HERREMAD 
   MENU
19.11.2024

 

Avocadomos med rejer

Rombo al Forno con patate

Nem æbletærte med kanel og smuldredej

 

Forside
Opskrifter
Menu 2024-2025

 

 

Avocadomos med rejer:

Ingredienser til 4 personer.

bullet2 stk. avocado
bulletsalt/peber
bullet200 g. rejer
bullet8 stilke frisk dild
bullet1 stk. citron
bullet4 skiver rugbrød

Hvidløgsmajo

bullet8 spsk.m mayonnaise
bullet1 fed hvidløg
bulletsalt/peber

 

Mayonnaise

bullet1 æg
bullet1⁄2 tsk groft salt
bullet2 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie)
bullet2 tsk citronsaft eller hvidvinseddike (eller efter smag)
bullet1 tsk sennep, fx dijonsennep (kan udelades)
 
Avocadomos med rejer:

Fremgangsmåde:

  1. Start med at lave mayonnaise (se nedenfor).Fortsæt her med at komme hvidløg i:

  2. Hak hvidløg fint eller knus i en hvidløgspresser. Smag
    mayonnaise til med hvidløg, så det
    passer til din smag. Tilsæt også salt og peber. Sæt til side.

  3. Udhul avocadoen. Skær den i små tern.

  4. Vend den med lidt salt. Mos den evt. en anelse, men lad der være nogle store stykker tilbage.

  5. Brug en rund udstikker og sæt den på den tallerken, hvor du
    gerne vil anrette forretten.

  6. Start først med at lægge et lag avocado og pres den let ned mod bunden.

  7. Fordel herefter rejer oven på.

  8. Tag udstikkeren op.

  9. Pynt evt. med frisk dild.

  10. Server med ristet rugbrød og en citronbåd.

Mayonnaise:

  1. Hæld æggeblommen og eventuelt 1⁄2 æggehvide i stavblenderens kande eller en skål

  2. Tilsæt salt og citronsaft.

  3. Brug stavblenderen til at blande det sammen.

  4. Tilsæt olien lidt ad gangen imens du blender - det er vigtigt at der ikke kommer for meget i af gangen, især i starten. Hvis olien kommer i for hurtigt vil mayonnaisen skille.

  5. Fortsæt med at tilsætte olien stille og roligt indtil al olien er optaget af æggeblommen.

  6. Så er din mayonnaise færdig. Opbevar den i et rent skoldet glas i køleskabet i op til cirka 1 uge.
     

Rombo al Forno con patate:

Ingredienser til 8 personer. <= Bemærk antal

bullet1 stk Pighvar ca. 3 kg
bullet8 stk store bagekartofler
bullet30 stk tomater ( san marzano)
bullet2 dåse sorte oliven uden sten
bulleten smule olivenolie
bullet7-8 fed hvidløg
bullet4 stk citroner
bulletlidt smør
bulletlidt salt
bulletlidt peber

 

 

 

Hollandaise Sauce

bullet500 gram smør
bullet8 æggeblommer stue temp.
bullet2 spiseske fiskefond
bulletsaft af en 1 citron
bulletEn smule salt
bulletEn smule peber
Rombo al Forno con patate:

Fremgangsmåde:

  1. Pighvar skylles og tørres af så den er til at arbejde med. Klip
    finnerne af og fjern indvoldene.

  2. Smør et passende størrelse fad og læg pighvarren i.

  3. Skær skiver af citron på ca. 1 cm. Og læg dem ovenpå fisken, med et par klatter smør.

  4. Snit rosmarin og hvidløg fint.

  5. Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker, vend dem i rosmarin og hvidløg, og krydr dem med salt og peber. Fordel kartoflerne rundt om fisken.

  6. Lav et snit igennem fisken, så den kan få lidt saft fra citron og smør.

  7. Sæt fadet i en forvarmet ovn ved 200c og bag den i ca. 30 min.

  8. Tomater skæres i mundrette stykker og vendes med fint snittet persille, oliven, lidt fint snittet hvidløg og krydres med salt og peber.

  9. Efter 10 min. i ovnen tages fisken ud, og tomaterne og oliven lægges ved. Giv det hele en lille sjat hvidvin og sæt fisken tilbage i ovnen i de resterende 20 min.

  10. Fjern forsigtigt fileterne fra fisken og anret dem med det omkring liggende tilbehør.

Hollandaise Sauce

  1. Klar smørret. Det gøres ved at smelte det langsomt, og derpå skumme vallen af på toppen, inden det hældes forsigtigt over i en anden gryde, uden at bundfaldet kommer med.

  2. Æggeblommerne piskes sammen med fiskefond over et vandbad til massen bliver lys og skummende, hvorpå det klarede smør tilsættes, først ganske lidt ad gangen, mens der piskes, siden i en rolig strøm.

  3. Smag til med citronsaft, salt og hvid peber.

TIP: Skulle den skille, kan man tilsætte lidt iskoldt vand og piske kraftigt. Serveres helst med det samme, men kan holdes varm over ganske svagt blus i vandbadet. Rør i den af og til. Den er fremragende til kogt og stegt fisk. Tilsættes den et par skefulde flødeskum hedder den ”sauce mousseline”. Prøv den til nykogte hvide asparges og hør englene synge. Flerstemmigt !
 

Nem æbletærte med kanel og smuldredej:

Ingredienser til 4 personer.

bullet200 g smør
bullet200 g sukker
bullet100 g hvedemel
bullet100 g havregryn
bulletca. 5 æbler
bullet1 tsk kanel
 
Nem æbletærte med kanel og smuldredej.

Fremgangsmåde:

  1. Skræl æblerne og skær dem i både. Læg æblebådene i et smurt tærtefad, og drys
    kanel over.

  2. Ælt smør, sukker, mel og havregryn sammen i en skål, og smuldr dejen over æblerne.

  3. Bag æbletærten ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller til den er gylden. Den er blød
    når den kommer ud af ovnen, men når den lige køler lidt af, så bliver dejen dejligt
    sprød.

  4. Server f.eks. med creme fraiche, is eller flødeskum.