HERREMAD 
   MENU 10. JAN. 2006  

Avokado og mangofrugt m/rejer og dressing
Frikadeller m/rødvin og hakkede nødder
Druetærte

Forside
Opskrifter
Menu 2005-2006

 

Avokado og mangofrugt m/rejer og dressing

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
1 moden avocado (eller 2 små)
1 citron
1 mangofrugt
200 g. rejer
finbladet salat
Til dressing:
1 dl. olie
1 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. honning
1tsk. fransk sennep
1 tsk. stødt ingefær

 

FREMGANGSMÅDE:
1. Salaten anrettes i et serveringsfad.
2. Avokado og mangofrugten skrælles, skæres i små tern og drysses over salaten.
3. Rejerne drysses over.
4. Citronsaften hældes/fordeles over ovenstående.
5. Ingredienserne til dressingen (olien, hvidvinseddiken, honningen, sennep'en og ingefær'en) piskes sammen i en skål og hældes over anretningen.  
 

 

Frikadeller m/rødvin og hakkede nødder

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
500 gram hakket kalv og flæsk
1 æg
ca. 3 dl havregryn
1 løg, revet eller finthakket
1-2 teskefuld salt 
noget  peber
2 dl mælk/rødvin
1 dl hakkede hasselnødder
smør til stegning ca. 25 gram

Har holdet lyst til at eksperimentere med flere krydderier? Så gør det dog!

Ingredienser til saucen:
1 bouillontern
20  g. margarine
20  g. mel
 dl. suppe
  salt
  sukker
  kulør

Ekstra krydderier?

2-3 kartofler pr mand.

Tilbehør:
Rødkål.

FREMGANGSMÅDE:

1. Læg alle ingredienserne, undtagen mælken, i en skål. Rør det godt igennem med en grydeske eller røremaskine.

2.Tilsæt mælk og rødvin lidt efter lidt. Farsen må hverken være for blød eller for fast, så mængden af vædske kan variere lidt. Farsen har en tilpas konsistens, når den kan slippe skålens sider, men stadig kan røres.

3. Smelt smørret på panden, lad det bruse af og blive gyldent.

4. Dyp en spiseske i en kop vand, tag en passende klump fars, og form den til en frikadelle med skeen og din nyvaskede hånd.

5. Anbring frikadellerne på panden og husk nogenlunde rækkefølgen. Begynd fx ved håndtaget og gå med uret rundt. Skru lidt ned for varmen og steg frikadellerne i ca. fem minutter.

6. Skru op igen og vend frikadellerne. Start med den du først lagde på og så videre. Skru igen lidt ned og giv også frikadellerne fem minutter på den anden side.

7. Stegetiden afhænger af hvor store frikadellerne er.

OPBAGT SAUCE

1. Lav en suppe af 3½ dl af kartoffelvandet og bouillonterning
2.  Margarinen brunes i en lille gryde og afbages med melet.
3. Suppen spædes i lidt efter lidt sammen med en sjat rødvin og lidt piskefløde.
4. Saucen koges igennem 10 min. og smages til med salt, peber og måske en anelse sukker.
5. Saucen farves evt. med kulør.

Skræl og kog kartoflerne (husk kartoffelvandet skal bruges til saucen).

Tilbehør

1. Varm rødkålen i en gryde med smør.

 

 

 

 

Druetærte

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
3 frosne butterdejsplader
½ pose kagecreme
1/4 l mælk
20 vindruer
4-5 skefulde gelé (ribs-, æblegelé eller hvad man har)
4-5 skefulde crème fraiche

Hjemmelavet kagecreme:
2 pasteuriserede æg
2 spsk. sukker
2 spsk. mel
2½ dl sødmælk eller fløde
1 tsk. vanillesukker

 

FREMGANGSMÅDE:

1. Tænd ovnen på 200 grader.
2. Tag 3 frosne butterdejsplader og læg de 2 plader i forlængelse af hinanden (klem enderne sammen) og lad dem tø op i 10 min.
3. Hæld mælken (stuetemperatur) i en skål.
4. Drys kagecremepulveret i mælken under omrøring, og pisk det hele i ca. 1 min.
5. Lad cremen stå i køleskabet i 20 min.
6. Skær den 3. - nu optøede - butterdejsplade i 6 strimler, sno dem passende og lav ved hjælp af strimlerne en kant rundt om på den aflange plade (smør kanterne med et sammenpisket æg). Butterdejpladerne skal ligge på bagepapir som i forvejen ligger på bagepladen..
7. Bag pladen i ovnen i ca. 10- 12 min. og lad den derefter afkøle på en bagerist.
8. Fyld pladen med kagecremen.
9. Skær vindruerne i halve og læg dem på kagecremen.
10. Smør geléen over.
11. Server med lidt crème fraiche til.

Hjemmelavet kagecreme.
1. Rør æg, sukker og mel sammen i en gryde til massen er ensartet.
2. Tænd for varmepladen og tilsæt mælk eller fløde under fortsat omrøring til massen har den ønskede tykkelse.
3. Gryden tages af varmen og vanillesukkeret røres i.
4. Stil cremen på køl.
5. Cremen kan med fordel blandes med flødeskum pisket af fløden!