HERREMAD 

   MENU 30. Nov. 2021

Grønne linser men skindstegt “Catch of the Day”

Crema Catalana

Forside
Opskrifter
Menu 2021-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Grønne linser men skindstegt “Catch of the Day”

Ingredienser til 4 personer:

bullet

1 løg

bullet

2 fed hvidløg

bullet

2 spsk gurkemeje

bullet

5 dl vand

bullet

2 dl grønne linser

bullet

1 dl bulgur

bullet

1 dåse kokosmælk

bullet

1 citron, saften

bullet

1 glas grøn curry paste (eller alt afhængigt af, hvor    stærk du gerne vil have retten skal være)

bullet

1 pose frisk spinat (ca. 250 g )

bullet

lidt frisk basilikum til pynt

bullet

salt

bullet

peber

 

Fisk

bullet

1 citron til servering

bullet

ca. 800 g filet af kuller eller kulmule

bullet

oliven olie og smør til stegning

bullet

salt

bullet

hvid peber

 

Grønne linser men skindstegt “Catch of the Day”

Fremgangsmåde:

  1. Hak løg og hvidløg. Varm noget olie i en stor gryde/wok og tilsæt gurkemeje. Svits kort af og tilsæt derefter løg og hvidløg. Steg i ca. 3 minutter.
  2. Tilsæt så 5 dl. vand, linser og bulgur og lad retten simre i ca. 10-15 minutter eller til næsten alt vandet er væk.
  3. Tilsæt så kokosmælk og derefter curry paste, citronsaft og salt og peber. Nogle curry paste er ret stærke, så pas på med bare at hælde det hele i på en gang. Lad retten simre i ca. 15 minutter.
  4. Vask og hak spinaten i mindre stykker og hæld den i gryden og rør rundt til det hele er ’faldet sammen’
  5. Fisken skæres i passende stykker, saltes og lægges til ´hvile´
  6. Når linseretten er ved at være færdig, hældes olie og smør på en varm pande.
  7. Fiskestykkerne skindsteges til de er gennemstegte og skindet er sprødt. For at fremme stegningen kan der eventuelt lægges et låg over panden i nogle få minutter.

Servering

  1. Linseretten anrettes på tallerkner og pyntes med basilikum.
  2. Fisken placeres ved siden af linserne sammen med en citronbåd.


     

Crema Catalana

Ingredienser til 4 personer:

bullet

4 æggeblommer

bullet

2½ dl mælk

bullet

2½ dl fløde

bullet

120 g sukker

bullet

2 ss Maizena (15 g)

bullet

Fintrevet skal fra en økologisk citron

bullet

Fintrevet skal fra to økologiske appelsiner

bullet

1 vaniljestang

bullet

½ tsk stødt kanel

 

Appelsinkompot

bullet

4 appelsiner, kødet herfra

bullet

½ citron, saften herfra

bullet

1 tsk. vaniljesukker

bullet

2 spsk. Sukker

bullet

50 g mandler

Crema Catalana

  1. Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud – gem den tomme vaniljestang, den skal koges med. De små sorte korn ”males” sammen med en teskefuld sukker med en kniv.
  2. Riv skallen på citronen og appelsinerne på et fint rivejern. Du skal KUN rive den farvede del af; den hvide er kedelig og bitter.
  3. I en lille gryde varmes mælk, fløde, citrusskal, kanel og vaniljekorn op til kogepunktet.
    Du skal holde øje med gryden.
  4. Æggeblommerne piskes sammen med sukkeret og maizenaen. Massen skal være tyk, ensartet og uden nogen klumper.
  5. Mælke- og flødeblandingen passeres gennem en sigte – lidt ad gangen - over i æggeblandingen samtidig med, at der piskes.
  6. Kom det tilbage i gryden, og kog det ved helt lavt blus under omrøring. Når massen har fået konsistens som en god kagecreme er den færdig.
  7. Fordel cremen i små skåle med stor overflade, og sæt dem i køleskabet (gerne i nogle timer).
  8. De kolde Crema Catalana drysses med et tyndt lag rørsukker, der brændes til et glat og sprødt karamellåg med en lille gasbrænder eller under ovnens grillvarme.
  9. Serveres kold - gerne ledsaget af en lille kompot lavet af appelsinerne og med nogle hakkede mandler i.

Appelsinkompot

  1. Skær skrællen af appelsinerne og skær kødet i små stykker. (Fjern gerne nogle af hinderne)
  2. Kom det i en gryde sammen med sukker, vanilje og citronsaft.
  3. Kog op og mos det lidt, så det bliver til en kompot.
  4. Hak mandlerne – gerne lidt groft – og bland dem i kompotten inden servering.