HERREMAD
MENU
19.11.2024 |
Avocadomos med rejer
Rombo al Forno con patate
Nem æbletærte med kanel og smuldredej
|
Forside
Opskrifter
Menu 2024-2025 |
Avocadomos
med rejer: Ingredienser til
4 personer.
| 2 stk. avocado |
| salt/peber |
| 200 g. rejer |
| 8 stilke frisk dild |
| 1 stk. citron |
| 4 skiver rugbrød |
Hvidløgsmajo
| 8 spsk.m mayonnaise |
| 1 fed hvidløg |
| salt/peber |
Mayonnaise
| 1 æg |
| 1⁄2 tsk groft salt |
| 2 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie) |
| 2 tsk citronsaft eller hvidvinseddike (eller efter smag) |
| 1 tsk sennep, fx dijonsennep (kan udelades)
|
|
Avocadomos med rejer: Fremgangsmåde:
-
Start med at lave mayonnaise (se nedenfor).Fortsæt her med at komme
hvidløg i:
-
Hak hvidløg fint eller knus i en hvidløgspresser. Smag
mayonnaise til med hvidløg, så det
passer til din smag. Tilsæt også salt og peber. Sæt til side.
-
Udhul avocadoen. Skær den i små tern.
-
Vend den med lidt salt. Mos den evt. en anelse, men lad der være nogle
store stykker tilbage.
-
Brug en rund udstikker og sæt den på den tallerken, hvor du
gerne vil anrette forretten.
-
Start først med at lægge et lag avocado og pres den let ned mod bunden.
-
Fordel herefter rejer oven på.
-
Tag udstikkeren op.
-
Pynt evt. med frisk dild.
-
Server med ristet rugbrød og en citronbåd.
Mayonnaise:
-
Hæld æggeblommen og eventuelt 1⁄2 æggehvide i stavblenderens kande eller
en skål
-
Tilsæt salt og citronsaft.
-
Brug stavblenderen til at blande det sammen.
-
Tilsæt olien lidt ad gangen imens du blender - det er vigtigt at der
ikke kommer for meget i af gangen, især i starten. Hvis olien kommer i
for hurtigt vil mayonnaisen skille.
-
Fortsæt med at tilsætte olien stille og roligt indtil al olien er
optaget af æggeblommen.
-
Så er din mayonnaise færdig. Opbevar den i et rent skoldet glas i
køleskabet i op til cirka 1
uge.
|
Rombo al
Forno con patate: Ingredienser til
8 personer. <= Bemærk antal
| 1 stk Pighvar ca. 3 kg |
| 8 stk store bagekartofler |
| 30 stk tomater ( san marzano) |
| 2 dåse sorte oliven uden sten |
| en smule olivenolie |
| 7-8 fed hvidløg |
| 4 stk citroner |
| lidt smør |
| lidt salt |
| lidt peber |
Hollandaise Sauce
| 500 gram smør |
| 8 æggeblommer stue temp. |
| 2 spiseske fiskefond |
| saft af en 1 citron |
| En smule salt |
| En smule peber |
|
Rombo al Forno con patate: Fremgangsmåde:
-
Pighvar skylles og tørres af så den er til at arbejde med. Klip
finnerne af og fjern indvoldene.
-
Smør et passende størrelse fad og læg pighvarren i.
-
Skær skiver af citron på ca. 1 cm. Og læg dem ovenpå fisken, med et par
klatter smør.
-
Snit rosmarin og hvidløg fint.
-
Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker, vend dem i rosmarin
og hvidløg, og krydr dem med salt og peber. Fordel kartoflerne rundt om
fisken.
-
Lav et snit igennem fisken, så den kan få lidt saft fra citron og smør.
-
Sæt fadet i en forvarmet ovn ved 200c og bag den i ca. 30 min.
-
Tomater skæres i mundrette stykker og vendes med fint snittet persille,
oliven, lidt fint snittet hvidløg og krydres med salt og peber.
-
Efter 10 min. i ovnen tages fisken ud, og tomaterne og oliven lægges
ved. Giv det hele en lille sjat hvidvin og sæt fisken tilbage i ovnen i
de resterende 20 min.
-
Fjern forsigtigt fileterne fra fisken og anret dem med det omkring
liggende tilbehør.
Hollandaise Sauce
-
Klar smørret. Det gøres ved at smelte det langsomt, og derpå skumme
vallen af på toppen, inden det hældes forsigtigt over i en anden gryde,
uden at bundfaldet kommer med.
-
Æggeblommerne piskes sammen med fiskefond over et vandbad til massen
bliver lys og skummende, hvorpå det klarede smør tilsættes, først ganske
lidt ad gangen, mens der piskes, siden i en rolig strøm.
-
Smag til med citronsaft, salt og hvid peber.
TIP: Skulle den skille, kan man tilsætte lidt iskoldt vand og piske
kraftigt. Serveres helst med det samme, men kan holdes varm over ganske
svagt blus i vandbadet. Rør i den af og til. Den er fremragende til kogt
og stegt fisk. Tilsættes den et par skefulde flødeskum hedder den ”sauce
mousseline”. Prøv den til nykogte hvide asparges og hør englene synge.
Flerstemmigt !
|
Nem
æbletærte med kanel og smuldredej: Ingredienser til
4 personer.
| 200 g smør |
| 200 g sukker |
| 100 g hvedemel |
| 100 g havregryn |
| ca. 5 æbler |
| 1 tsk kanel |
|
Nem æbletærte med kanel og
smuldredej. Fremgangsmåde:
-
Skræl æblerne og skær dem i både. Læg æblebådene i et smurt tærtefad, og
drys
kanel over.
-
Ælt smør, sukker, mel og havregryn sammen i en skål, og smuldr dejen
over æblerne.
-
Bag æbletærten ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller til den er
gylden. Den er blød
når den kommer ud af ovnen, men når den lige køler lidt af, så bliver
dejen dejligt
sprød.
-
Server f.eks. med creme fraiche, is eller flødeskum.
|