HERREMAD 

   MENU 10. apr 2018

                    

Røget laks med lækkert fyld

Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager

Æblekage med gele
                                       

Forside
Opskrifter
Menu 2017-2018
 
Røget laks med lækkert fyld

Ingredienser til 4 personer:
 

bullet

8 store tynde skiver røget laks

 

Fyld:

bullet

100 g. røgede lakserester

bullet

1.5 dl. piskefløde

bullet

50 g. frisk ost

bullet

1 spsk. hakket dild

bullet

2 spsk. hakket purløg

 

Pynt:

bullet

Salatblade

bullet

1-2 citroner

bullet

dildkviste

 

Tilbehør:

bullet

Godt hvedebrød
 

Røget laks med lækkert fyld

Fremgangsmåde:
 

  1. Blend lakserester, fløde, ost og
    krydderurter til en ensartet masse.

  2. Stil det koldt, til massen stivner – ca. ½ time.

  3. Læg lakseskiverne i forlængelse af hinanden på et stykke husholdnings-film.

  4. Fordel fyldet på skiverne og rul sammen ved hjælp af husholdningsfilmen.

  5. Luk til i enderne og læg rullen på køl indtil
    servering.

  6. Skær lakserullen i ca. 2 cm tykke og skrå skiver. Server dem portions-anrettet på salatblade med citron og dildkviste.

Tilbehør:

  1. Godt hvedebrød

Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager

Ingredienser til 4 personer

bullet

2000 g. pighvar hel

bullet

groft salt

bullet

1 bdt. dild

bullet

4 kviste bredbladet persille

bullet

50 g. smør

bullet

1 citron

bullet

2.5 dl. tør hvidvin

bullet

1 dl. vand

bullet

salt

bullet

peber

 

Grønsager:

bullet

3 gulerødder

bullet

1 broccoli

bullet

1 squash

 

Hollandaisesauce

bullet

1/4 dl. hvidvin

bullet

1 dl. vand

bullet

8 stk. past. æggeblommer

bullet

800 g. smør

bullet

Salt

bullet

hvid peber

bullet

Fond

bullet

saften af ½ citron
 


 

Hvidvinsdampet pighvar med grøntsager


Fremgangsmåde:
 

  1. Pighvaren skylles og gnides med groft salt. Fjern gæller og indvolde og skyld den grundigt igen. Klip finderne af.

  2. Smør en bradepande med lidt af smørret.

  3. Læg lidt persille og dild i fisken og resten i bradepanden.

  4. Skær et snit i fiskens overside og læg fisken i bradepanden med
    oversiden opad.

  5. Pres citronen for saft og hæld det over fisken.

  6. Hæld hvidvin og vand, drys med salt og peber og læg resten af smørret i
    klatter over fisken.

  7. Læg folie over fadet og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 30 minutter.

  8. Rens, skyl og skræl grønsager og skær dem ud i mundrette stykker.

  9. Når fisken har været 30 minutter i ovn, lægges grønsagerne ved og damper med de sidste 20 minutter i ovnen.

Servering:

  1. Inden servering fjernes skindet fra fisken.

  2. Serveres med kogte kartofler og hjemmelavet hvidvins-hollandaisesauce.

  3. Hollandaisesauce

  4. Æggeblommer, hvidvin og vand piskes til cremekonsistens over svag varme. Tages fra varmen.

  5. Smelt smørret og lad det køle af. Tilsæt det smeltede afkølede smør,(uden
    valle) og pisk det lidt af gangen i æggemassen. Smag til med salt og peber,
    samt fond fra den ret der laves til.

  6. Fond kan være kogelage fra den ret man laver.
     

Tips:
Det er meget vigtigt at æggeblommerne piskes under meget svag varme, da de ellers vil blive ødelagt. Brug evt. vandbad. Saucen må ikke opvarmes yderlig da den vil skille.

Æblekage med gele

Ingredienser til 4 personer

bullet

500 gram Æbler, Madæbler

bullet

0.5 dl. Vand

bullet

100 gram Sukker

bullet

0.5 Vanillestang

bullet

75 gram Rasp

bullet

50 gram Sukker

bullet

50 gram Smør

bullet

75 gram Makroner

bullet

2.5 dl. Piskefløde

bullet

100 gram Ribsgele

Æblekage med gele

Fremgangsmåde:
 

  1. Skyl æblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og put dem op i en gryde. Tilsæt ½ deciliter vand.
  2. Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
  3. Flæk evt. en vanillestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden.
  4. Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
  5. Kog æblestykkerne i ca. 10 minutter, til de er helt bløde. Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen.
  6. Hæld de kogte æbler over i en skål. Rør det til mos og tilsæt ca. 100 gram
    sukker. Sæt skålen i køleskabet.
  7. Hæld rasp og sukker i en anden skål og bland det sammen.
  8. Smelt smørret på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
  9. Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
  10. Put marengs eller makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt,
    f.eks. en kagerulle.
  11. Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage af smør.
  12. Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen.
  13. Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron læg nogle enkelte klatter gele og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag skal
    være rasp.
  14. Læg flødeskummen ovenpå kagen. Pynt
    med røde geléklatter og server.