Forside
Opskrifter
Menu
2008-2009 |
Råvarerne er købt hos Føtex
ØL-BEN
INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
|
gode revlsben (2-3
pr. person afhængig af størrelse.) |
|
½
l. øl (gerne mørk/stærk øl) |
|
½ l. bouillon |
|
2-3
laurbærblade/1
kvist timian |
|
Timian |
|
hel sort peber |
|
ca.
750 gr. små kartofler til bruning |
|
500
g frossen grønkål |
|
4 dl mælk |
|
3 spk. hvedemel |
|
100
g sukker |
|
smør |
|
FREMGANGSMÅDE:
Det er en gammel jysk ret fra omkring 1760. På ravjysk lyder
opskriften på revelsbenene:
"Hier på æ kro foer I rewlsbien å grønkål å broun katofler.
Rewlsbien:
-
Æ rewlsbien får en bette grån sålt.
-
De er så kowt i øl å buljon mæ løw å laurbærblåe å
timjan å hiel piwer (
20-25 min)
-
Så ær a bien bløwn stæit o æ pan.
-
Det wil æt skår æ bien, hwis do tå'r lidt øl å
jen kop brænwin te.”
Tilbehøret
på nutids dansk:
Grønkål:
-
Smelt
smørret i en gryde og tilsæt mel under omrøring.
-
Hæld
mælken i lidt ad gangen, mens der piskes, og kog saucen godt igennem.
-
Tilsæt
grønkål og lad det koge ca.
5 min.
-
Smag
til med salt og en anelse sukker.
Brunede kartofler:
-
Drys sukker på en tør pande og smelt
det uden at røre.
-
Tilsæt smør lad det bruse op og kom
kartoflerne på panden.
-
Ryst jævnligt panden, så sukkerlagen
fordeler sig jævnt. Hvis kartoflerne er kolde, når de kommer på
panden vil sukkeret måske stivne, men skru blot lidt op for varmen, så
smelter det igen.
|
|
INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
ÆBLEKAGE
PÅ FYNSK
| 5 store helst danske æbler |
| ½ dl vand |
| 250 g (bager) makroner |
| 3 æg |
| 75 g margarine |
| 75 g sukker |
| Fintsnittede mandler/nødder |
|
FREMGANGSMÅDE:
- Skræl æblerne.
- Skær æblerne i både og kom dem i en gryde.
- Lav en usødet grov æblegrød ved at tilsætte ½ dl vand og varm
langsomt op, så æblestykkerne sprækker.
- Læg en 1½ cm tykt lag æblegrød i en tærteform (25x25 cm).
- Knus makronerne og dæk æblegrøden med dem.
- Pisk æg, margarine og sukker og hæld det over æbler/makroner.
- Spred lidt fintsnittede mandler/nødder over ægblandingen og bag æblekagen
ved 180 grader - indtil den er gylden på overfladen (i ca. 20 min).
- Server æblekagen mens den er lun og server kold flødeskum til.
|
|