HERREMAD 

   MENU 8. jan. 2013

MADHOLD 1

Vindruesalat med lakserogn
Havtaskekæber i muslingesovs
Schweizisk frugttærte

Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013
 
Råvarerne er købt hos Føtex  
Vindruesalat med lakserogn

Ingredienser til 4 personer

bullet1 hoved romainesalat
bullet230 g blå, stenløse vindruer, halverede
bullet1 glas (50 g) regnbueørredrogn eller lakserogn
bulletsaften af halv citron
bullet½ dl ekstrajomfrurapsolie fra Irma eller ekstrajomfruvalnøddeolie
bullet1 citrongræs, banket og meget småt sakset
bullet1 håndfuld frisk koriander, skåret fint
bullet1 tsk. saltflager
bulletfriskkværnet peber.
 
Vindruesalat med lakserogn

Fremgangsmåde

  1. Bland olien, citronsaften, citrongræsset, salt og peber sammen i en lille skål.
  2. Tilsæt rognen og rør den forsigtigt i.
  3. Riv romainesalaten groft og kom den i en anden skål.
  4. Top med lakserognsblandingen og til sidst korianderen.

    Servér med det samme.
     
Havtaskekæber i muslingesovs

Ingredienser til 4 personer

bullet600 g havtaskekæber
bulletsmør
bulletsalt
bulletpeber
bulletLimesaft

MUSLINGER:
bullet1 dåse muslinger
bullet50 g smør
bullet2 fed presset hvidløg
bullet4 hakkede skalotteløg
bullet2 dl tør hvidvin
bullet1/2 dl vand

ÆGGESAUCE:
bullet5 dl væde (muslingefond plus ekstra fiskefond)
bullet1 1/2 dl. piskefløde
bulletmaizena til jævning
bulletlimesaft
bulletsalt
bulletpeber
bullet4 æggeblommer
bullet50 g smør

KARTOFFEL SOUFFLE:

bullet4 bagte bagekartofler (400 g)
bullet1½ dl creme fraiche 38%
bullet2 små æg
bullet1 dl hønsebouillon
bulletsalt
bulletpeber
Havtaskekæber i muslingesovs

Fremgangsmåde

  1. Kæberne dryppes med lidt limesaft og brunes i smør i 2 minutter på begge sider. Krydres med salt og peber.
  2. Muslingerne dampes let i det sauterede løg, tilsat vin og vand.
  3. Muslingefonden sies og blandes med fiskefond til 5 dl.
  4. Fondene bringes i kog med piskefløde og jævnes en smule med maizena.
  5. Saucen tilsættes salt, peber og limesaft - evt. lidt hvidvin.
  6. Til sidst legeres med æggeblommer, og smørret piskes i saucen. Saucen må ikke koge.
  7. Til kartoffelsouffléen blendes indmaden fra de bagte kartofler med creme fraiche, æg og bouillon og smages til med salt og peber.
  8. Mosen fordeles i 4 godt smurte portionsforme og bages i ca. 20 minutter ved 200 grader.
  9. Retten portionsanrettes på varme tallerkner.
  10. Kartoffelsouffléen slås ud på midten af tallerknen.
  11. Saucen hældes ved, og medaillonerne fordeles.
  12. Pynt med muslinger og drys med fint hakket persille og en skive lime.
     
Schweizisk frugttærte

Ingredienser til 6 personer

Mørdej til tærtebunden:

bullet225 g mel
bullet40 g marcipan
bullet1 æggeblomme
bullet75 g sukker
bullet125 g smør 
bulleten knivspids salt

Creme:

bullet2 æg
bullet6-7 skefuld sukker
bullet4 teskefuld maizena
bullet4½ dl fløde

Yderligere fyld:

bullet4 æbler
bullet5-6 makroner
bullet50 g hasselnødder
Schweizisk frugttærte

Fremgangsmåde

Tærtebunden:

  1. 225 g mel sigtes ud på bordet.
  2. Lav en fordybning i midten og læg æggeblommen i fordybningen.
  3. 75 g sukker og en knivspids salt drysses i kanten af melet.
  4. Smuldrer marcipanen ud over melet.
  5. 125 g koldt smør fordeles over melet og marcipanen.
  6. Smøg ærmerne op og ælt ingredienserne sammen. Det er muligvis nødvendigt at have lidt koldt vand til at skabe sammenhængskraft i dejen.
  7. Lad dejen hvile koldt.
  8. Derefter rulles 4/5 dele af dejen ud med en kagerulle til en flade, der passer med tærteformens størrelse og kant. (Tærteformen ca. 25 cm). Med palet og tungen lige i munden får man nu dejen op i tærtefadet.
  9. Den resterende dej rulles også ud og bruges til pynt på tærtens overflade. 

Cremen:

  1. Æg og sukker røres sammen til det der ligner en æggesnaps.
  2. Rør derefter maizenaen og fløden sammen med 'æggesnapsen'.

Yderligere fyld og videre forarbejdning:

  1. Æblerne skrælles og skæres i tynde både.
  2. Makronerne knuses og fordeles over tærtebunden og strintes med en sjat portvin eller hvad man nu har for hånden.
  3. Æblerne taglægges i tærten.
  4. Cremen hældes over de taglagte æbler.
  5. Den resterende dej skæres ud i 1½ cm bredde og kan lægges som gitter integreret  med marcipan som pynt over tærten.
  6. Hasselnødderne hakkes i små stykker og drysser over.
  7. Tærten bages i ovnen ved 220 grader i ca. 35-45 minutter??? hold øje med tærten!