HERREMAD 
   MENU
10.10.2023

 

Kåldolmere

Æbletrifli

 

Forside
Opskrifter
Menu 2023-2024

 

 

Kåldolmere:

Ingredienser til 4 personer:

bullet

400 g hakket svinekød, evt med 50/50 med halv hakket kalvekød

bullet

1 løg, finthakket

bullet

2 fed hvidløg, finthakket

bullet

1 æg

bullet

5 stængler frisk timian

bullet

1 spsk havregryn, finvalset

bullet

1 spsk hvedemel

bullet

1 hvidkål, lille

bullet

2 dl grøntsagsbouillon

bullet

2 spsk smør

bullet

flagesalt

bullet

sort peber, friskkværnet

 



 

Kåldolmere:

Fremgangsmåde:
 

  1. Rør hakket kød godt sammen med løg, hvidløg, æg, timian, havregryn, hvedemel, samt salt og friskkværnet peber til en helt ensartet fars. Stil farsen i køleskabet i en skåll med låg i 30 minutter, så den kan hvile.
  2. Bring en stor gryde med grøntsagsbouillon og salt i kog og kom det hele hvidkål i det kogende vand i omkring 1-2 minutter, hvorefter det er nemmere at tage bladene forsigtigt fra.
  3. Tag dem op og dryp vandet af. Gem 1 dl af kogevandet.
  4. Form farsen i 8 lige store stykker og pak dem ind i hver sit kålblad som en kuvert. Saml evt med en ‘snor’ af en grov stængel purløg eller køkkensnor.
  5. Smør et ovnfast fad grundigt og sæt alle kåldolmerne deri. Hæld 1 dl af kogevandet med boullion i fadet og et par klatter smør. Krydr med salt og peber og læg et par kviste timian ved.
  6. Bag i en forvarmet ovn i 35-45 minutter ved 175 grader, til kødet er gennemstegt og mørt

     

Æbletrifli:

Ingredienser til 4 personer:

Æblemos

bullet

750 g Syrlige, røde æbler i tern, fx Elstar

bullet

2 spsk Sukker

bullet

1 spsk Vand

 

Rugbrødscrumble

bullet

50 g Smør

bullet

200 g Revet rugbrød

bullet

2 spsk Sukker

 

 

Vaniljecreme

bullet

1 spsk Æggeblomme (ca. 1 æg)

bullet

1½ spsk Sukker

bullet

½ Vaniljestang

bullet

½ spsk Majsstivelse fx maizena

bullet

1¼ dl Sødmælk

bullet

1¼ dl Piskefløde 38%

 

 

Æbletrifli:

Fremgangsmåde:

Æblemos

  1. Kom æbler, sukker og vand i en gryde. Kog ved svag varme og under låg i ca. 20 min. eller til æblerne er møre - rør af og til, så mosen bliver jævn.
    Lad mosen køle af i køleskabet.

Rugbrødscrumble

  1. Smelt smørret i en pande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  2. Rist halvdelen af rugbrødet med 1 spsk sukker i 4-5 min. ved kraftig varme og under omrøring. Rist evt. yderligere 2-3 min. ved jævn varme.
  3. Gentag med resten af ingredienserne og lad rugbrødsraspen køle af på en rist med bagepapir.

Vaniljecreme

  1. Rør æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen i en gryde. Kom mælken i.
  2. Varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog cremen, stadig under piskning, i 2-3 min.
  3. Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af og rør den herefter igennem.
  4. Pisk fløden til et let skum og vend ⅔ i den kolde creme.

Sådan samler du æbletriflien

  1. Læg æblemos, crumble og vaniljecreme lagvis i glas (á ca. 2½ dl). Top med resten af den letpiskede flødeskum.