HERREMAD 

   MENU 14. dec. 2010

HOLD 1+2

Stegte sild
Hvide marinerede sild og karrysalat
Grønlangkål lavet som i Vendsyssel
Ris à l’mande
Rugbrød - hjemmeeksperiment

Forside
Opskrifter
Menu 2010-2011
Råvarerne er købt hos Føtex     

Stegte sild som Knud Erik fremtryller

 
Hvide marinerede sild og karrysalat

KARRYSALAT

 Ingredienser til 6 personer 

Cremen:

bullet

1,5 dl fromage frais eller skyr

bullet

½ tsk rapskimolie

bullet

1 spsk god mayonnaise

bullet

1-2 tsk karry


Fyldet:

bullet

1 hårdkogt æg (10 min.) – hakkes fint

bullet

1 salatløg, alternativt rødløg – skæres ultrafint

bullet

1 stængel bladselleri – skæres ultrafint

bullet

1 spsk kapers – hakkes fint

bullet

1 stor eller 5 små syltede agurker – hakkes ultrafint

bullet

½ Elstar æble – skæres i bitte tern

Fremgangsmåde:

  1. Rør cremen og rør fyldet i. Du kan vælge, om den skal være mere cremet, det er op til dig, men smag den til, så den er tilpas salt, syrlig – og du kan justere smag og konsistens med citronsaft og en knivspids fint lyst rørsukker.

 

Ingredienser til 4 personer

Grønlangkål lavet som i Vendsyssel

bullet8 boller grønkål (800 gr.)
bullet40 gr. margarine
bullet1 1/3 dl. piskefløde
bulletsalt
bulletsukker

Hamburgerryg

bullet¾ kg hamburgerryg
bullet½ liter vand
bullet½ liter rødvin
bulletfarin
bullet40 gr. smør

Medisterpølse og kold kogt flæsk

bullet600 gr. medister
bullet25 gr. smør
bullet4 skiver kold kogt saltet flæsk

Brunede kartofler

bullet600 gr. små kartofler
bullet30 gr. smør
bullet3 – 4 spsk. sukker
Fremgangsmåde:
 
  1. Grønlangkålen tilberedes på pande. Margarinen smeltes, kålene kommes i, derefter tilsættes piskefløde. Kålen varmes godt igennem og smages til med salt og sukker

Hamburgerryg

  1. Hamburgerryggen koges i vand og rødvin i ca. 30 – 40 min.
  2. Stilles i ovnfast fad og påsmøres derefter lidt peber og rigeligt farin.
  3. Stilles i ovnen ved 225 grader til glasuren er smuk brun.
  4. Lad stegen hvile i ca. 15 min.
  5. Og udskær i tynde skiver.

Medisterpølse og kold kogt flæsk

Medisteren steges i smør til de har en pæn brun farve (husk at prikke pølserne)

Brunede kartofler

  1.  Kartoflerne koges, pilles og skylles.
  2. Sukkeret smeltes på panden ved svag varme uden omrøring.
  3. Når det er lysebrunt og skummer tilsættes fedtstoffet.
  4. Når det bruser igen tilsættes kartoflerne, vendes til de har farve på alle sider.
  5. Serveres straks.

    Til retterne serveres Dijon sennep og rødbeder.
     

Ris à l’mande

til 8-10 personer 

Ingredienser:

a. 120 g risottoris (gerne Carnaroliris)
b. 1,2 l mælk
c. lidt salt
d. 1 vaniljestang

200 g mandler
4-5 dl piskefløde
 

Fremgangsmåde:

Først laves en risengrød (af a. – d.) på risottomåden. Varm mælken op i en kasserolle, sæt risene over i en tykbundet gryde ved siden af, kom salt og den flækkede vaniljestang i risene og tilsæt gradvist den varme mælk under omrøring, når det er opsuget. Det tager ca. 35 minutter på den måde. 

Grøden sættes nu til afkøling, og det er meget vigtigt, at den køles helt af.

Pisk fløden meget let, det skal være helt blødt flødeskum. Smut og hak mandlerne, ikke for fint. Bland halvdelen af den piskede fløde med risengrøden og de hakkede mandler, bland grundigt, der må ikke være klumper.

Den sidste halvdel af flødeskummet vendes forsigtigt i.

Stil skålen på køl med det samme.

Tilbehør:

Skælskør kirsebærsovs. Varmes igennem før serveringen.
 

Rugbrød - hjemmeeksperiment

Ingredienser:

bullet1 l kærnemælk + en sjat vand
bullet1 øl
bullet2 pk. tørgær
bullet21/4 spsk. salt
bullet112 g hørfrø
bullet112 g solsikkekerner
bulletlidt græskarkerner
bullet112 g fuldkorns hvedemel
bullet112 knækkede hvedekerner
bullet112 g knækkede rugkerner
bullet375 g groft rugmel
bullet375 g hvedemel
Fremgangsmåde:
  1. Vej hørfrø, solsikkekerner, fuldkornshvedemel, knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, rugmel og hvedemel op i en skål og bland det.
  2. Kom derefter salt og gær op i blandingen og rør rundt.
  3. Lun kærnemælken og hæld mælken plus en sjat vand i en røremaskine, sæt røremaskinen i gang ved lav hastighed.
  4. Kom kornblandingen lidt efter lidt i røremaskinen.
  5. Hæld en ½ øl i blandingen.
  6. Lad maskinen røre ca. 10 min.
  7. Lad dejen hæve et par timer eller mere.
  8. Smør 2 forme (á ca. 12x30 cm.).
  9. Drys sesamfrø i bunden af formene.
  10. Fordel dejen ligeligt i formene.
  11. Hæld sidste halvdel øl over dejen i formene.
  12. Prik dejen med en gaffel.
  13. Drys sesamfrø over.
  14. Sæt det i en kold ovn og indstil temperaturen på 200 grader.
  15. Efter 1 times bagning skal der muligvis staniol over og lade det bage videre ca. ½ time. Det må gerne stå på eftervarme 15 - 30 min.
  16. Tag brødet ud, stil det på en rist med viskestykke over. Gerne natten over.      
Borddækning:
Sven + Mogens + Leif A

Stegte sild:
Knud Erik + Kaj

Grønlangkål:
Knud-Erik + Carl L.+ Børge + Aage

Hamburgerryg:
Carsten + Knud + Per + Kai

Karrysalat:
Poul-Erik + Svend

Medister:
Carl H. + Henning + Steen

Kold kogt flæsk:
Leif B + Kurt 

Brunede kartofler:
Jørgen + Ole R + Per + Erik

Ris á l´mande:
Christian + Aksel + Preben + Ole B.

Alle går selvfølgelig til hånde hvor det er nødvendigt, - så vil julefreden nemlig brede sig!