HERREMAD 
   MENU 22. Marts 2022

 

Fransk løgsuppe

Cote de Boeuf med Bearnaisesauce og Pommes frites

Grøn salat med Orleanais dressing

 

Forside
Opskrifter
Menu 2021-2022

 

 

Fransk løgsuppe

Ingredienser til 4 personer:

bullet

60 g smør

bullet

1 kg løg, halverede og i tynde skiver

bullet

4 fed hvidløg, finthakkede

bullet

2 tsk rørsukker

bullet

300 ml hvidvin

bullet

1,5 l oksefond, brunet bouquet garni af laurbærblade, timian og persillestilke

bullet

4 tykke (2,5 cm) skiver fransk landbrød

bullet

225 g ost, Gruye`re eller Comte´, revet

bullet

Salt og friskkværnet sort peber

 

Fransk løgsuppe

Fremgangsmåde:
 

  1. Varm smørret op i en stor tykbundet gryde.
  2. Tilsæt løg, hvidløg og sukker, og lad det koge ved svag varme i 20-30 minutter, indtil løgene er blevet helt bløde og lidt karamelliserede.
  3. Tilsæt vinen og lad det reducere til halvdelen.
  4. Tilsæt oksefond og bouquet garni, og lad det hele simre under låg i endnu 30 minutter. Så fjernes bouquet garni´en, og der krydres med salt og peber.
  5. I mellemtiden varmes ovnen op til 150 grader. Læg brødskiverne på en plade og lad dem tørre godt i ovnen i ca. 30 minutter – de må ikke blive for brune. Tag pladen ud, og sæt temperaturen op til 220 grader.
  6. Ved servering lægges en brødskive i bunden af hver af de 4 ovnfaste suppetallerkner, og suppen hældes over. Sørg for at løg og suppe er fordelt ligeligt.
  7. Tallerknerne dækkes med revet ost. De sættes i ovnen i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og boblende.
    Denne suppe skal serveres rygende varm.

 

 

 

Cote de Boeuf med Bearnaisesauce og Pommes frites

Ingredienser til 4 personer:

bullet

1 Cote de Boeuf af minimum 700g og mindst 6 cm tyk

bullet

Skallen fra 1 økologisk citron skåret i skiver

bullet

6-8 kviste timian

bullet

4 fed hvidløg skåret i fire dele

bullet

3 spsk. smør

bullet

Salt og peber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bearnaisesauce:

 

bullet

1 dl tør hvidvin

bullet

½ dl hvidvinseddike

bullet

2 spsk vand

bullet

2 spsk. frisk hakket estragon

bullet

Skalotteløg

bullet

2 æggeblommer

bullet

250 g klaret smør
Salt



 

 

 

 

 

 

Ovn pommes frites:

 

bullet

4-5 bagekartofler

bullet

1 dl eddike

bullet

Olivenolie

bullet

Havsalt

 

 

 

 

 

 

 

Cote de Boeuf med Bearnaisesauce og Pommes frites


 

 

Fremgangsmåde:

 

  1. Sæt ovnen på 150 grader, og varm en pande til den er glohed.
  2. Hæld lidt olie på og en klat smør på panden, og brun Cote de Boeuf på alle sider.
  3. Når kødet er brunet lægges det i et ovnfast fad.
  4. Sæt stegetermometer i.
  5. Læg hvidløgsfeddene, citronskallerne, smør og timiankvistene ovenpå kødet, og sæt fadet i ovnen indtil bøffen har en kernetemperatur på 56 grader for rød.
  6. Afhængig af bøffens størrelse kan det variere, f.eks. kan et stykke på ca. 700 g tage 15-25 minutter.
  7. Brug altid stegetermometer for korrekt temperatur.
  8. Tag bøffen ud af ovnen, og læg et løst stykke bagepapir og viskestykke over, og lad det hvile i 10-15 minutter, inden det særes i skiver af ca ½-1 cm.

 

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smørret over svag varme til vallen ligger nederst som en hvid masse. Det øverste af den klarede smør skal bruges til saucen.
  2. Hak skalotteløget og kom det i en gryde med hvidvin, hvidvinseddike, vand og stænglen fra estragon. Lad det simre til der ca. er 2-3 spsk. tilbage og si det. Lad det køle ned til under 80 grader.
  3. Tilsæt de to æggeblommer til bearnaise essensen og pisk det godt sammen, indtil det begynder at skumme.
  4. Når æggene og essensen er blevet til en luftig og tyk masse, skal den klarede smør tilsættes.
  5. Start med at hælde en tynd stråle klaret smør i æggemassen, mens der fortsat piskes. Fortsæt indtil saucen har den ænskede tykkelse.
  6. Tilsæt det hakkede estragon og smag til med salt.
  7. Vær obs på varmen. Såfremt saucen kommer over 70 grader skiller den!

 

Fremgangsmåde:

  1. Vask kartoflerne og skær dem på langs i tykke stængler.
  2. Hæld vand i en gryde sammen med eddiken, som koges op.Hæld kartoflerne i og lad dem koge ved middel varme, indtil de er godt møre.
  3. Hæld vandet fra og damp kartoflerne, som stilles på køl.
  4. Hæld olivenolie over kartoflerne, som hældes ud på et fad.
  5. Bag dem ved 180 grader, indtil de er gyldne, ca. 30-40 minutter.

Inden servering drysses de med salt.

 

 

Grøn salat med Orleanais dressing:

Ingredienser:

bulletSalathoved
bullethvidløg
bullet2 spsk rødvinseddike
bullet1 tsk dijonsennep
bullet½ tsk sukker
bullet8 spsk olivenolie
bullet½ tsk salt

 

 

 

Grøn salat med Orleanais dressing:

Fremgangsmåde:

  1. Til dressingen knuses et lille fed hvidløg let på et skærebræt med en bredbladet kniv.
  2. Drys lidt salt på og knus det yderligere.
  3. Læg det over i en lille skål og tilsæt 2 spsk rødvinseddike, 1 tsk dijonsennep og ½ tsk sukker.
  4. Bland det hurtigt og tilsæt 8 spsk olivenolie og ½ tsk salt.
  5. Bræk bladene af et salathoved. Læg de iturevne salatblade i en salatskål og vend dressingen i.