HERREMAD 

   MENU 9. NOV. 2010

HOLD 1


Dyreryg Gourmet

Gammeldags æblekage

Forside
Opskrifter
Menu 2010-2011
Råvarerne er købt hos Føtex     

Dyreryg Gourmet

Ingredienser til 4-6 personer

bullet

2 kg dyreryg

bullet

5 dl rødvin

bullet

5 dl vildtbouillon

bullet

1laurbærblad

bullet

3 kviste timian

bullet

3 dl vand, salt og peber

Sauce:

bullet1 dl piskefløde
bullet100 g skiveskårne champignon
bulletkulør

Tilbehør:

bullet700 g skrællekartofler
bullet1 glas tyttebærsyltetøj

Waldorf Salat:
 

bullet1½ dl Creme Fraiche 18%
bullet1½ dl piskefløde pisket til skum
bullet2 æbler i små tern, gerne røde æbler
bullet1 spiseskefuld citronsaft
bullet3 dl fintsnittet blegselleri
bullet50 g hakket valnøddekerner
bullet75 g stenfri druer i halve

Fremgangsmåde:

 

  1. Dyreryggen pudses af, sener fjernes.

  2. Læg dyreryggen på en bradepande.

  3. Krydr med salt og peber.

  4. Sæt den i ovnen ved 250 grader i 10 minutter.

  5. Tag ryggen ud og sænk temperaturen til 200 grader.

  6. Hæld rødvin, bouillon, laurbærblad og timian ved.

  7. Steg kødet videre i ca. 30-40 min.

  8. Tag kødet ud og lad det hvile 15 minutter.

  9. Si fonden tilsæt fløde og champignon, smag til med salt, peber, kulør.

  10. Kødet udbenes fra ryggen og skæres i skiver som en filet.

  11. Skiverne lægges tilbage på ryggen til servering.

Serveres med hvide kartofler tyttebærsyltetøj og Waldorfsalat

 

Waldorf Salat:
Alle ingredienser blandes forsigtigt sammen. Gem lidt valnødder til at pynte skålen med.

Gammeldags æblekage

Ingredienser til 4-6 personer

bullet

500 g  madæbler, renset vægt

bullet

0.5  dl vand

bullet

100 g sukker

bullet

0.5 vaniljestang

bullet

75 g rasp

bullet

50 g sukker

bullet

50 g smør

bullet

75 g makroner

bullet

2 dl piskefløde 38%

bullet

50 g ribsgele

 

Fremgangsmåde:
 
  1. Skyl æblerne og skræl dem.
  2. Skær dem i små stykker og put dem op i en gryde.
  3. Tilsæt ½ deciliter vand.
  4. Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
  5. Flæk evt. en vaniljestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden.
  6. Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
  7. Kog æblestykkerne i ca. 10 minutter til de er helt bløde.
  8. Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen.
  9. Hæld de kogte æbler over i en skål.
  10. Rør det til mos og tilsæt ca. 100 gram sukker.
  11. Sæt skålen i køleskabet.
  12. Hæld 75 gram rasp og 50 gram sukker i en anden skål og bland det sammen.
  13. Smelt smørret på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.
  14. Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.
  15. Put marengs eller makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.
  16. Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummet til at smage af smør.
  17. Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen. Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag skal være rasp.
  18. Læg flødeskummen ovenpå kagen.
  19. Pynt med røde geléklatter og server.
 

Ingredienser til 4 personer

Fremgangsmåde: