HERREMAD
MENU
13.02.2024 |
Gammeldags bankekød
Økologisk citronfromage uden fløde
|
Forside
Opskrifter
Menu 2023-2024 |
Gammeldags bankekød: Ingredienser til
4 personer.
| 800 g okseinderlår i skiver |
| 2 løg |
| 3 spiseskefulde hvedemel |
| 5 deciliter oksefond - eller bouillon |
| 3 laurbærblade |
| 15 peberkorn - sorte |
| 1 spiseskefuld engelsk sauce |
| salt og friskkværnet peber |
| Lidt Maizena |
Kartoffelmos:
Ingredienser til 6 personer:
| 1 kilo kartofler |
| 300 gram rodselleri |
| 100 gram smør |
| 2 dl mælk. Ca. |
| Salt og peber |
|
Gammeldags bankekød: Fremgangsmåde:
-
Oksekødet bankes let fladt med håndroden, og deraf navnet bankekød. Du
kan også banke skiverne med en kødhammer eller lignende, men kødet skal
ikke smadres. Blot bankes let ud. Krydr kødskiverne med salt og peber.
-
Kom tre spiseskefulde hvedemel i en tallerken, og vend kødskiverne
grundigt i melet.
-
Smelt en god klat smør i en stegegryde sammen med lidt olie, og brun nu
bankekødet grundigt på begge sider ved en høj varme. Brun ikke for mange
skiver ad gangen, men i stedet over flere omgange, hvor skiverne lægges
til side efterhånden.
-
Læg kødet tilbage i gryden, og kom oksefond ved sammen med laurbærblade,
peberkorn og lidt engelsk sauce, og ld nu bankekødet simre under låg i
cirka halvanden time.
-
Smag retten med bankekød til, og jævn eventuelt sovsen yderligere med
lidt Maizena, der udrøres i en smule koldt vand.
Kartoffelmos:
-
Kartofler og rodselleri koges møre sammen i usaltet vand.
-
Vandet sies fra og kart.selleri dampes af.
-
Piskes til passende konsistens
-
Herefter indpiskes smør
-
Mælk tilsættes til ønsket konsistens
-
Smages til med salt/peber
Servering:
-
Rødbeder serveres apart.
|
Økologisk citronfromage uden
fløde
:
Ingredienser til 6 personer:
|
6 blade husblas |
|
revet skal fra ½ økologisk
citron |
|
3 økologiske citroner ,
saften - ca. 1 dl |
|
6 økologiske æggeblommer ,
evt. pasteuriseret |
|
6 økologiske æggehvider ,
evt. pasteuriseret |
|
150 g økologisk, lyst
rørsukker |
Pynt
|
2 ½ dl økologisk piskefløde |
|
kandiserede violer |
|
økologisk mynteblad |
|
Økologisk citronfromage uden
fløde
:
Fremgangsmåde:
- Tag æggene ud fra køleskabet ca. 1 time før du går i gang så de
er tempererede.
- Find portionsglas eller serveringsskål frem så det er klart.
- Læg husblas i blød i koldt vand i mindst 10 minutter. Læg
bladene i vandet et af gangen så hvert blad omsluttes af vand.
- Riv skallen af en halv økologisk citron og pres 3 økologiske
citroner for saft så der bliver ca. 1 dl saft.
- Del æggene i hvider og blommer og læg dem i hver sin store skål.
Tilsæt rørsukker til æggeblommerne og pisk det til en tyk æggesnaps,
ca. 10 minutter eller indtil sukkeret er opløst.
- Rengør piskerisene med vand og sæbe. Der må ikke sidde
fedtrester på. Pisk æggehviderne helt stive. Hvis der sidder
fedtrester på piskeriset vil æggehviderne ikke stivne.
- Varm kort citronsaften op i en kasserolle og tag den af varmen.
- Klem husblassen for vand og smelt den i citronsaften under
omrøring.
- Lad citronsaften køle en smule af til den er lillefingervarm.
- Hæld citronsaften i æggesnapsen i en tynd stråle under konstant
omrøring.
- Vend derefter de stive æggehvider i blandingen en skefuld af
gangen indtil blandingen er jævn
Anretning og pynt
- Anret citronfromagen i serveringsglas og stil dem på køl i
mindst 1 time. (Anrettes i en stor serveringsskål skal der påregnes
ca. 4 timer på køl indtil fromagen er stivnet).
- Hvis citronfromagen skal pyntes, så vent til lige inden
servering.
- Pisk fløden til en blød skum og pynt fromagen med skefulde af
flødeskum, klassiske kandiserede violer og mynteblade.
|