HERREMAD
MENU 8. jan. 2013
MADHOLD 1 |
Vindruesalat med lakserogn
Havtaskekæber i muslingesovs
Schweizisk frugttærte |
Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013
|
Råvarerne er købt hos
Føtex |
|
Vindruesalat med lakserogn Ingredienser til
4 personer
| 1 hoved romainesalat |
| 230 g blå, stenløse vindruer, halverede |
| 1 glas (50 g) regnbueørredrogn eller lakserogn |
| saften af halv citron |
| ½ dl ekstrajomfrurapsolie fra Irma eller ekstrajomfruvalnøddeolie |
| 1 citrongræs, banket og meget småt sakset |
| 1 håndfuld frisk koriander, skåret fint |
| 1 tsk. saltflager |
| friskkværnet peber. |
|
Vindruesalat med lakserogn Fremgangsmåde
- Bland olien, citronsaften, citrongræsset, salt og peber sammen i en
lille skål.
- Tilsæt rognen og rør den forsigtigt i.
- Riv romainesalaten groft og kom den i en anden skål.
- Top med lakserognsblandingen og til sidst korianderen.
Servér med det samme.
|
Havtaskekæber i muslingesovs
Ingredienser til 4 personer
| 600 g havtaskekæber |
| smør |
| salt |
| peber |
| Limesaft
MUSLINGER: |
| 1 dåse muslinger |
| 50 g smør |
| 2 fed presset hvidløg |
| 4 hakkede skalotteløg |
| 2 dl tør hvidvin |
| 1/2 dl vand
ÆGGESAUCE: |
| 5 dl væde (muslingefond plus ekstra fiskefond) |
| 1 1/2 dl. piskefløde |
| maizena til jævning |
| limesaft |
| salt |
| peber |
| 4 æggeblommer |
| 50 g smør |
KARTOFFEL SOUFFLE:
| 4 bagte bagekartofler (400 g) |
| 1½ dl creme fraiche 38% |
| 2 små æg |
| 1 dl hønsebouillon |
| salt |
| peber |
|
Havtaskekæber i muslingesovs Fremgangsmåde
- Kæberne dryppes med lidt limesaft og brunes i smør i 2
minutter på begge sider. Krydres med salt og peber.
- Muslingerne dampes let i det sauterede løg, tilsat vin
og vand.
- Muslingefonden sies og blandes med fiskefond til 5 dl.
- Fondene bringes i kog med piskefløde og jævnes en smule med
maizena.
- Saucen tilsættes salt, peber og limesaft - evt. lidt hvidvin.
- Til sidst legeres med æggeblommer, og smørret piskes i saucen.
Saucen må ikke koge.
- Til kartoffelsouffléen blendes indmaden fra de bagte
kartofler med creme fraiche, æg og bouillon og smages til med salt
og peber.
- Mosen fordeles i 4 godt smurte portionsforme og bages i ca. 20
minutter ved 200 grader.
- Retten portionsanrettes på varme tallerkner.
- Kartoffelsouffléen slås ud på midten af tallerknen.
- Saucen hældes ved, og medaillonerne fordeles.
- Pynt med muslinger og drys med fint hakket persille og en skive
lime.
|
Schweizisk frugttærte Ingredienser til
6 personer
Mørdej til tærtebunden:
| 225 g mel |
| 40 g marcipan |
| 1 æggeblomme |
| 75 g sukker |
| 125 g smør |
| en knivspids salt |
Creme:
| 2 æg |
| 6-7 skefuld sukker |
| 4 teskefuld maizena |
| 4½ dl fløde |
Yderligere fyld:
| 4 æbler |
| 5-6 makroner |
| 50 g hasselnødder |
|
Schweizisk frugttærte Fremgangsmåde
Tærtebunden:
- 225 g mel sigtes ud på bordet.
- Lav en fordybning i midten og læg æggeblommen i fordybningen.
- 75 g sukker og en knivspids salt drysses i kanten af melet.
- Smuldrer marcipanen ud over melet.
- 125 g koldt smør fordeles over melet og marcipanen.
- Smøg ærmerne op og ælt ingredienserne sammen. Det er muligvis
nødvendigt at have lidt koldt vand til at skabe sammenhængskraft i
dejen.
- Lad dejen hvile koldt.
- Derefter rulles 4/5 dele af dejen ud med en kagerulle til en flade,
der passer med tærteformens størrelse og kant. (Tærteformen ca. 25 cm).
Med palet og tungen lige i munden får man nu dejen op i tærtefadet.
- Den resterende dej rulles også ud og bruges til pynt på tærtens
overflade.
Cremen:
- Æg og sukker røres sammen til det der ligner en æggesnaps.
- Rør derefter maizenaen og fløden sammen med 'æggesnapsen'.
Yderligere fyld og videre forarbejdning:
- Æblerne skrælles og skæres i tynde både.
- Makronerne knuses og fordeles over tærtebunden og strintes med en
sjat portvin eller hvad man nu har for hånden.
- Æblerne taglægges i tærten.
- Cremen hældes over de taglagte æbler.
- Den resterende dej skæres ud i 1½ cm bredde og kan lægges som gitter
integreret med marcipan som pynt over tærten.
- Hasselnødderne hakkes i små stykker og drysser over.
- Tærten bages i ovnen ved 220 grader i ca. 35-45 minutter??? hold øje
med tærten!
|