mælk og hvedemel, 2 spsk. sukker og evt. kanel
  7. Skræl æblerne eller lad skrællen blive på – det er lidt en smagssag – men fjern kernehuset.
  8. Marcipanmassen fordeles på tærtebunden og æblerne skæres i tynde skiver. Læg æbleskiverne i et fint mønster ovenpå massen.
  9. Til sidst drysses tærten med 3 spsk. rørsukker – sukkeret vil karamellisere fint på æbletærten, når den bages.
  10. Tærten bages i ca. 30-45 min ved 180 grader varmluft, eller indtil æblerne bliver mørke i kanten og marcipanmassen er gylden.

Servdering:

  1. Server æbletærten med creme fraiche, da det passer rigtig godt til tærten med lidt syrligt. (Vanilje is og flødeskum er også godt!)