Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013

 

Råvarerne er købt hos Føtex

HERREMAD 

   MENU 05. mar. 2013

MADHOLD 1

Kammuslingesuppe

Sorte gryde
 
Bagte æbler med fyld

Kammuslingesuppe

Ingredienser til 4 personer

bulletKammuslinger (ca 200 g.) (skal optøs og tørres godt af inden tillavningen)
bullet50 g. smør
bulletKarry (Madras) (1 god teskefuld)

Cremesuppe:

bullet1 mellemstort løg
bullet50 g. smør
bullet½ l. Herbamare urtebouillon - kogt vand, der afkøles lidt og smages til med Herbamare
bullet2 dl. hvidvin
bullet3 dl. piskefløde
bullethvid peber fra kværn
bullet1/4 selleri – gulerod – ¼ porre
bulletJulienneskårne -fine strimler – ca. 4 cm. lange som pynt ovenpå suppen
 
Kammuslingesuppe

Fremgangsmåde

Cremesuppe:

  1. Løget skæres i fine små tern, der sauteres i de 50 g. smør uden at tage farve.
  2. Hvidvin og piskefløde tilsættes, og til sidst kommes urtebouillonen i.
  3. Det hele varmes godt igennem. Må ikke koge!

Sauterede kammuslinger

  1. Smør smeltes i en tykbundet gryde og karry tilsættes ( ikke for stærk varme!)
  2. Heri sauteres de godt aftørrede kammuslinger ca. 1 minut.
  3. Kammuslingerne tages op og holdes varme.
  4. Lidt af den tillavede cremesuppe (2 dl. ca.) hældes i gryden, og heri dampes de julienneskårne grøntsager et øjeblik.
  5. Grøntsagerne tages op igen (med hulske) og holdes varme, medens resten af grydens indhold hældes i cremesuppen for at give yderligere smag til suppen.
  6. Suppen varmes og smages til med salt og peber samt evt. mere Herbamare fra dåsen.

Anretning:

  1. De karrysauterede kammuslinger fordeles i 4 suppeskåle.
  2. Cremesuppen hældes over og til sidst pyntes med de sauterede julienneskårne grøntsager på toppen.
    Serveres med flutes.
     
Sorte gryde

Ingredienser til 4 personer

bullet600 g skært oksekød
bullet50 g smør
bulletgroft salt
bulletfriskkværnet peber
bullet2dl stærk kaffe (2 tsk.pulverkaffe opløst i 2 dl vand)
bullet4 dl madfløde (18 %)
bullet140 g tomatkoncentrat
bullet2 glas snaps (ca. ½ dl)

Tilbehør: Rodfrugtmos

bullet3 skrællede bagekartofler (ca. 600 g)
bullet½ skrællet selleri (ca. 250 gr)
bullet1 skrællet persillerod (ca.100 gr.)
bullet1 skrællet pastinak (ca. 100 gr.)
bulletgrofthakket bredbladet persille
bulletsmør
bulletgroft salt
bulletfriskværnet peber.
 
Sorte gryde

Fremgangsmåde

  1. Skær kødet i tændstiklange strimler( ca. 1 cm tykke).
  2. Lad smørret gyldne i stegegryden og svits kødet i smørret.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser.
  4. Lad retten småsnurre under låg ved svag varme ca. 1 time.
  5. Smag til med salt og peber.
     
  6. Snit de skrællede kartofler og rodfrugter i ensartede tern og kog dem meget møre i usaltet vand.
  7. Hæld vandet fra og mos grøntsagerne med en stegegaffel eller en gammeldags kartoffelmoser.
  8. Tilsæt smør, persille, salt og peber og pisk mosen

                 
     
Bagte æbler med fyld

Ingredienser til 4 personer

bullet4 store æbler
bullet50 g valnødder
bullet100 g marcipan
bullet2 spsk blødt smør
bullet1½ dl piskefløde
bullet1 dl creme fraiche 38%
bullet1 spsk flormelis
bullet1 tsk vaniljesukker
 
Bagte æbler med fyld

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 180 gr.
  2. Skær kernehuset ud af æblerne med et dertil indrettet instrument (skær helt igennem og skær blomsten + ca 1 cm æble af det udtagne og sæt i som ”prop”).
  3. Rist valnødderne på en tør pande ved mellemhøj varme i ca 5 min til de begynder at dufte.
  4. Hak dem fint og bland dem med marcipan og smør.
  5. Fyld hullet i æblerne ud med marcipanblandingen og prik æblerne med en kødnål for at de ikke skal revne under bagningen.
  6. Bag æblerne på et fad i ovnen i ca 20-25 min. Lad æblerne køle så de kan serveres lune.

Vaniljecreme.

  1. Bland piskefløde, cremefraiche, flormelis og vaniljesukker og pisk blandingen til den er cremet. Sæt til afkøling.
  2. De lune æbler halveres, lægges på en frokosttallerken og serveres med vaniljecreme – spises lettest med kniv og gaffel.