HERREMAD 

   MENU 14. Dec. 2021

Julefrokost

 

Stegte sildefilet i tomatsauce

Marinerede hvide sild

Stegte rødspættefileter

Tarteletter

Ribbensteg

Gammeldags æbleflæsk

Ris a la mande

 

Forside
Opskrifter
Menu 2021-2022

 

 

Stegte sildefilet i tomatsauce
 

Ingredienser til 15 personer:

 

bullet

10 – 12 stk sildefilet

bullet

rasp

bullet

salt

bullet

peber

bullet

Smør til stegning

bullet

2 store løg

bullet

2 dl. Edikke

bullet

2 dl. Olie

bullet

2 dl.tomatpuré

bullet

4 tsk.fransk sennep

bullet

4 tsk. Karry

bullet

16 spsk. Sukker.
 

Stegte sildefilet i tomatsauce
 

Fremgangsmåde:

  1. Sildene vendes i rasp, salt og peber og steges 2 min. på hver side.
  2. De deles i 2 eller 4 og og sættes til afkøling.
  3. Løgene hakkes. 
  4. Edikke, olie, tomatpuré, sennep, karry, sukker, løg blandes i en skål, og smages til (Sukkeret skal være rørt ud)
  5. Herefter kommes sildene i blandingen.
  6. Det hele skal trække i mindst 24 timer, inden servering.

Marinerede hvide sild
 

Ingredienser til 28 pers.:

 

bullet

4 glas modnede hvide sild

bullet

4 løg

bullet

2 glas kapers

 

Karrysalat: 6 personer

bullet1-2 æg
bullet2 drueagurker
bullet1 spsk kapers
bullet1 lille æble
bullet2 skalotteløg
bullet2 spsk god mayonnaise (Hellmann)
bullet1,5 dl cremefraiche, 18%
bullet2 tsk karry
bulletSalt og peber
 
Marinerede hvide sild
 

Fremgangsmåde:

  1. Lad sildefileterne dryppe af. Skær fileterne skråt i pæne stykker, ca 4 stk. pr filet.
  2. Skær løgene i ringe.
  3. Anbring fileterne på fad og løgringene og kapers i små skåle klar til servering.

 

Karrysalat

  1. Kog æggene hårdkogte, køl af og pil
  2. Hak æg, agurker, æble i ca. lige store og ikke for store tern.
  3. Hak løgene fint.
  4. Bland det hele forsigtigt sammen.
  5. Smag til med salt og peber.
Stegte rødspættefileter

Ingredienser til 30 personer:

bullet

30 rødspættefileter

bullet

2 hele æg

bullet

Rasp

bullet

Salt

bullet

Peber

bullet

Smør

 

Mayonaise

bullet

4 pasteuriserede æggeblommer

bullet

3 dl. Koldpresset olivenolie

bullet

Lidt salt

 

Remoulade

bullet

1 portion hjemmerørt majonæse

bullet

10 spsk. Finthakket syltet agurk

bullet

4 spsk. Finthakket rødløg

bullet

4 spsk. Finthakket kapers

bullet

En lille håndfuld finthakket krydderurter

bullet

1 tsk karry

bullet

1 tsk. gukemeje
 

Stegte rødspættefileter

Fremgangsmåde:
 

  1. Pisk æggene sammen i en dyb tallerken
  2. Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken og vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i rasp
  3. Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter på hver side

Mayonaise

  1. Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur
  2. Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'
  3. Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Brug evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre mayonaisen med håndkraft

Remoulade

  1. Alle ingredienser remoulade blandes sammen.
  2. Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen bliver for tynd.
     
Tarteletter

Ingredienser til 9 personer:

bullet

1 god fritgående kylling 1500g

bullet

2 løg

bullet

2 porrer

bullet

2 gulerødder

bullet

1 lille knoldselleri

bullet

Salt

bullet

50 g smør

bullet

2 spsk mel

bullet

1 dåse asparges snitter

bullet

Peber

bullet

18 stk. friske grønne asparges

bullet

18 stk Tarteletter

bullet

Grønt drys f.eks. kørvel

 

Tarteletter

Fremgangsmåde:
 

