HERREMAD 
   MENU
13.02.2024

 

Gammeldags bankekød

Økologisk citronfromage uden fløde


 

Forside
Opskrifter
Menu 2023-2024

 

 

Gammeldags bankekød:

Ingredienser til 4 personer.

bullet800 g okseinderlår i skiver
bullet2 løg
bullet3 spiseskefulde hvedemel
bullet5 deciliter oksefond - eller bouillon
bullet3 laurbærblade
bullet15 peberkorn - sorte
bullet1 spiseskefuld engelsk sauce
bulletsalt og friskkværnet peber
bulletLidt Maizena

Kartoffelmos:

Ingredienser til 6 personer:

bullet1 kilo kartofler
bullet300 gram rodselleri
bullet100 gram smør
bullet2 dl mælk. Ca.
bulletSalt og peber

 

Gammeldags bankekød:

Fremgangsmåde:

  1. Oksekødet bankes let fladt med håndroden, og deraf navnet bankekød. Du kan også banke skiverne med en kødhammer eller lignende, men kødet skal ikke smadres. Blot bankes let ud. Krydr kødskiverne med salt og peber.

  2. Kom tre spiseskefulde hvedemel i en tallerken, og vend kødskiverne grundigt i melet.

  3. Smelt en god klat smør i en stegegryde sammen med lidt olie, og brun nu bankekødet grundigt på begge sider ved en høj varme. Brun ikke for mange skiver ad gangen, men i stedet over flere omgange, hvor skiverne lægges til side efterhånden.

  4. Læg kødet tilbage i gryden, og kom oksefond ved sammen med laurbærblade, peberkorn og lidt engelsk sauce, og ld nu bankekødet simre under låg i cirka halvanden time.

  5. Smag retten med bankekød til, og jævn eventuelt sovsen yderligere med lidt Maizena, der udrøres i en smule koldt vand.

Kartoffelmos:

  1. Kartofler og rodselleri koges møre sammen i usaltet vand.

  2. Vandet sies fra og kart.selleri dampes af.

  3. Piskes til passende konsistens

  4. Herefter indpiskes smør

  5. Mælk tilsættes til ønsket konsistens

  6. Smages til med salt/peber

Servering:

  1. Rødbeder serveres apart.

Økologisk citronfromage uden fløde :

Ingredienser til 6 personer:

bullet

6 blade husblas

bullet

revet skal fra ½ økologisk citron

bullet

3 økologiske citroner , saften - ca. 1 dl

bullet

6 økologiske æggeblommer , evt. pasteuriseret

bullet

6 økologiske æggehvider , evt. pasteuriseret

bullet

150 g økologisk, lyst rørsukker

 

Pynt

bullet

2 ½ dl økologisk piskefløde

bullet

kandiserede violer

bullet

økologisk mynteblad

 

Økologisk citronfromage uden fløde :

Fremgangsmåde:
 

  1. Tag æggene ud fra køleskabet ca. 1 time før du går i gang så de er tempererede.
  2. Find portionsglas eller serveringsskål frem så det er klart.
  3. Læg husblas i blød i koldt vand i mindst 10 minutter. Læg bladene i vandet et af gangen så hvert blad omsluttes af vand.
  4. Riv skallen af en halv økologisk citron og pres 3 økologiske citroner for saft så der bliver ca. 1 dl saft.
  5. Del æggene i hvider og blommer og læg dem i hver sin store skål. Tilsæt rørsukker til æggeblommerne og pisk det til en tyk æggesnaps, ca. 10 minutter eller indtil sukkeret er opløst.
  6. Rengør piskerisene med vand og sæbe. Der må ikke sidde fedtrester på. Pisk æggehviderne helt stive. Hvis der sidder fedtrester på piskeriset vil æggehviderne ikke stivne.
  7. Varm kort citronsaften op i en kasserolle og tag den af varmen.
  8. Klem husblassen for vand og smelt den i citronsaften under omrøring.
  9. Lad citronsaften køle en smule af til den er lillefingervarm.
  10. Hæld citronsaften i æggesnapsen i en tynd stråle under konstant omrøring.
  11. Vend derefter de stive æggehvider i blandingen en skefuld af gangen indtil blandingen er jævn

Anretning og pynt

  1. Anret citronfromagen i serveringsglas og stil dem på køl i mindst 1 time. (Anrettes i en stor serveringsskål skal der påregnes ca. 4 timer på køl indtil fromagen er stivnet).
  2. Hvis citronfromagen skal pyntes, så vent til lige inden servering.
  3. Pisk fløden til en blød skum og pynt fromagen med skefulde af flødeskum, klassiske kandiserede violer og mynteblade.