HERREMAD
MENU 16. feb. 2016
|
Øl-ben fra Sevel Kro
(ligger syd for Skive ved Hjerl Hede).
Æblekage på fynsk
|
|
Forside
Opskrifter
Menu 2015-2016
|
Øl-ben fra Sevel Kro
Ingredienser til 4 personer
|
gode revlsben (2-3 pr. person
afhængig af størrelse.) |
|
½ l. øl (gerne mørk/stærk øl) |
|
½ l. bouillon |
|
2-3 laurbærblade/1 kvist
timian |
|
Timian |
|
hel sort peber |
|
ca. 750 gr. små kartofler til
bruning |
|
500 g frossen grønkål |
|
4 dl mælk |
|
3 spk. hvedemel |
|
100 g sukker |
|
smør
|
|
Øl-ben fra Sevel Kro Fremgangsmåde:
Det er en gammel jysk ret fra omkring 1760. På ravjysk lyder opskriften
på revelsbenene:
"Hier på æ kro foer I rewlsbien å grønkål å broun katofler.
Rewlsbien:
- Æ rewlsbien får en bette grån sålt.
- De er så kowt i øl å buljon mæ løw å laurbærblåe å timjan å hiel
piwer ( 20-25 min)
- Så ær a bien bløwn stæit o æ pan.
- Det wil æt skår æ bien, hwis do tå'r lidt øl å jen kop brænwin te.”
Tilbehøret på nutids dansk:
Grønkål:
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt mel under omrøring.
- Hæld mælken i lidt ad gangen, mens der piskes, og kog saucen godt
igennem.
- Tilsæt grønkål og lad det koge ca. 5 min.
- Smag til med salt og en anelse sukker.
Brunede kartofler:
- Drys sukker på en tør pande og smelt det uden at røre.
- Tilsæt smør lad det bruse op og kom kartoflerne på panden.
- Ryst jævnligt panden, så sukkerlagen fordeler sig jævnt. Hvis
kartoflerne er kolde, når de kommer på panden vil sukkeret måske stivne,
men skru blot lidt op for varmen, så smelter det igen.
|
Æblekage på fynsk
Ingredienser til 4 personer
|
5 store helst danske æbler |
|
½ dl vand |
|
250 g (bager) makroner |
|
3 æg |
|
75 g margarine |
|
75 g sukker |
|
Fintsnittede mandler/nødder
|
|
Æblekage på fynsk Fremgangsmåde:
-
Skræl æblerne.
-
Skær æblerne i både og kom
dem i en gryde.
-
Lav en usødet grov æblegrød
ved at tilsætte ½ dl vand og varm langsomt op, så æblestykkerne
sprækker.
-
Læg en 1½ cm tykt lag
æblegrød i en tærteform (25x25 cm).
-
Knus makronerne og dæk
æblegrøden med dem.
-
Pisk æg, margarine og sukker
og hæld det over æbler/makroner.
-
Spred lidt fintsnittede
mandler/nødder over ægblandingen og bag æblekagen ved 180 grader -
indtil den er gylden på overfladen (i ca. 20 min).
-
Server æblekagen mens den er
lun og server kold flødeskum til.
. .
|