HERREMAD 
   MENU 7. MARTS 2006


RIMSALTET TORSK
m/RØDBEDETATAR
FARSERET DYREBOV
DYREBOV i gryde
KRYDDERKAGE

Forside
Opskrifter
Menu 2005-2006

 

INGREDIENSER:

RIMSALTET TORSK
m/RØDBEDETATAR
Torsk
400 gr. torsk
Salt lage af:
½ l vand
75 gr. salt
25 gr. sukker
1 stjerne anis
4 enebær
4 allehånde
½ tsk. koriander
½ tsk. hel sort peber

Rødbedetatar
½ gulerod
1/2 porre
1 stykke selleri samme størrelse som gulerod
1 lille rå rødbede
Saft og skal af ½ citron
1 spsk kapers
Salt – peber
½ dl olivenolie

Japansk sennepsolie
1 håndfuld hakket persille
½ dl olie
Wasabi ca. 5 cm
Salt
Citronsaft

 FREMGANGSMÅDE:

Torsk
Saltlage koges op, køles af og torsken saltes i ca. 6 timer. (Har været i saltet på forhånd)
Torsken skæres derefter i tynde skiver.

Rødbedetatar
Alt undtagen olie og citronsaft køres til granulat på foodprocessor.
Tilsæt olie og saft.
Lad det trække mindst 1 time.

Japansk sennepsolie
Blend alt og sigt det.

 

 

 

INGREDIENSER:

FARSERET DYREBOV 
1 dyrebov  
 
Fars:  
375 g. hakket flæskesmåkød  
2 spsk. (strøgne) mel  
2 finthakkede mini løg  
salt  
peber  
1 tsk. stødt basilikum  
¼ tsk. stødt timian  
3 dl. fløde  
1 æg  
100 g. letrøget spæk  
3 spsk. hedvin

-----

DYREBOV i gryde


FREMGANGSMÅDE:

FARSERET DYREBOV

1. Dyreboven udbenes.
2. Alt til farsen røres sammen på sædvanlig vis og spredes i dyreboven, som forinden afpudses.
3. Rulles derefter sammen og ombindes. 
4. Den pensles over det hele med olie, drysses med lidt mel iblandet salt samt nykværnet peber og lægges i et velsmurt, ovnfast fad. 
5. Ca. 75 g. koldt smør fordeles i tynde skiver ovenpå, og dyreboven brunes ved god varme.

6. Efter et kvarters tid hældes 3 dl piskefløde blandet med 2 dl vildtsky over.
7.  Fadet dækkes med et stykke folie (skal lægges let hen over), blusset dæmpes, og dyreboven steger ca. ¾ time.

8. Boven tages ud, skyen sies fra, hældes direkte i saucegryden, tilsættes en skefuld gelé eller to og en smule kulør. 
9. Saucen jævnes ganske let og smages til.

Spises med bagte hvidløgskartofler samt med gelé - gerne af rønnebær.

---

DYREBOV i gryde

1. Skær det rengjorte løg, gulerødderne, persilleroden og selleri i små terninger.
2. Hæld grøntsagerne i en gryde sammen med rødvin og olie.
3. Tilsæt salt, peber, laurbærblad, merian og citronskal.
4. Kog marinaden ca. 10 min.
(Nu skulle dyreboven trække i marinaden i op til 2 døgn, - men det har vi jo ikke tålmodighed til, derfor laver vi en overspringshandling og koger marinaden noget længere end de 10 minutter og bruger den kogte siede marinade som en slags fond til saucen.)

5. Dyreboven udbenes.
6. Skær spækken i strimler og spæk stegen, og gnid den med salt og peber.
7. Varm smørret i en gryde og brun kødet på alle sider.
8. Hæld den kogte siede marinade ved kødet og lad det stege ca. 1 time.
9. Tag kødet op og hold det varmt.

10. Jævn saucen og kog den ca. 5 min. Brug selvfølgelig også væden fra gryden med kød. Her må man smage sig til rette!
11. Tag sauce/kødgryden fra varmen og rør tyttebærgelé og crème fraiche i.
12. Skær kødet i skiver, anret det på et fad, hæld lidt sauce over og server resten til. 

Serveres med brunede kartofler.


OBS!

Vi foretager et eksperiment denne gang, og forhåbentligt er I indstillet på det!

A
Alle 3 hold laver deres forret (som sædvanligt).

B
Et hold laver foruden forretten den farserede dyrebov med tilbehør (Forslag: hold 3).
Et hold laver foruden forretten dyrebov i gryde med tilbehør (Forslag hold 2).
Et hold bager flutes  til forretten og krydderkagen og til dessert (Forslag hold 1).

Alle skal selvfølgelig have del i hvad der foregår: altså man læser alle opskrifterne og ser nysgerrigt til.

 

 

INGREDIENSER:

KRYDDERKAGE

3 æg
150 g brun farin
1 tsk. ingefær
1 tsk. nelliker
1 spsk. kanel
3 tsk. bagepulver
1 dl letmælk
4 dl hvedemel
1 dl rosiner
2 store æbler (gerne syrlige)

FREMGANGSMÅDE:

1. Æg og farin piskes luftigt.
2. Øvrige ingredienser røres i.
3. Æblerne skrælles og skæres i små både.
4. Vend æblebådene i dejmassen.
5. Smør sandkageformen med fedtstof.
6. Det hele hældes i den smurte sandkageform.
7. Bages i ovnen ca. 1 time ved 180o.