HERREMAD
MENU DAMEAFTEN
23. april 2010
|
Velkomstdrink/Fidderolles
a la MBL
Rejecocktail med avocadocreme
Indbagt kalvemørbrad og estragonsauce
Cherry Heering dessert
Kransekage
Jordbær dyppet i mørk chokolade
|
|
Forside
Opskrifter
Menu 2009-2010 |
Råvarerne er købt hos Føtex
Fidderolles
Ingredienser til ? personer
| 250 g smør |
| ½ l vand |
| 250 g mel |
| æg (mængde afpasses i forhold til konsistensen) |
| roquefort (mængde afpasses også i forhold til konsistensen) |
| fløde |
Samsøkiks m/persille
| 100 g mel |
| 80 g smør |
| 100 g fintrevet samsøost |
| 1 tsk. salt |
| persille |
|
VELKOMST:
Italiensk mousserende vin ASTI GEMMA m/bærsymfoni.
Fidderolles:
- 250 g smør
smeltes i en gryde.
- ½ l vand
bringes til kogepunkt.
- Smør og vand
røres sammen med mel røres til det virker ristet.
- Afkøles
derefter.
- Dejmassen ud
på en bageplade i klatter.
- Bages i ovn
ved 180 grader til bollerne er bagt igennem.
- Roquefort og
fløde røres sammen til en bløde masse.
- Ostemassen
sprøjtes ind i bunden af den bagte bolle.
Samsøkiks m/persille
- Mel, smør, den fintrevet ost, salt og persille æltes sammen
som dej.
- Dejen rulles i pølser og kommes i folie.
- Pølserne skal stå koldt i 2 timer.
- Folien fjernes og pølserne skæres i tynde skiver.
- Skiverne lægges på en bageplade og bages ca. 10 min. ved
180 grader.
|
|
Rejecocktail med avocadocreme
Ingredienser til 40 personer
Rejecocktail
|
Pillerejer 5 kilo skalrejer
|
|
Mango 6 stk
|
|
Finthakket koriander 1 stor dusk
|
|
Finthakket chili 3-4 stk
|
|
Fintskåret frisk kokos 1-2 kokosnødder
|
|
Stenbiderrogn 250 gram Option som
pynt
|
|
Iceberg salat 2 stk finhakket Option som
bund
|
Avocadocreme
|
Avocado 8 stk
|
|
limesaft 6-8 stk
|
|
Finthakket rødløg 3-4 stk
|
|
evt. salt ja
|
|
Fremgangsmåde:
- Kom avocado og limesaft i foodprocessoren til det
er en helt glat creme.
- Derefter røres finthakket rødløg i.
- Pil rejerne og kom dem i en skål.
- Skær mangoen i tern, og bland den med finthakket
rød chili og friskhakket koriander.
- Skær frisk kokos i små mundrette stykker og bland
dem i mangoblandingen.
- Læg salat i bunden af en tallerken, derpå, mangoblandingen,
kokos og chili som overhældes med avocadocremen. Pyntes med koriander og
stenbiderrogn.
|
|
Indbagt kalvemørbrad og estragonsauce
Ingredienser til 24 personer
|
25 g smør |
|
2 stk. afpudset kalvemørbrad (ca. 800 g pr.
stk.) |
|
½ tsk. groft salt |
|
friskkværnet peber |
Fars
|
1,7 kg kalkunbryst i tern |
|
3 æg (str. stor) |
|
½ liter piskefløde |
|
½ dl. friske estragonblade |
|
4 tsk. groft salt |
|
friskkværnet peber |
|
200 g spegeskinke i tynde skiver |
|
3 dl. vand |
Estragonsauce
|
stegesky fra kødet |
|
1½ liter Karolines MornaySauce |
|
¾ liter mælk |
|
¼ liter piskefløde |
|
4 spsk. friske, finthakkede estragonblade |
Kartofler i ovn
|
4,5- 5 kg kartofler |
|
3 grofthakkede porrer (ca. 300 g) |
|
6 tsk. groft salt |
|
friskkværnet peber |
|
450 g smør |
Tilbehør
|
Ca. 1 kg dampede grønne asparges |
|
24 bagte tomater |
|
tørrede krydderurter, f.eks. oregano el.
timianfriske krydderurter f.eks. merian, kørvel el. basilikum |
|
havsalt |
|
friskkværnet sort peber |
|
Fremgangsmåde:
Mørbraden:
-
Bruning: ca. 15 min ved 250 gr.
-
Stegetid: ca. 45 min. Ved 175 gr.
-
Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en
sauterpande.
