HERREMAD 
   MENU 7. feb. 2006


KALV MARENGO
BAGTE ÆBLER MED MARCIPAN
Forside
Opskrifter
Menu 2005-2006

KALV MARENGO

INGREDIENSER:
1 kg kalvesmåkød i store tern
2 spsk. olie
80 g smør
2 løg
1 spsk. mel
1 dl tør hvidvin
½ kg tomater eller en dåse flåede tomater
1 hvidløgsfed
1 bouquet garni (laurbær)
timian
persille
sellerigren
150 g champig-
nons
2 spsk. hakket persille
salt
peber

Ingredienser til kartoffelmos:
1 kg kartofler
vand, salt
2-3 dl mælk
15 gram smør

 FREMGANGSMÅDE:

1. Brun kødet på en pande (husk lidt smør eller olie).
2. Skru ned og tilsæt 2 hakkede løg som brunes.
3. Flyt kødet og løgene over i en gryde.
4. Kog eller vask ikke panden over - den skal nemlig bruges senere!
5. 1 spsk. mel strøs over kødet der røres rundt.
6. Tilsæt hvidvin og tomater. (Hele tomater mases, benyttes flåede tomater hældes væden fra).
7. Hvidløg, bouquet garni (laurbær), timian, persille, sellerigren kommes i gryden sammen med salt og peber.
8. Bring gryden i kog.
9. Skru ned og lad gryden småsnurre i mindst en time med låg på.
10. Champignons gøres i stand og steges 5 min. med lidt smør på panden der blev brugt til kødet.
11. Smag champignonerne til med salt og peber og hæld dem i gryden.
12. Til slut hakkes persillen over.

TILBEHØR: KARTOFFELMOS

1. Skræl kartoflerne, skær dem i skiver og kog dem møre i  letsaltet vand.
2. Hæld vandet fra og mos kartoflerne eller pisk dem med en elpisker til en let og luftig masse.
3. Kog mælken op i en gryde og rør den i de moste kartofler. 
4. Smag til med salt og en god klat smør.

Man kan give kartoffelmosen smag ved at tilsætte et krydderi som for eksempel oregano eller muskat.

 

 

Det påstås at denne ret er opfundet af Napoléons kok, Dunan, da han efter slaget ved Marengo (14. juni 1800) skulle servere middag for kejseren.
Østrigerne havde snuppet konvojen med smør og kyllinger, så den stakkels kok måtte præstere en middag med hvad han havde ved hånden.

 

BAGTE ÆBLER MED MARCIPAN

INGREDIENSER:
4 store æbler
75 g marcipanmasse
2½ dl piskefløde

FREMGANGSMÅDE:

1. Skær toppen af æblerne.
2. Stik kernehuset ud.
3. Fyld hullet ud med marcipan.
4. Stil æblerne på en bageplade.
5. Bag dem i ovnen ved 200o i ca. 15 min.
6. Pisk fløden til flødeskum.
7. Tag æblerne ud, og anret dem på et fad.
8. Pynt dem med en klat flødeskum.

 



 
 

: