HERREMAD
MENU 23. okt. 2012
MADHOLD 2 |
Gråand med stegte pærer og brombær
Ovnstegt kronhjorteryg med kartoffel-sellerimos
Fyldte æbler |
Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013 |
Råvarerne er købt hos
Føtex |
|
Gråand med stegte pærer og brombær
Ingredienser til forret til 4 personer.
| 2 gråandbrystfiletter |
| salt |
| 4 små, modne og faste pærer |
| 100 g brombær |
| 1½ spsk. smør |
| 2 tsk. æblecider eller hvidvinseddike |
| 2 tsk. rørsukker |
| salt og peber
|
|
Gråand med stegte pærer og brombær
Fremgangsmåde:
Ænder:
- Rids andebrysterne let på skindsiden.
- Drys salt på begge sider og lad dem trække på en tallerken i ca.
20 min.
- Dup dem tørre og læg dem – med skindsiden nedad – på en kold
stegepande.
- Sæt panden over ved svag varme, og lad skindsiden brune langsomt
i det fedt, der smalter af.
- Efter 7 – 9 min. vendes filetterne.
- Lad herefter kødsiden også ved svag varme stege i 5 – 6 min.
- Tag andebrysterne af panden, læg dem på en lun tallerken, dæk
med alufolie og lad dem trække i 8 – 10 min.
- Gem stegefedtet.
Pærer og brombær:
- Gør pærer og brombær klar til tilberedning før andebrysterne
steges, og tilbered så frugten mens kødet hviler.
- Skyl og tør pærerne, skær dem i kvarte. Skyl brombærrene og lad
dem dryppe af i et dørslag.
- Steg pærestykkerne i smør på en pande ved moderat varme i ca. ét
min. på hver side.
- Tilsæt eddike eller cider og lad pærerne stege til væden er
fordampet.
- Tilsæt sukker, salt og peber og steg i yderligere 1 – 1½ min.
- Tag pærerne af panden og hold dem varme.
- Skru lidt op for varmen og kom brombærrene på panden, og ryst
bærrene rundt på panden i det varme søde fedtstof til de safter.
Skær brystfiletterne i passende skiver og server de varme pærer,
brombær og saftsky til.
|
Ovnstegt kronhjorteryg med
kartoffel-sellerimos Ingredienser til 4 personer:
Dyreryg:
| 1 - 1½ kg krondyrryg |
| 3 - 4 dl. dyrefond |
| 1 dl. rødvin |
| 1½ dl piskefløde |
| ½ dl creme cremefraiche |
| smør |
| 1 tsk. ribsgele |
| salt peber |
| majsstivelse
|
Kartoffel-sellerimos:
| 200 g kartofler |
| 200 g rodselleri |
| ca. 75 g feta |
| smør |
| sødmælk |
| piskefløde |
| salt og peber |
| soltørrede tomater |
|
Ovnstegt kronhjorteryg med kartoffel-sellerimos
Fremgangsmåde:
Kronhjorteryg:
- Ryggen pudses og duppes tør.
- Hjorteryggen gnides med salt og peber og lægges i en bradepande.
- Smørklatter lægges over.
- Ryggen brunes i ovn ved 225 ºC i ca. 15 min.
- Ovntemperaturen reduceres til 160 ºC
- Rødvin og fond tilsættes, og ryggen steges videre ved de 160 ºC i
ca. 40 min.
- Kødet trækker under alufolie i ca. 15 min.
- Stegeskyen sies og varmes op.
- Majsstivelse udrøres i fløde og creme cremefraiche og tilsættes den
varme sky.
- En skefuld smør røres i skyen.
- Sovsen koges igennem i 1-2 min. sovsen.
- Smages til med salt, peber, ribsgelé og fløde og tilsættes evt.
kulør.
Kartoffel-sellerimos:
- Kartofler og selleri koges hver for sig.
- Kartoflerne skrælles og skæres i ensartede størrelser og koges helt
møre uden salt.
- Samme procedure for rodselleri.
- Regn med at rodsellerien skal koge lidt længere end kartoflerne, det
kan derfor være en fordel at skære rodsellerien i mindre stykker for at
opnå samme kogetid.
- Vandet hældes fra grøntsagerne.
- Sellerien skal efter endt kogning inddampes for at fjerne mest
muligt vand, så mosen ikke bliver for tynd.
- Kartoflerne moses og fetaen smuldres i.
- Mælk og smør tilsættes, men ikke mere end hvad der skal til for at
mosen kan bearbejdes.
- Der røres grundigt til fetaen er smeltet.
- Rodselleri moses på samme måde, men uden tilsætning af noget som
helst.
- Sellerimosen tilsættes lidt ad gangen til kartoffelmosen indtil den
ønskede smag er opnået (selleri smager af meget).
- Mosen skal nu være meget tyk, så piskefløde og smør tilsættes
herefter til den rette konsistens er opnået, - og så skal der piskes til
mosen er fløjlsblød.
- Den færdige mos smages til med salt og peber og koges op inden
serveringen.
- Kartoffelmosen pyntes med en håndfuld finthakkede soltørrede
tomater.
|
Fyldte æbler Ingredienser til 4
personer:
| 4 æbler |
| 1 spsk. smør |
| 1 spsk. sukker |
| 40 gr. rå marcipan |
| 10 gr. nødder |
| 1 tsk. kanel |
|
Fyldte æbler
Fremgangsmåde:
- Bor et hul gennem æblerne.
- Lav fyld af marcipan, smør, sukker, kanel og hakkede nødder.
- Pres fyldet ned i hullet i æblerne.
- Bag æblerne ved 100 ºC i ca. 60 - 75 min. - se til dem!
- Serveres med kold flødeskum.
|