  1. Skyl kyllingen og fjern evt. ”urenheder” skær/klip den i 4-5 stykker og dæk med vand.
  2. Porer, løg, gulerødder og selleri skrælles og skæres i grove stykker og lægges i gryden. 3 laurbærblade og lidt salt skal i gryden.
  3. Skal koge ca. 1 time.
  4. Når den er mør, tag kyllingen op lad den køle lidt. Gryden med grøntsager simrer videre.
  5. Smelt smørret i en gryde, kom mel i, og rør godt rundt med piskeris, indtil alt melet er opløst. Hæld aspargessnitterne gennem si over skål, og kom aspargesvandet i sovse-opbagningen.
  6. Tag 5-6 dl fond fra gryden med grøntsagerne. Si det i sovsen. Pisk grundigt, lad sovsen koge godt op og blive tyk.
  7. Pil al kødet fra kyllingeskroget og skær det i passende stykker og det samme med  brystkødet. Kom kødet og aspargessnitterne op i sovsen. Smag til og juster med salt og peber.
  8. 18 gønne friske asparges skæres i 6 cm stykker (1 topstk. og 1 stængelstk som skal stikke op af tarteletterne som del af pynt. Et grønt drys skal også på. Disse stykker skal ristes meget forsigtigt på pande med smør.
  9. Varm tarteletterne i ovn inden servering.
     
Ribbensteg

Ingredienser til 30 personer:

Ribbensteg

bullet

2,5 kg ribbensteg

bullet

2 – 3 spsk. Groft salt

bullet

4 – 6 laurbærblade

bullet

Bouillon

 

Rødkål

bullet

2 rødkålshoveder

bullet

50 gr. smør

bullet

2 dl vineddike

bullet

2 store glas ribsgele (400 gr.)

bullet

4 dl vand

bullet

2 tsk groft salt

Ribbensteg

Fremgangsmåde:
 

  1. Ribbensteg
  2. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm’s mellemrum- undgå at ridse i selve kødet
    Har slagteren ridset stegen – så gå den efter og rids. evt. siderne, skær benene så de er nemme at fjerne
  3. Gnid stegen godt med groft salt og stik laurbærbladene ned mellem sværerne.
  4. Læg stegen i bunden af en bradepande og tænd derefter ovnen på 200 gr. – ret evt.
    stegen op med staniol, så den ligger helt vandret.
  5. Sæt stegen midt i en kold ovn og tænd ovnen på 200 gr.
  6. Efter ½ time hældes der lidt bouillon i bradepanden.
  7. Lad stegen stå 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt
  8. Tag stegen ud af ovnen, lad den trække i ca. 20 minutter inden den skæres i skiver.

Rødkål

  1. Del rødkålene i kvarte, smid stokken væk hvorefter rødkålen snittes nogenlunde fint.
  2. Varm smørret i en gryde til det bliver gyldent.
  3. Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og salt.
  4. Kålen skal koge 1 time under jævnlig omrøring så den ikke brænder på.
     

Gammeldags æbleflæsk
 

Ingredienser til 30 personer:

 

bullet

30 skiver stegeflæsk

bullet

3000 g æbler                                           

bullet

9 løg                                                        

bullet

Frisk timian                                                                  

bullet

Salt                                                          

bullet

Sukker

Gammeldags æbleflæsk

Fremgangsmåde:
 

  1. Steg flæsket på pande.
  2. Skræl imens æblerne og skær i både.
  3. Tag flæsket af pande og hold varmt. Gem pande med fedtstoffet.
  4. Løgene skæres i grove stykker og svitses klare i noget af pandefedtet.
  5. Kom æblerne på og damp dem møre. Æblerne skal ikke koges helt til mos.Smag det til, nogle kan godt lide æblerne med lidt sukker i.
  6. Anret mosen i fad og læg flæsket på i pænt mønster og anbring frisk timian ovenpå.
     

Ris a la mande
 

Ingredienser til 6 personer:

 

bullet

1 l sødmælk

bullet

180 g grødris

bullet

1 vaniljestang

bullet

70 g sukker

bullet

100 g mandler

bullet

1 knivspids salt

bullet

4 dl piskefløde

bullet

Kirsebærsovs

Ris a la mande

Fremgangsmåde:
 

  1. Kom mælk og risengryn i en gryde og kog langsomt op under konstant omrøring. Skru ned for varmen til næstlaveste  blus. Rør rundt et par minutter og læg låg på gryden.
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud vend vaniljekornene sammen med sukker på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.
  3. Kom sukker, vaniljekorn og den tomme Vaniljestang i gryden, rør rundt og lad risengrøden simre svagt ca. 45 min. under jævnlig omrøring til risene er lækre og møre. Tag vanilje-stangen op.
  4. Kom mandlerne i en skål og hæld kogende Vand over. Lad det trække i 10 min., hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over og lad dem stå i 2 min. Hæld vandet fra og      smut mandlerne. Hak mandlerne.
  5. Rør de smuttede hakkede mandler og salt i Grøden og lad grøden køle helt af i køleskab i nogle timer (eller fryseren hvis ikke tid nok)
  6. Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den forsigtigt i risengrøden.

    Husk 1 hel mandel i grøden.