HERREMAD 

   MENU 16. feb. 2016


Øl-ben fra Sevel Kro 
(ligger syd for Skive ved Hjerl Hede).

Æblekage på fynsk
 

 
Forside
Opskrifter
Menu 2015-2016
 

Øl-ben fra Sevel Kro

Ingredienser til 4 personer

bullet

gode revlsben (2-3 pr. person afhængig af størrelse.)

bullet

½ l. øl (gerne mørk/stærk øl)

bullet

½ l. bouillon

bullet

2-3 laurbærblade/1 kvist timian

bullet

Timian

bullet

hel sort peber

bullet

ca. 750 gr. små kartofler til bruning

bullet

500 g frossen grønkål

bullet

4 dl mælk

bullet

3 spk. hvedemel

bullet

100 g sukker

bullet

smør
 

                         

 

Øl-ben fra Sevel Kro

Fremgangsmåde:

Det er en gammel jysk ret fra omkring 1760. På ravjysk lyder opskriften på revelsbenene:

"Hier på æ kro foer I rewlsbien å grønkål å broun katofler.

Rewlsbien:

  1. Æ rewlsbien får en bette grån sålt.
  2. De er så kowt i øl å buljon mæ løw å laurbærblåe å timjan å hiel piwer ( 20-25 min)
  3. Så ær a bien bløwn stæit o æ pan.
  4. Det wil æt skår æ bien, hwis do tå'r lidt øl å jen kop brænwin te.”

Tilbehøret på nutids dansk:

Grønkål:  

  1. Smelt smørret i en gryde og tilsæt mel under omrøring.
  2. Hæld mælken i lidt ad gangen, mens der piskes, og kog saucen godt igennem.
  3. Tilsæt grønkål og lad det koge ca. 5 min.
  4. Smag til med salt og en anelse sukker.

Brunede kartofler:

  1. Drys sukker på en tør pande og smelt det uden at røre.
  2. Tilsæt smør lad det bruse op og kom kartoflerne på panden.
  3. Ryst jævnligt panden, så sukkerlagen fordeler sig jævnt. Hvis kartoflerne er kolde, når de kommer på panden vil sukkeret måske stivne, men skru blot lidt op for varmen, så smelter det igen.

     

Æblekage på fynsk

Ingredienser til 4 personer

bullet

5 store helst danske æbler

bullet

½ dl vand

bullet

250 g (bager) makroner

bullet

3 æg

bullet

75 g margarine

bullet

75 g sukker

bullet

Fintsnittede mandler/nødder
 



 

Æblekage på fynsk

Fremgangsmåde:

  1. Skræl æblerne.

  2. Skær æblerne i både og kom dem i en gryde.

  3. Lav en usødet grov æblegrød ved at tilsætte ½ dl vand og varm langsomt op, så æblestykkerne sprækker.

  4. Læg en 1½ cm tykt lag æblegrød i en tærteform (25x25 cm).

  5. Knus makronerne og dæk æblegrøden med dem.

  6. Pisk æg, margarine og sukker og hæld det over æbler/makroner.

  7. Spred lidt fintsnittede mandler/nødder over ægblandingen og bag æblekagen ved 180 grader - indtil den er gylden på overfladen (i ca. 20 min).

  8. Server æblekagen mens den er lun og server kold flødeskum til.

    .
    .