HERREMAD 

   MENU 15. dec. 2009

HOLD 1+2

Stegte sild
Rødspættefileter
Laksetatar
Gammeldaws Æbleflæsk 
Mørbradbøf
Ris a la Mande

Forside
Opskrifter
Menu 2009-2010

Råvarerne er købt hos Føtex
-
24 rødspættefileter
- 3 hele æg
- rasp
- salt og peber
- smør

Mayonnaise
- 4 pasteuriserede -æggeblommer
- lidt salt
- 3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie

Remoulade
- 1 portion hjemmerørt mayonnaise
- 10 spsk. finthakket syltet agurk
- 4 spsk. finthakket rødløg
- 4 spsk. finthakket kapers
- en lille håndfuld finthakket krydderurter
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. gurkemeje

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Pisk æggene sammen i en dyb tallerken.
  2. Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken.
  3. Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i rasp.
  4. Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter på hver side. 

Mayonnaise:

  1. Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur.
  2. Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'.
  3. Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre mayonnaisen med håndkraft.

Remoulade:

  1. Alle ingredienser blandes sammen til remoulade.
  2. Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen bliver for tynd.

 

 

 

 

Ingredienser til ...

Laksetatar

bullet1,8 kg fersk rå laks
bullet1 pakke tørrede tomater
bullet3 ds. flåede tomater uden krydderier
bullet1 hvidløg
bullet2 bk. creme fraiche 18%
bulletIceberg salat
bullet4 bdt. frisk basilikum
bulletOlivenolie
FREMGANGSMÅDE:
  1. Tomater og basilikum hakkes (med kniv) sammen med laksen.
  2. Massen røres sammen med hakket hvidløg, olivenolie, creme fraiche, salt og peber.
  3. De formes som små bøffer og serveres på fad med et salatblad.
 
Ingredienser til ...

Gammeldaws  Æbleflæsk 
bullet1500 g stegeflæsk i skiver
bullet2½ kg spiseæbler
bulletlidt sukker
bullet5 løg i skiver
bulletgroft rugbrød
 
FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæsket skæres i tern og steges som flæsk.
  2. Æblerne skæres - uskrællede - i tynde skiver, der steges møre i lidt af fedtet fra flæsker.
  3. De smages til med lidt sukker.
  4. Løg brunes let og lægges hen over flæsket.
  5. De stegte æbler serveres ved siden af flæsket.
  6. Groft rugbrød serveres til.
 
 
Ingredienser til ...

Mørbradbøf

bullet4-5 svinemørbrad
bullet7-8 løg
bullet3 bk. champignon
bullet½ l. piskefløde
bulletsmør til stegning
bulletsalt
bulletpeber

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Mørbraden skæres i ”bøffer” som bankes let med håndroden.
  2. Mørbradbøfferne steges på en pande.
  3. Løgene pilles og steges til bløde løg.
  4. Champignonerne renses og skæres i passende stykker.
  5. Champignonerne svitses i lidt fedtstof i en wok, de smages til med citron.
  6. Fløde tilsættes og koges med et par minutter, der jævnes evt. med lidt maizena.
    Smag til med salt og peber under vejs.
  7. Ved servering pyntes mørbradbøfferne med de stegte løg, og champignonstuvningen serveres til. Det hele serveres lunt!

 

 
Ingredienser til ...

Ris a la Mande
bullet3 l sødmælk
bullet375 g grødris
bullet1 tsk. salt
bullet3 stænger vanilje
bullet225 g mandler
bullet¾ l piskefløde
bulletsukker

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæk vaniljestængerne og tag kornene ud.
  2. Kog ris, mælk og vanilje ved svag varme under låg ca. 45 minutter.
  3. Rør i gryden nu og da, - pas på det ikke brænder på!
  4. Tag vaniljestængerne op, - og afkøl grøden.
  5. Smut og hak mandlerne.
  6. Rør mandlerne i den kolde grød.
  7. Pisk fløden stiv, kom den forsigtigt i det øvrige.
  8. Smag til med sukker.