HERREMAD 
   MENU
31.10.2023

 

Cemet Sellerikasserolle med glaserede æbler

PÆRETÆRTE MED MARCIPAN

 

Forside
Opskrifter
Menu 2023-2024

 

 

Cremet Sellerikasserolle med glaserede æbler::

Ingredienser til 4 personer:

bullet

1 stk. Knoldselleri

bullet

500 gr. Gulerødder

bullet

2-3 stk.Skalotteløg

bullet

4 stk.Syrlige æbler

bullet

0,5l Hvedeøl

bullet

2-3 spsk. Æblecidereddike

bullet

750 ml. Grøntbouillon

bullet

1 pakke Smør

bullet

100gr. Fast ost (Them Krystal el.lign.

bullet

5-6 kviste Frisk timian

bullet

2 spsk. Rygeost

bullet

2-3 sk. Rugbrød

bullet

1 stk. Citron (skallen herfra)



 

Cremet Sellerikasserolle med glaserede æbler:
 


Fremgangsmåde:

 

  1. Rens grøntsagerne og skær dem ”Brunoise”. Det vil sige meget små tern! Gerne så
    små som 0.25cm x 0.25cm.Som nævnt er denne del essentiel for rettens færdige udtryk og oplevelse.
    Hvis grøntsagerne er for grove, vil de ikke optage væsken tilstrækkeligt.

  2. Klar løg og gulerødder i en god klat smør i en gryde/kasserolle. Det skal ikke tage for meget farve.

  3. Tilsæt selleritern og svits det yderligere et par minutter. Nu tilsættes et glas øl, en spiseske eddike og en buket timiankviste.

  4. Arbejd fonden ind i retten lidt efter lidt – lidt i stil med en risotto – til det er cremet og
    mørt ”al dente”.

  5. Tern nu et æble og kom det i gryden sammen med en skefuld rygeost eller to og riv lidt at den faste ost i.

  6. Nu skal retten samle sig og blive ekstra cremet. Smag til med salt, peber og eventuelt rygeost, eddike og citronskal.

  7. De resterende æbler skæres i både og kommes på en pande med en god klat smør. Når smørret bruner, tilsættes en slat øl. Blandingen reducerer indtil æblerne er glaceret i øl/smør glacen.

  8. Rist rugbrødstern i smør på en pande. Bare giv den én på hatten!

  9. Servér retten på en rustik tallerken.

  10. De glacerede æbler og rugbrødsknas drysses over og ost rives på ved servering

 

PÆRETÆRTE MED MARCIPAN:

Ingredienser til 4 personer:

 

Mørdej:

bullet

170 g hvedemel

bullet

30 g flormelis

bullet

80 g smør

bullet

0.3 tsk salt

bullet

1 æg

 

Marcipanmasse

bullet

65 g marcipan

bullet

65 g sukker

bullet

65 g smør

bullet

1 æg

bullet

20 g hvedemel

bullet

20 g mandler, hakkede

 

Derudover

bullet

3 pærer

bullet

cremefraiche

PÆRETÆRTE MED MARCIPAN:

Fremgangsmåde
:
 

Mørdej

  1. Bland mel og flormelis sammen i en skål.

  2. Skær smørret i mindre tern og smuldr det i melet.

  3. Tilsæt salt.

  4. Saml mørdejen med ægget. Ælt med fingrene indtil dejen er ensartet.

  5. Form dejen lidt flad og pak den ind i husholdningsfilm. Læg den i køleskabet i cirka 30 minutter.
     

Marcipanmasse

  1. Imens mørdejen er på køl laver du marcipanmassen.

  2. Bland marcipan, sukker og smør sammen i en skål.

  3. Tilsæt æg og pisk sammen med en elpisker.

  4. Tilsæt hvedemel og hakkede mandler. Bland det rundt i marcipanmassen.
     

Samling af tærten

  1. Tag mørdejen ud af køleskabet og rul den ud med en kagerulle.

  2. Læg dejen i en tærteform på cirka 24 cm i diameter. Det gøres nemmest ved at rulle dejen let (evt. omkring kagerullen) og så løfte den op i formen for så at rulle den ud igen.

  3. Tryk dejen ned i formen og brug kagerullen til at 'skære' kanterne af i toppen af formen. Gem den overskydende dej på køl til senere.

  4. Prik lidt huller i bunden i dejen med en gaffel, så bunden ikke buler op under bagningen. Hvis du også vil undgå at siderne 'falder ned' under forbagningen kan du prøve dette trick: Form alufolie til en lang pølse, og sæt den fast langs kanten på tærten.

  5. Sæt tærtebunden i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

  6. Imens skræller du pærerne og skærer dem i halve.

  7. Tag tærtebunden ud af ovnen.

  8. Hæld marcipanmassen over bunden.

  9. Læg de halve pærer ned i marcipanmassen.

  10. Tag den overskydende mørdej frem og rul den ud med en kagerulle.

  11. Skær mørdejen i strimler.

  12. Læg strimler af mørdej i et 'net' ovenpå tærten.

  13. Bag din pæretærte i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter.

 

Lad tærten køle af, drys med flormelis og servér med creme fraiche.