HERREMAD
MENU
08.10.2024 |
Røget krondyr, grillet salat og
mormordressing
Vildtgryde med svampe
|
Forside
Opskrifter
Menu 2024-2025 |
Røget krondyr, grillet
salat og mormordressing: Ingredienser til
4 personer .
| ½ salathoved f.eks. Hjertesalat eller Romaine salat |
| ¼ l piskefløde |
| 1 tsk sukker |
| 1 tsk eddike |
| saft af 1/2 citron |
| salt & peber |
| Fast ost - feks. Comté, Vesterhavsost el. lign. |
| Olievenolie |
| Havsalt |
| 4 skiver godt surdejsbrød der ristes. |
|
Røget krondyr, grillet salat og mormordressing: Fremgangsmåde:
-
Hæld fløden i en skål og rør eddike, citron, og sukker i. Smag til med
salt og peber.
-
Lad dressingen stå i 5 minutter til citronen begynder at tykne fløden.
Pisk det hele til passende tykkelse
med et piskeris.
-
Grill det halve salathoved, eller steg det på panden i lidt smør.
-
Skær tynde skiver af røget krondyr.
-
Anret: Kom mormordressing på salaten og godt med tyndskåret krondyr -
gerne rigeligt - eller bare til du skammer dig!
-
Giv det hele en lille tur med skiver af en fast ost efter din smag,
olivenolie og havsalt
-
Du kan sagtens spise et groft, ristet, surdejsbrød til.
|
Vildtgryde med svampe: Ingredienser til
4 personer.
| 100 gr bacon i tern |
| 2 løg (hakket) |
| 400 gr vildtkød, fx krondyr |
| 2 tsk timian |
| 3 laurbærblade |
| 5 dl okse- eller vildtbouillon (evt. bouillonterning + vand) |
| 2 gulerødder (skrællede og skåret i tern) |
| 2 pastinakker (skrællede og skåret i tern) |
| 1 dl fløde |
| 2 tsk ribsgele (kan erstattes af 1-2 tsk sukker) |
| evt. saucekulør |
| evt. maizena eller saucejævner |
| salt |
| peber |
| 1 spsk smør eller olie |
| 150 gr champignons i skiver (andre svampe kan også bruges) |
Ovnbagt kartoffelmos
| 1 kg bagekartofler |
| ¼ Selleri |
| Laurbærblad til kogevandet |
| 2 æg |
| 25 g smør |
| 1/2 dl sødmælk |
| Salt |
| Friskkværnet peber |
| 50 g friskreven parmesan - (kan udelades) |
| 1 fed presset hvidløg - (kan udelades) |
Broccolisalat
| 1½ dl Fraiche |
| 1 tsk Rødvinseddike |
| 1 spsk Sukker |
Salat
| 150 g Bacon i meget små tern |
| 500 g Broccoli i meget små buketter og tern |
| 1 Rødløg i meget små tern (ca. 100 g) |
| 1 dl Solsikkekerner |
| 1 dl Rosiner |
|
Vildtgryde med svampe: Fremgangsmåde:
-
Opvarm en gryde og steg baconstykkerne brune og sprøde heri.
-
Tilsæt hakket løg og lad det sautere et par minutter.
-
Tilsæt vildtkød i tern til gryden og brun det godt af.
-
Tilsæt herefter timian og laurbærblade, hæld bouillon ved, læg låg på og
lad kødet simre med svag
varme i ca 1 time.
-
Efter 1 time tilsættes gulerødder og pastinakker. Lad herefter
vildtgryden simre i ca. 10 minutter.
-
Tilsæt fløde til gryden og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster
evt. farven med lidt saucekulør.
-
Ønskes en tykkere konsistens, så kan retten jævnes med meljævning eller
maizena udrørt i vand.
Der kan også drysses saucejævner i retten.
-
Opvarm smørret på en pande og sauter svampene heri, indtil de bliver
gyldne.
-
Kom de sauterede svampe i vildtgryden og server med kartoffelmos.
Kartofler
-
Skræl kartofler og selleri i ensartede stykker.
-
Kom kartoffel og selleritern i en gryde og dæk med vand. Lad være med at
komme salt i.
-
Kog kartoflerne og selleri helt møre.
-
Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage uden låg på, og lad kartofler og
selleri dampe tørre på eftervarmen.
Kartoffelmos
-
Mos kartoflerne med en kartoffelmoser.
-
Varm mælken op i en lille gryde eller i microovnen. Den må ikke koge.
-
Tilsæt mælken til de mosede kartofler under omrøring. Det er aldrig helt
til at sige hvor meget mælk der
skal bruges, det afhænger af kartoflerne.
-
Hak smøret i små stykker og rør dem ind i den varme kartoffelmos. Kryd
med rigeligt salt og peber.
-
Du kan også vælge at tilføje et presset fed hvidløg og/eller halvdelen
af den revne parmesan.
-
Del æggene i blommer og hvider. Kom hviderne i en helt ren skål og rør
æggeblommerne ind i den let
afkølede kartoffelmos én af gangen. Rør godt mellem hver æggeblomme.
-
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt ind i kartoffelmosen.
-
Smør et ovnfast fad med smør og fordel kartoffelmosen deri.
TIP:
-
Lav
eventuelt et pænt mønster på toppen med bagsiden af en våd ske eller med
en gaffel. Du kan også sprøjte lidt af kartoffelmosen ud i små toppe med
en sprøjtepose, hvis du synes det er flot og har god tid.
Bagt
kartoffelmos
-
Tænd ovnen på 200 C
-
Sæt
fadet i ovnen og bag kartoffelmosen i ca 25 minutter til den er gylden
på toppen.
Dressing
-
Rør
fraiche med rødvinseddike og sukker.
-
Rist baconen sprød og lad den dryppe af på et stykke køkkenrulle eller
lignende.
-
Bland broccolibuketter, solsikkekerner, rosiner, rødløg og halvdelen af
baconen i en skål.
-
Hæld dressingen over og vend rundt. Pynt med resten af baconen.
|