HERREMAD
MENU
14.02.2023 |
Cremet blomkålssuppe med bacon
Kåldolmer
|
Forside
Opskrifter
Menu 2022-2023 |
Cremet blomkålssuppe med bacon:
Ingredienser til 4 personer:
|
1 stk. Blomkål |
|
2 stk. Løg |
|
Olie til stegning |
|
2 tsk. Timian tørret |
|
0.75 liter Hønsefond gerne
vand + terning |
|
1.5 deciliter Piskefløde |
|
Citronsaft |
|
Krydderier |
|
Salt |
|
Peber |
Topping
|
150 gram Bacon |
|
2 fed Hvidløg |
|
1 bundt Purløg fintsnittet |
|
Evt. Smør eller lidt olie
|
|
Cremet blomkålssuppe med bacon:
Fremgangsmåde:
Blomkålssuppe:
- Skyl blomkålshovedet og fjern bladene. Skær 1/3 af kålen fra og
læg det til side.
- Løg og det resterende blomkål hakkes groft.
- Opvarm en gryde med olie. Sauter løg og blomkål i olien til
grøntsagerne tager en lille smule farve. Tilsæt timian og lad det
stege med et par minutter.
- Kom hønsefond i gryden og lad suppen koge ved svag varme i 20-30
minutter, til alt er mørt.
- Tag gryden fra varmen og blend suppen med en stavblender.
- Tilsæt piskefløde samt evt. lidt ekstra vand, til du synes
suppen har en passende konsistens.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
Topping:
- Steg baconen på en tør pande, til den er gylden og sprød.
- Tag den af panden og læg den på fedtsugende papir - gem
stegefedtet.
- Hak hvidløg og den 1/3 af blomkålshovedet, du skar af fra
tidligere.
- Steg hvidløg og blomkål i fedtet fra baconen - tilsæt lidt smør
eller olie, hvis der ikke er fedtstof nok.
- Steg grøntsagerne til de er gyldne, men stadig sprøde.
Servering:
- Server den lækre, cremede blomkålssuppe med sprødstegt blomkål
og bacon samt drys af fintsnittet purløg.
|
Kåldolmer:
Ingredienser til 4 personer:
|
500 g hakket svinekød |
|
1-1½ tsk salt |
|
½ tsk peber |
|
1 æg |
|
1 løg, ca. 50 g |
|
½-1 dl hvedemel |
|
1-1½ dl mælk, fx minimælk
|
|
1 lille hvidkålshovedevt.
kødsnor |
|
2½ dl bouillon - gerne
svinebouillon |
|
ca. 1 spsk tomatpuré |
|
25 g smør |
|
saucejævner |
Tilbehør
|
1 kg kartofler |
|
1 bundt persille |
|
100 g syltede agurker i
skiver eller agurkesalat
|
|
Kåldolmer:
Fremgangsmåde:
-
Rør kødet med salt. Tilsæt
peber, æg og revet løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i. Stil farsen
i køleskab til den skal bruges.
-
Fjern de yderste blade på
hvidkålen. Læg kålen i kogende vand 4-5 minutter, tag den op og tag
forsigtigt de 8 yderste blade af en ad gangen. Læg kålbladene 3-4
minutter i kogende vand til de er bløde. Lad dem dryppe af i en si. Skær
det nederste grove stykke af midterribben uden at bladene går i stykker.
-
Bred kålbladene ud på et
spækkebræt og fordel farsen på midten af hvert blad. Pak kålen om farsen
og bind evt. om pakkerne med en kødsnor eller læg pakkerne med lukningen
nedad i en sauterpande eller gryde.
-
Hæld bouillon og tomatpuré
ved og lad dolmerne koge ved svag varme under låg i ca. 30 minutter. Tag
dem op og lad dem dryppe af i en si.
-
Kog kartoflerne. Hak
persillen.
-
Lad smørret blive gyldent på
en pande ved god varme. Brun kåldolmerne på begge sider. Tilsæt
saucejævner til bouillonen. Smag saucen til med salt og peber.
-
Fjern kødsnor og hæld lidt af
saucen over kåldolmerne. Server resten af saucen til.
Tips
-
Krydr farsen med lidt hakket,
røget skinke, merian eller basilikum.
-
Skær den resterende kål i
strimler, svits den mør i smør eller margarine med lidt salt og server
den til.
-
Saucen kan jævnes med en
meljævning.
|