Coq au vin Ingredienser til 4 personer:
|
1 kg kylling, bryst, overlår,
lår |
|
1½ finthakket løg |
|
3 fed finthakkede hvidløg |
|
Ca.
¼ knoldselleri i tern |
|
4 gulerødder i skiver |
|
½ flaske rødvin |
|
1-2 tsk. timian |
|
4 laurbærblade |
|
3-4 hele nelliker |
|
7-8 peberkorn |
|
75 g bacon, i skiver |
|
200 g champignon i kvarte |
|
150 g perleløg |
|
1½ spsk. sukker |
|
1 spsk. vand |
|
2 tsk majsstivelse, rørt i
lidt koldt vand |
|
1 spsk. olivenolie, til
stegning |
|
1 spsk. smør, til stegning |
|
Salt |
|
Sort peber, friskkværnet |
|
Grofthakket persille til pynt |
Kartoffel/selleri-mos
|
1 kg kartofler |
|
Ca. 100 g knoldselleri |
|
Ca. 100 g gulerødder |
|
Ca. 10 g salt |
|
Ca. 4 dl sødmælk |
|
Ca. 100 g smør
|
|
Coq au vin
Fremgangsmåde:
- Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i
smør og olie i en stegegryde, til skindet begynder at blive sprødt.
- Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.
- Kom nu løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne i
gryden og sauter dem i et par minutter.
- Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin,
timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.
- Læg låg på gryden og lad retten simre i 1 time.
- Lige inden retten er færdig steges bacon sprød på en pande.
- Rist champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet
fra bacon og sæt til side.
- Tilsæt nu perleløg, smør, sukker, salt og vand på panden; lad
det koge op under omrøring til løgene karamelliserer. Sæt til side.
- Tag kyllingestykkerne op, når retten har simret færdig og sæt
dem til side.
- Sigt saucen gennem en finmasket sigte over en gryde og kasser
fyldet.
- Skum overflødigt fedt fra saucen og kog den op i gryden uden
låg.
- Jævn saucen med lidt majsstivelse og smag den til med salt og
peber.
- Tilsæt kyllingestykker, champignoner, gulerødder, perleløg og
bacon.
- Varm retten godt igennem og drys med krydderurter inden
servering.
Kartoffel/selleri-mos
- Skræl kartofler, selleri og gulerødder.
- Skær kartofler, selleri og gulerødder i mindre stykker og kog
dem møre i vand uden salt.
- Hæld vandet fra gryden og tilsæt salt, smør/olie samt sødmælk og
mos rodfrugten.
|
Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur Ingredienser til 4 personer:
Vandbakkelse
|
2,5 deciliter vand |
|
125 gram smør |
|
125 gram hvedemel almindeligt
mel |
|
3 store æg |
Vaniljecreme
|
2 æg |
|
4 spsk. sukker |
|
2 spsk. majsstivelse |
|
3 dl sødmælk |
|
Kornene af 1 vaniljestang |
|
2 dl piskefløde |
Chokoglasur
|
60 g mørk chokolade |
|
½ dl. piskefløde |
|
1 spsk. Glukosesirup
|
|
Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur
Fremgangsmåde:
Vandbakkelse
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger,
sigter du hurtigt melet ned i gryden. På den måde undgår du klumper
i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på
kogepladen, og tag så gryden af.
Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så æg i dejen - et ad gangen, så du får en let og glat
vandbakkelsesdej.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en
sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene
hjørne.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sprøjt aflange stænger af
vandbakkelse ud - de skal være ca. 5 centimeter lange. Husk at holde
lidt afstand, da vandbakkelser jo vokser en del under bagningen. Bag
dem ca. 25 minutter ved 200 grader.
- Husk aldrig at åbne ovnlågen før vandbakkelserne er færdigbagte,
da de ellers risikerer at falde sammen i ovnen !!
- Når de er bagt færdige, slukkes ovnen og ovnlågen åbnes på klem.
Lad nu vandbakkelserne køle lidt af i ovnen, så er du endnu mere
sikker på de ikke falder sammen. Lad dem køle helt af.
Vaniljecreme
- Kom alle ingredienserne i en gryde (også den tomme vaniljestang)
og pisk det godt sammen.
- Varm det hele op ved middel varme og rør konstant i det, indtil
cremen koger op og bliver tyk.
- Tag cremen af varmen, hæld den i en skål og lad den køle af. (Og
husk at tage vaniljestangen op!).
- Pisk fløden stiv og vend den i cremen
Chokoglasur
- Chokoladen kommes i en lille gryde sammen med fløde og det
varmes op indtil chokoladen netop er smeltet.
- Rør det rundt med en ske undervejs.
- Tilsæt så lidt glukosesirup, og tag chokoglasuren af kogepladen.
Rør det blankt.
- Pynt dine eclairs med chokoglasur, og så er de færdige til
servering.
|