HERREMAD 
   MENU 21. NOV. 2006

ZARZUELA DE PESCADO
(Catalansk fiskegryde)

TARTE AU CITRON
(Typisk repræsentant for det provençalske køkken)

Forside
Opskrifter
Menu 2006-2007

 

 

 


Vi springer forretten over!

 

 

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:

*175 g multefilet
*250 g filet af fast hvid fisk, f.eks. havkat
*175 g renset blæksprutte
*1,25 l fiskebouillon
*0,25 dl olivenolie
*1 hakket løg
*4 fed hakket hvidløg
*1 lille friskhakket rød chili
*1 tsk. paprika
*1 knsp. safrantråde
*1,25 dl. hvidvin
*250 g hakkede dåsetomater
*10 mellemstore rejer, rå, uden skal, uden streng, med haler på
*2 spsk. cognac
*15 rensede blåmuslinger
*1 spsk. hakket, frisk persille

Picada
*2 spsk. olivenolie
*2 skiver daggammelt brød, i terninger
*2 fed hvidløg
*5 ristede smuttede mandler
*2 spsk. frisk bredbladet persille, til pynt

ZARZUELA DE PESCADO

FREMGANGSMÅDE:

1. Skær fisk og blæksprutte i stykker á 4 cm.
2. Hæld bouillonen i en stor gryde. Kog den op og lad den koge i 15-20 minutter eller til den er kogt ind til det halve.

3. Til picada varmes 2 spsk. olie op i en stegepande. Tilsæt brødterningerne og sted det under omrøring i 2-3 minutter eller til det er gyldent. Tilsæt de 2 fed hvidløg i sidste øjeblik.
4. Rist mandlerne svagt på en tør pande.
5.  Kør brød, hvidløg, mandler og persille i en foodprocessor. Tilsæt så tilpas bouillon at det bliver en jævn mos.

6. Varm 2 spsk. olie op i en stor gryde. Tilsæt løg, hvidløg, chili og paprika. Steg det under omrøring i 1 minut.
7. Tilsæt safran, vin, tomater og bouillon. Kog op, skru ned for varmen og lad det simre.


8. Varm resten af olien op i en stegepande ved mellemvarme. Steg fisk og blæksprutte i 3-5 minutter. Sæt det til side.
9. Kom rejerne på panden og steg dem i 1 minut.
10. Tilsæt cognac og flamber rejerne. Lad flammerne brænde ned og tag derefter panden af varmen.


11. Kom blåmuslingerne i gryden med bouillon og lad dem simre under låg i 2-3- minutter eller til skallerne åbner sig. Kasser muslinger der ikke åbner sig.
12. Tilsæt alt fisk og skaldyr under omrøring. Kog til saucen bliver tyk, og fisk og skaldyr er færdigkogt.
13. Krydr med salt og peber.
14. Servér med et drys persille.

 

INGREDIENSER TIL 6-8 PERSONER:

Dej
*125 g hvedemel
*75 g blødt usaltet smør
*1 æggeblomme
*2 spsk. sigtet flormelis
Fyld 1
*3 æg
*2 æggeblommer
*200 g sukker
*1,25 dl fløde
*1,25 dl citronsaft
*1,5 spsk. fintrevet citronskal
Fyld 2 ('Låg-pynt')
*3 små citroner, vaskede og skrubbede
*150 g sukker

 

TARTE AU CITRON

FREMGANGSMÅDE:

1. Hæld 125 g mel op i en skål.
2. Tilsæt smør, æggeblomme og sukker og ælt det sammen til en kugle. Tilsæt evt. nogle få dråber koldt vand.
3. Dæk dejkuglen med plastfolie og sæt den i køleskabet i 20 minutter.
 ---

4. Varm ovnen op til 2000 og smør en springform (ca. 2 cm høj og 21 cm i diameter).
5.  Rul dejen ud mellem 2 ark bagepapir til den er stor nok til at   beklæde formen. Skær kanten ren, og lad den køle af i 10   min.
6. Dæk dejen med bagepapir, fyld med tørre ærter eller ris og bag  bunden videre i 10 min eller til den er gennembagt.
7. Fjern papir og ærter/ris, og bag dejen videre i 6-8 minutter eller til den virker tør over det hele. Lad den derefter køle af.
8. Sæt bagetemperaturen ned til 1500
----

9. Pisk de 3 hele æg og de 2 æggeblommer og 200 g sukker sammen.
10. Tilsæt fløden og citronsaften og rør det sammen.
11. Si det over i en skål og tilsæt den revne citronskal.
12. Fordel fyldet i tærtebunden og sæt den på midterste rille i ovnen og bag tærten i ca. 40 min eller til den har sat sig. Den skal være løs i midten.
13. Lad den køle af før den tages ud af formen.
---

14. Skær citronerne i meget tynde skiver (ca. 2 mm), og blancher dem i småkogende vand i 5 min.
15. Bland 150 g sukker og 2 dl. vand i en lille pande, og kog det ved svag varme under omrøring til sukkeret er opløst.
16. Tilsæt citronskiverne og lad det simre ved svag varme i 40 min eller til skallerne er meget møre og det hvide er gennemsigtigt.
17. Tag citronskiverne op af lagen med en hulske og lad dem køle af på køkkenrulle.
18. Dæk overfladen med citroner og server tærten.