HOVEDRET
Oksefilet med Bordelaise- og Bearnaisesauce.
Glaserede løg.
Broccoli / sukkerærter.
Evt. franskekartofler / stave.
Aspargeskartofler.
Rødvin.
Helstegt
oksefilet m. bordelaisesauce, bearnaisesauce, glaserede løg,
broccoli / sukkerærter, franske kartofler / stave
aspargeskartofler. (8 personer)
1 - 1,2 kg oksefilet
flagesalt, peber, sukker
smør
Oksefiletten
klargøres inden tilberedningen. Sener på undersiden af fileten
fjernes. På oversiden sidder et stort fedtlag, det øverste skæres
af.
Rids det resterende fedtlaget, og gnid det med en god flagesalt og
peber.
Brun kødet 15 minutter i ovnen ved 225 grader.
Kom vand og rødvin i bunden af bradepanden sænk
temperaturen til 175 grader steg kødet endnu 40 minutter. Kødet
tages ud, dækkes til og hviler i 20 min.
Bordelaise
sauce
8 skalotteløg finthakkede
12 hele peberkorn
1 kvist timian
1 laurbærblad
1 fl. rødvin
8 dl kalve/oksefond
30 g koldt smør i tern
marv!
Kom skalotteløgene i en sauterpande sammen med hele peberkorn,
timian og laurbærblad. Rør rødvinen i og bring saucen i kog. Kog
ind til panden er næsten tør. Tilsæt kalvefonden, saucen koges
igen, rør godt i bund. Lad saucen simre i 10 min. Skum saucen med
mellemrum, smag til med salt og peber og si gennem en finmasket
sigte. Rør smørret i en tern ad gangen. Server med marv, rygende
varm.
Bearnaise
sauce
250 g smør
½ l piskefløde
8 æggeblommer
1,5 tsk. groft salt
2 spsk. bearnaiseessens
1 bdt. persille
Bland det hele sammen (undtagen persillen) i
en tykbundet gryde. Bring det i kog ved svag varme under piskning, så
er saucen færdig til at hælde op i en varm saucekande. Skal saucen
holdes varm skal den sættes i vandbad. Persillen hakkes og tilsættes
inden servering.
Glaserede løg
300 g frosne perleløg
4 spsk. sukker
1 spsk. smør
3 dl vand
Sukkeret smeltes på en pande. Det må
gerne blive let brunt, men endelig ikke branket. Så tilsættes smørret,
når det er smeltet hældes vandet i, der røres godt rundt.
Herefter hældes de frosne løg i og de småkoger uden låg i 5-1o
min. til vandet er fordampet og løgene bliver pænt glaserede. Der
røres jævnligt i løgene undervejs.
Broccoli
Kogning: Fjern bladene og skær stilkenderne
af. Skær broccolien i buketter. Kog dem i rigeligt, letsaltet vand
uden låg i 3-8 min.
Sukkerærter (bruges
ved 2. servering af hovedretten)
Koges i rigeligt letsaltet vand uden låg i
2-4 min.