-
Brun den ene mørbrad i ca. 2 min.
-
Brun den anden i resten af smørret.
-
Drys med salt og peber og lad kødet hvile
tildækket i køleskabet.
Fars:
-
Hak halvdelen af ingredienserne i en
foodprocessor ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek.
-
Hak resten af ingredienserne.
-
Stil al farsen tildækket i køleskabet i ca. ½
time.
-
Del farsen i 4 portioner.
-
Læg en portion fars i en stribe på et stykke
bagepapir.
-
Læg herpå en mørbrad og en portion fars.
-
Pak mørbraden ind i farsen og dæk den med
halvdelen af spegeskinken.
-
Gentag ”indpakningen” af den anden
mørbrad.
-
Løft - ved hjælp af bagepapiret – stegene over
på ovnens rist.
-
Klip så der kun er papir under farsen.
-
Læg risten i bradepanden og brun midt i ovnen,
skru ned og hæld vand ved.
-
Steg mørbradene færdige.
-
Tag de 2 ”stege” ud og mål med et
stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 60 gr.
-
Lad ”stegene” hvile tildækket i ca. 20 min.
Estragonsauce:
-
Si stegeskyen over i en stor, tykbundet gryde og
tilsæt resten af ingredienserne.
-
Bring saucen i kog under omrøring og smag
til.
Kartofler i ovn:
-
Skræl kartoflerne og riv dem groft.
-
Læg dem i koldt vand i ca. 15 min.
-
Tryk væden af i et håndklæde eller køkken
ruller.
-
Fordel halvdelen af kartoflerne i 24 smurte
flade ovnfaste portionsforme.
-
Drys med porrer, salt og peber.
-
Afslut med resten af kartoflerne, og fordel
smørklatter hist og her.
-
Bag kartoflerne midt i ovnen i ca. 25 min ved
225 g.
-
Kalvemørbraden kan hvile mens kartoflerne bager.
Tilbehør
Grønne asparges :
-
Damp dem.
-
Pas på så de ikke bliver for
bløde.
Halve bagte tomater:
-
Varm ovnen op til 180 grader.
-
Halver tomaterne så de kan stå med skæresiden
opad.
-
Krydder med havsalt, friskkværnet sort peber og
tørrede eller friske krydderurter.
-
Ind i ovnen med dem og lad dem stå 20 minutter
eller til de er møre.
-
Tag fadet ud af ovnen og lad tomaterne trække
5-10 minutter.
-
Tag dem forsigtigt op fra det ildfaste fad og
server med det samme eller lad dem køle ned.
Drikkevarer
Moden rødvin |
|
Cherry Heering dessert
Ingredienser (50 personer):
|
45 æggeblommer |
|
500 g. sukker |
|
40 husblas |
|
15 dl Cherry Heering (den kan også laves med KIJAFA
(noget billigere)). |
|
3½ liter piskefløde (3 liter til fromage, ½
liter til pynt) |
|
800 gram makroner (NB! fra bageren eller
hjemmelavede ikke fabriksfremstillede fra supermarked) |
|
Amaretto kirsebær til pynt. |
Kransekage
| 1 kg
kransekagemasse |
| 400 g sukker |
| 100 g honning |
| 235 g
pasteuriserede æggehvider. Denne kransekagemasse røres sammen og kan
sprøjtes ud i stænget, evt. med nougat. |
|
Fremgangsmåde:
- Makroner lægges i 5 dl. Cherry Heering eller
Kijafa til de er gennemblødte.
- Æggeblommer og sukker piskes over vandbad (eller
svag varme) til de bliver tykke og sættes derefter til afkøling.
- Husblas sættes i blød i koldt vand.
- Cherry Heering blandes i æggesnapsen, hvorefter
den smeltede husblas forsigtigt tilsættes (tynd stråle og kraftig
omrøring)..
- Den stiftpiskede fløde vendes i.
- Til sidst vendes makronerne forsigtigt i massen.
Desserten hældes i en form/skål. Kan serveres i skålen
pyntet med den resterende stiftpiskede fløde og Amaretto kirsebær. Desserten
kan også vendes ud på et fad inden den pyntes i så fald skal formen være
skyllet og sukkerdrysset.
Kransekage:
- 400 g sukker
varmes op i ovnen uden at smelte.
- Den opvarmede
sukker, honning og de pasteuriserede æggehvider røres sammen evt. med
nougat.
- Massen kan
sprøjtes ud i stænger.
Sammen med
kransekagerne blev der serveret jordbær dyppet i mørk
chokolade. |
|