HERREMAD
MENU 16. dec. 2014 MADHOLD 1 + 2
Julefrokost |
Marinerede sild med løg og kapers samt hjemmelavet
karrysalat
Stegte rødspættefileter
Stegte Sild i tomatsauce
Medister med grønlangkål
Ribbensteg med rødkål
Ost og kiks
|
Forside
Opskrifter
Menu 2013-2014
|
Marinerede sild med løg og kapers samt
hjemmelavet karrysalat. Hjemmelavet karrysalat
Ingredienser til 6 personer
| 2 æg |
| 2 drueagurker |
| 1 spsk kapers |
| 1 lille æble |
| 2 skalotteløg |
| 2 spsk mayonnaise (se nedenfor) |
| 1½ dl cremefraiche |
| 2 tsk karry |
| evt. gurkemeje til at justere farven |
Mayonaisse
Ingredienser til 4 personer
| 2 pasteuriserede æggeblommer |
| 1 pasteuriseret æggehvide |
| 2 tsk. citronsaft |
| ½ tsk. salt |
| ½ tsk. peber |
| ½ tsk. dijon sennep |
| 2 dl rapsolie |
|
Marinerede sild med løg og kapers samt
hjemmelavet karrysalat. Hjemmelavet karrysalat
Fremgangsmåde
- Kog æggen til de er hårdkogte (10 – 12 min), lad dem køle af og pil
dem
- Hak æg, agurker og æble i ca. lige store små stykker
- Hak løgene fint
- Bland fyldet sammen med de resterende ingredienser
- Smag til med salt og peber
Mayonaisse
Fremgangsmåde
- Bland alle ingredienserne i et syltetøjsglas eller lign. højt glas,
som stavblenderen kan gå ned i
- Bland olien i til sidst. Vent indtil olien flyder ovenpå, og resten
er sunket til bunds.
- Begynd at blende i bunden i små pulser. Tænd et sekund og vent
så lidt. Tænd og vent osv.
- Bliv ved med det indtil der begynder at komme mayonnaise i bunden.
- Så kan man lade pulsene blive længere og længere og trække blenderen
op i glasset så det sidste olie bliver blendet med.
- Blend indtil det har den rette konsistens.
- Er det for tyndt tilsæt lidt mere olie.
|
Stegte rødspættefileter
Ingredienser til 30 personer
| 30 rødspættefileter |
| 3 hele æg |
| rasp |
| salt |
| peber |
| smør |
Mayonaise
| 14 pasteuriserede æggeblommer |
| lidt salt |
| 3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie |
Remoulade
| 1 portion hjemmerørt mayonaise |
| 10 spsk. finthakket syltet agurk |
| 4 spsk. finthakket rødløg |
| 4 spsk. finthakket kapers |
| en lille håndfuld finthakket krydderurter |
| 1 tsk. karry |
| 1 tsk. gurkemeje |
|
Stegte rødspættefileter Fremgangsmåde
- Pisk æggene sammen i en dyb tallerken
- Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken
- Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i
rasp
- Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter
på hver side
Mayonaise
- Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur
- Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'
- Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge evt.
en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre
mayonaisen med håndkraft
Remoulade
- Alle ingredienser blandes sammen til remoulade
- Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen
bliver for tynd
|
Stegte Sild i tomatsauce Ingredienser til 30 personer
| Mel |
| Rasp |
| Salt |
| Peber |
| sildefilet |
| 2 dl. Edikke |
| 2 dl. Olie |
| 2 dl.tomatpuré |
| 4 tsk.fransk sennep |
| 4 tsk. Karry |
| 16 spsk. Sukker (smag til inden det hele kommer i) |
| 2 store hakkede løg |
|
Stegte Sild i tomatsauce Fremgangsmåde:
- Sildene vendes i mel, rasp, salt og peber og steges 2 -3 min. på
hver side, og afkøles
- Eddike, olie, tomatpuré, sennep, karry, sukker og løg blandes i en
skål, og smages til
- Sukkeret skal være rørt ud inden sildene kommer i
- Det hele skal trække i mindst 24 timer, inden servering
|
Ribbenssteg Ingredienser til 30 personer
| 2,5 kg ribbenssteg |
| 2-3 spsk. groft salt |
| 4-6 laurbærblade |
| bouillon |
Rødkål
| 2 rødkålshoveder |
| 150 g smør |
| 2 dl. hvidvinseddike |
| 2 store glas (400 g) ribsgele |
| 4 dl. vand |
| 2 tsk. groft salt |
|
Ribbenssteg Fremgangsmåde:
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at
ridse i selve kødet.
Har slagteren ridset stegen, - så gå den efter, nogle gange er
ridsningen ikke dyb nok, - især ikke ude i siderne
- Rids også for benene på undersiden, så de er nemme at fjerne
- Gnid stegen godt med groft salt, og stik laurbærbladene ned mellem
sværene
- Læg stegen i bunden af en bradepande sådan at sværen ligger så lige
som muligt, - læg evt. lidt staniol under stegen
- Sæt stegen midt i en kold ovn, og tænd derefter ovnen på 200 grader
- Efter ½ time kan der hældes lidt bouillon i bradepanden
- Lad stegen stå ca. 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt
- Tag stegen ud af ovnen, og lad den trække 20 minutter inden der
skæres skiver af den
Rødkål
- Del rødkålene i kvarter, smid stokken væk, og snit rødkålen
nogenlunde fint
- Varm smørret i en gryde til det bliver let gyldent
- Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og salt
- Kålen skal koge 1 time, rør jævnligt rundt, så det ikke brænder på
|
Medisterpølse med grønlangkål Ingredienser til 30 personer
| 3 kg medisterpølse |
| Ca. 3 kg frossen, hakket grønkål |
| Ca. 250 g smør |
| Ca. 2 liter fløde |
| Ca. 150 g mel |
| Grønsagsbouillon |
| Salt, peber, muscatnød |
| Evt. sukker |
|
Medisterpølse med grønlangkål Fremgangsmåde:
Medisterpølse
- Kog medisterpølsen ca. 10 minutter ved svag varm
- Medisterpølsen brunes på panden
Grønlangkål
- Tø grønkålen op i en gryde sammen med lidt grønsagsbouillon ved svag
varme under låg
- Tilsæt piskefløden. Lad kålen koge op
- Grønkålen jævnes med en smørbolle
- Smag til med salt, peber, revet muscatnød og evt. lidt sukker
|
Ost og kiks Ingredienser til 30 personer
OST
| Spændende indkøbte oste |
Kiks ( 100 år gammel opskrift fra Hotel Royal , Århus )
| 300 gr. Mel |
| 125 gram margerine |
| 100 gr. Sukker |
| 1 æg |
| 4 tsk hjortetakssalt |
| 2,5 dl mælk eller fløde |
|
Ost og kiks Fremgangsmåde:
Ost
- Fjern emballagen !
Kiks
- Alle ingredienser blandes sammen
- Dejen udrulles tynd, herefter trykkes massen ujævn med
fingerspidserne
- Dejen prikkes med en gaffel
- Kiksen udskæres i firkanter ca. 4 x 4 cm
- De færdige firkanter lægges på en bageplade og bages ved 200 gr. til
kiksene er tørre og har taget farve – forsigtig, det går pludselig
hurtigt
|