Kåldolmere:
Ingredienser til 4 personer:
|
400 g hakket svinekød, evt
med 50/50 med halv hakket kalvekød |
|
1 løg, finthakket |
|
2 fed hvidløg, finthakket |
|
1 æg |
|
5 stængler frisk timian |
|
1 spsk havregryn, finvalset |
|
1 spsk hvedemel |
|
1 hvidkål, lille |
|
2 dl grøntsagsbouillon |
|
2 spsk smør |
|
flagesalt |
|
sort peber, friskkværnet
|
|
Kåldolmere:
Fremgangsmåde:
- Rør hakket kød godt sammen med løg, hvidløg, æg, timian,
havregryn, hvedemel, samt salt og friskkværnet peber til en helt
ensartet fars. Stil farsen i køleskabet i en skåll med låg i 30
minutter, så den kan hvile.
- Bring en stor gryde med grøntsagsbouillon og salt i kog og kom
det hele hvidkål i det kogende vand i omkring 1-2 minutter,
hvorefter det er nemmere at tage bladene forsigtigt fra.
- Tag dem op og dryp vandet af. Gem 1 dl af kogevandet.
- Form farsen i 8 lige store stykker og pak dem ind i hver sit
kålblad som en kuvert. Saml evt med en ‘snor’ af en grov stængel
purløg eller køkkensnor.
- Smør et ovnfast fad grundigt og sæt alle kåldolmerne deri. Hæld
1 dl af kogevandet med boullion i fadet og et par klatter smør.
Krydr med salt og peber og læg et par kviste timian ved.
- Bag i en forvarmet ovn i 35-45 minutter ved 175 grader, til
kødet er gennemstegt og mørt
|
Æbletrifli:
Ingredienser til 4 personer:
Æblemos
|
750 g Syrlige, røde æbler i
tern, fx Elstar |
|
2 spsk Sukker |
|
1 spsk Vand |
Rugbrødscrumble
|
50 g Smør |
|
200 g Revet rugbrød |
|
2 spsk Sukker |
Vaniljecreme
|
1 spsk Æggeblomme (ca. 1 æg) |
|
1½ spsk Sukker |
|
½ Vaniljestang |
|
½ spsk Majsstivelse fx
maizena |
|
1¼ dl Sødmælk |
|
1¼ dl Piskefløde 38%
|
|
Æbletrifli:
Fremgangsmåde:
Æblemos
- Kom æbler, sukker og vand i en gryde. Kog ved svag varme og
under låg i ca. 20 min. eller til æblerne er møre - rør af og til,
så mosen bliver jævn.
Lad mosen køle af i køleskabet.
Rugbrødscrumble
- Smelt smørret i en pande ved kraftig varme, men uden at det
bruner.
- Rist halvdelen af rugbrødet med 1 spsk sukker i 4-5 min. ved
kraftig varme og under omrøring. Rist evt. yderligere 2-3 min. ved
jævn varme.
- Gentag med resten af ingredienserne og lad rugbrødsraspen køle
af på en rist med bagepapir.
Vaniljecreme
- Rør æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen i en gryde.
Kom mælken i.
- Varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog
cremen, stadig under piskning, i 2-3 min.
- Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen,
så den ikke danner skind. Lad cremen køle af og rør den herefter
igennem.
- Pisk fløden til et let skum og vend ⅔ i den kolde creme.
Sådan samler du æbletriflien
- Læg æblemos, crumble og vaniljecreme lagvis i glas (á ca. 2½
dl). Top med resten af den letpiskede flødeskum.
|