HERREMAD 
   MENU
10.12.2024

 

Julegryde med kartoffelmos

Tærte med sommerbær og kokoscreme
 

Forside
Opskrifter
Menu 2024-2025

 

 

Julegryde med kartoffelmos:

Ingredienser til 4 personer.

bullet200g champignon – i kvarte
bullet1 løg – hakket
bulletOlie til stegning
bullet1,5 svinemørbrad – afpudses i mundrette stykker
bullet1 spsk hvedemel
bullet3 dl hvidtøl
bullet2 dl madlavningsfløde
bullet1bouillonterning
bullet1 æble – i mindre tern
bullet1 tsk kanel
bullet1 tsk ingefær
bulletCitronsaft
bullet1 tsk ribsgele
bulletSalt og peber

Kartoffelmos:

bullet4 bagekartofler
bullet2 æg
bullet2 dl sødmælk
bullet½ bundt persille
 
Julegryde med kartoffelmos:

Fremgangsmåde:

  1. Du starter med at gøre alle ingredienserne klar, da de skal bruges ret hurtig efter hinanden under tilberedningen. Champignon skæres i kvarte, et mellemstort løg hakkes, svinemørbraden afpudses og skæres ud i mundrette tern, mens æblet udkernes og skæres i mindre tern.

  2. Først steges champignon ved en god varme, så de får en flot farve. Kom så lidt olie ved sammen med hakket løg og lad det stege et lille minut mere. Tages af panden.

  3. Brun så tern af svinemørbraden grundigt, så de får lidt farve. Stadig ved god varme.

  4. Hæld løg og champignon tilbage i gryden og drys lidt hvedemel over. Det jævner sovsen.

  5. Tilsæt hvidtøl sammen med madlavningsfløden, en terning bouillon, æbletern, kanel og ingefær.

  6. Vend godt rundt, lad det koge op og skru ned for varmen, læg låget på og lad det simre i ca 25 minutter.

  7. Smag til med lidt friskpresset citronsaft, ribsgele, salt og peber. Gerne også med ingefær og kanel, så du rammer den ønskede smag af jul i gryderetten.

Kartoffelmos:

  1. Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker og koges møre ( uden salt )

  2. Kartoflerne moses med æg, sødmælk, salt, peber og finthakket persille.
     

Tærte med sommerbær og kokoscreme:

Ingredienser til 6-8 personer.

Tærtedej:

bullet150 g hvedemel
bullet100 g smør
bullet50 g sukker
bullet1 æggeblomme
bulletEvt 1 spsk vand
bulletFyld:
bullet1 ps symfoni 400 g
bullet125 g sukker
bullet3 æg
bullet2 dl kokosmælk
bullet125 g kokosmel

Tilbehør:

bulletVaniljeis
 
Tærte med sommerbær og kokoscreme:

Fremgangsmåde:

  1. Hak smørret i melet med en kniv. Tilsæt sukker og æggeblomme, og ælt hurtig dejen sammen, evt med lidt vand

  2. Lad dejen hvile 30 min i køleskabet, inden den rulles ud og lægges i en smurt tærteform ca 24 cm i diameter.

  3. Bag tærten 15-20 min ved 200 grader

  4. Kom bærrene i tærten.

  5. Pisk sukker, æg, kokosmælk og kokosmel sammen og fordel det henover bærrene. Bag tærten færdig ved 175 grader i ca 35 minutter.

Servering:

  1. Serveres lun eller kold med vaniljeis.