HERREMAD 
   MENU 8. nov. 2005

HYLDEBÆRSUPPE
FARSERET KYLLING
FYNSK ÆBLEKAGE

Forside
Opskrifter
Menu 2005-2006

HYLDEBÆRSUPPE

INGREDIENSER:
1 liter vand
1 liter hyldebærsaft
1 spsk. citronsaft
1½ spsk. kartoffelmel
½ kg æbler

FREMGANGSMÅDE:

Skræl æblerne, skær dem i både og kog dem møre i vandet.
Bland hyldebær- og citronsaft i.
Lad suppen koge op, tag gryden fra varmen og jævn med kartoffelmel rørt ud i lidt vand.

FARSERET KYLLING

INGREDIENSER:
1 kylling med indmad (ca. 1,5 kg)
400 g krydret flæskefars
2 skiver stribet flæsk
1 bundt suppeurter
3 skalotteløg
2 spsk. smør
1/4 bundt finthakket persille
1/4 bundt finthakket kørvel
1 æg
3 spsk. rasp
2 cl. cognac
2 spsk. olie
1/8 liter hvidvin
2 dl. piskefløde
peber fra kværn
salt

 

FREMGANGSMÅDE:

Forvarm ovnen til 200 grader.

Kyllingen krydres med salt og peber. Hjerte og lever skæres i små stykker.

Skalotteløgene pilles, hakkes og steges i 1 spiseskefuld smør, - til de bliver klare. Dernæst blandes indmaden, krydderurterne, farsen, ægget, raspen og cognacen. Blandingen krydres med salt og peber og kommes i kyllingen. Kyllingen lukkes med kødpinde.

Suppeurterne skæres i fine strimler. Smørret varmes op i en stegegryde. Suppeurterne vendes i stegegryden. Brun kyllingen på alle sider på stegegryden.
Læg den brunede kylling i et ovnfast fad, hæld halvdelen af vinen over og læg flæskeskiverne på kyllingen. Steg den under låg i ovnen i 45 min., og øs jævnligt stegeskyen over.

Efter de 45 minutter tages låget af, og kyllingen efterbrunes i 10 min. 

Hæld resten af vinen i stegeskyen som koges op. Suppeurterne sies fra. Saucen koges op med fløden og koges ind til den tykner.

Kyllingen skæres ud og anrettes på et fad.
Saucen serveres separat hertil. 

Som tilbehør serveres Hasselbackkartofler:
Bagetid ca. 60 min. ved 225 grader. Skræl kartoflerne og skær hver kartoffel knapt igennem i tynde skiver på tværs. Læg dem i et smurt, ovnfast fad og pensl med olie. Drys groft salt, presset hvidløg og paprika over. Bag kartoflerne midt i ovnen til de er møre.

FYNSK ÆBLEKAGE

INGREDIENSER:
½ kg. æbler
1/4 kop sukker
1/4 kop rugbrødsdrys
½ kop rasp
½ kop farin
50 g smør
1/4 liter piskefløde
1 tsk. vanille

 

FREMGANGSMÅDE:

Æblerne skylles, rives groft på råkostjernet og blandes med sukker.
rugbrødsdrys, rasp og farin blandes godt og lægges lagvis med æbleraspen i et ildfast fad.
Nederst og øverst lægges brød, smørklatter anbringes her og der.
Bagetid 1 time ved 185 grader.
Æblekagen serveres varm med flødeskum smagt til med vanille.