HERREMAD 

Hold 2

   MENU 01. Okt 2019

                    

Forret med laks

Skinkemedaljoner med salviesauce


         

Forside
Opskrifter
Menu 2019-2020
 
Forret med laks

Ingredienser til 6-8 personer:

bullet

600 g lakseside med skind – men uden ben

bullet

300 g cremefraiche

bullet

150 g rød stenbiderrogn eller Cavi-art

bullet

1 citron

bullet

Dild

bullet

200 g rejer – gerne fra frost (optøede naturligvis)

bullet

200 g hvid asparges – evt. fra glas

bullet

Blandet salat

bullet

Salt og peber
 

Forret med laks

Fremgangsmåde:
 

  1. Varm ovnen op til 200° C.
  2. Læg laksen med skindsiden opad på en bageplade beklædt med bagepapir.
  3. Sæt laksen i den forvarmede ovn, og bag den i 18-20 minutter.
  4. Læg laksen over på serveringsfadet, og træk skindet af uden at ødelægge kødet.
  5. Dæk fad og laks med husholdningsfilm, og sæt det i køleskabet i mindst 1 time – det kan sagtens stå længere tid, så du kan være i god tid.
  6. Bland en dressing af cremefraiche, 75-100 g stenbiderrogn og lidt klippet dild.
    Smag til med citronsaft, salt og peber.
  7. Lad asparges og rejer dryppe af, så de er helt fri for væde – dup dem evt. med et stykke køkkenrulle eller med et rent viskestykke.
  8. Tag fisken ud af køleskabet.
  9. Fordel dressingen over laksen, og pynt med rejer, resten af stenbiderrognen og dild.
  10. Klip, riv eller skær salaten i mindre stykker, og læg den på fadet rundt om laksen sammen med de hvide asparges.
  11. Læg også citronbåde eller halve eller hele skiver citron.
  12. Drys med friskkværnet peber over laksen.
  13. Servér med et stykke lunt grydebrød eller lignende godt brød med smør på.
  14. Rester af dressing, rejer, stenbiderrogn og salat kan serveres ved siden af i små skåle.
     

Forskellen på stenbiderrogn og Cavi-art

Om du bruger stenbiderrogn eller Cavi-art er dit valg. Stenbiderrogn er – som navnet antyder – stenbiderens æg.
Cavi-art er lavet af tang. Smagen er ikke helt den samme, så det er en smagssag, hvad man bedst kan lide.
Cavi-art har den fordel, at den kan serveres for veganere. Derudover kan den holde sig meget længere tid i køleskabet efter åbning end stenbiderrogn kan.

Fiskesvær

Har du renset din laks for skæl, inden du sætter den i ovnen, kan skindet spises. Det bliver sprødt som flæskesvær.
Drys med lidt salt, skær det i strimler, og servér det evt. sammen med laksen.

Forberedelsestid: 1¼ time
Tilberedningstid: 20 minutter

Forret med laks
Forret med laks – Skal du servere forret, går du aldrig galt i byen med laks. Røget, dampet, kogt, stegt eller bagt – ja, endda rå til sushi. Skal middagen lykkes, så serverer du laks til forret, så er forretten i hvert fald garanteret.
Afhængig af hvordan du tilbereder og anretter laksen, kan du servere den som en helt afslappet forret fredag aften sammen med vennerne, hvor hovedretten står på røde bøffer. Eller som en overdådig forret til den store bryllupsfest med hvide duer, festdækket bord med kongeligt porcelæn og sølvbestik samt Dom Perignon Champagne i glassene.

Forret med laks og rejer
Denne lakse-forret serverer jeg gerne nytårsaften for vennerne, men anretter du den lidt mere stilfuldt, så er den også den lidt mere fornemme og overdådige menu værdig. Inden du skærer af den og anretter den på tallerkener,ser den fantastisk flot ud, hvis du pynter den med øvet hånd.

 

Skinkemedaljoner med salviesauce

Ingredienser til 4 personer

Grøntsagsris

bullet

6 dl vand

bullet

1 tsk groft salt

bullet

320 g løse ris, parboiled (ca. 4 dl)

bullet

6 gulerødder i tynde skiver

bullet

2 porrer i tynde ringe

bullet

1½ liter kogende vand

bullet

1 tsk groft salt

bullet

4 skinkemedaljoner (ca. 400 g)

bullet

4 store friske salvieblade

bullet

15 g smør

bullet

½ tsk groft salt

bullet

friskkværnet peber
 

Salviesauce

 

bullet

¼ liter vand

bullet

¼ liter Karolines Køkken® Madlavningsfløde 8%

bullet

2 tsk hakkede friske salvieblade

bullet

1 tsk groft salt

bullet

friskkværnet peber

bullet

2 spsk lys saucejævner

 

Pynt

 

bullet

frisk salvieblad

 

Skinkemedaljoner med salviesauce

Fremgangsmåde:

Grøntsagsris

  1. Bring vand tilsat salt i kog i en gryde. Tilsæt ris og lad dem koge ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 10 min. Overhæld imens grøntsagerne med kogende vand og lad dem trække i ca. 5 min.
  2. Lad grøntsagerne dryppe af i et dørslag og kom dem derefter i gryden
    med ris.
  3. Tilsæt salt, vend rundt i ris og grøntsager og lad blandingen koge i yderligere
    ca. 10 min, stadig under tætsluttende låg. Smag til.
  4. "Bor", med en spids kniv, 3 huller i hver medaljon. Del hvert salvieblad i 3 stykker.
    Rul bladene sammen og stop dem i hullerne. Lad fedtstoffet blive gyldent i en pande.Drys kødet med salt og peber.
  5. Brun medaljonerne på alle sider (ca. 4 min. i alt).
    Steg derefter kødet ved svag varme i ca. 2 min. - vend af og til. Tag medaljonerne op og lad dem hvile tildækket.
     

Salviesauce

 

  1. Kom vand, fløde, salvie, salt og peber i panden. Bring saucen i kog. Tag panden af varmen og pisk saucejævner i. Bring atter saucen i kog og kog den ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tilsæt evt. sky fra kødet og smag saucen til.

Tip

 

  1.  I stedet for skinkemedaljoner kan man bruge skinkeschnitzler. De skal brunes  ca.1½ min. på hver side o g derefter hvile tildækket.