HERREMAD 

   MENU 16. DECEMBER 2008

HOLD 1+2

Rødspættefileter
Stegte sild
Gammeldaws Æbleflæsk 
Ribbenssteg
Mørbradbøf

Ris a la Mande

Forside
Opskrifter

Menu 2008-2009

Råvarerne er købt hos Føtex
- 24 rødspættefileter
- 3 hele æg
- rasp
- salt og peber
- smør

MAYONAISE
- 4 pasteuriserede -æggeblommer
- lidt salt
- 3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie

REMOULADE
- 1 portion hjemmerørt mayonaise
- 10 spsk. finthakket syltet agurk
- 4 spsk. finthakket rødløg
- 4 spsk. finthakket kapers
- en lille håndfuld finthakket krydderurter
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. gurkemeje

FREMGANGSMÅDE:
  1. Pisk æggene sammen i en dyb tallerken.
  2. Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken.
  3. Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i rasp.
  4. Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter på hver side. 

MAYONAISE

  1. Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur.
  2. Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'.
  3. Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre mayonaisen med håndkraft.

REMOULADE

  1. Alle ingredienser blandes sammen til remoulade.
  2. Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen bliver for tynd.
  3.  

 
Ingredienser til ...

Gammeldaws Æbleflæsk 
bullet1500 g stegeflæsk i skiver
bullet2½ kg spiseæbler
bulletlidt sukker
bullet5 løg i skiver
bulletgroft rugbrød
FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæsket skæres i tern og steges som flæsk.
  2. Æblerne skæres - uskrællede - i tynde skiver, der steges møre i lidt af fedtet fra flæsker.
  3. De smages til med lidt sukker.
  4. Løg brunes let og lægges hen over flæsket.
  5. De stegte æbler serveres ved siden af flæsket.
  6. Groft rugbrød serveres til.
 
Ingredienser til ...

Ribbenssteg 
bullet2,5 kg ribbenssteg
bullet2-3 spsk. groft salt
bullet4-6 laurbærblade
bulletbouillon
bullet 

Rødkål

bullet2 rødkålshoveder
bullet150 g smør
bullet2 dl. hvidvinseddike
bullet2 store glas (400 g) ribsgele
bullet4 dl. vand
bullet2 tsk. groft salt

FREMGANGSMÅDE:
  1. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet.
  2. Har slagteren ridset stegen, - så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok, - især ikke ude i siderne..
  3. Rids også for benene på undersiden, så de er nemme at fjerne.
  4. Gnid stegen godt med groft salt, og stik laurbærbladene ned mellem sværene.
  5. Læg stegen i bunden af en bradepande sådan at sværen ligger så lige som muligt, - læg evt. lidt staniol under stegen.
  6. Sæt stegen midt i en kold ovn, og tænd derefter ovnen på 200 grader.
  7. Efter ½ time kan der hældes lidt bouillon i bradepanden.
  8. Lad stegen stå ca. 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt.
  9. Tag stegen ud af ovnen, og lad den trække 20 minutter inden der skæres skiver af den.

RØDKÅL

  1. Del rødkålene i kvarter, smid stokken væk, og snit rødkålen nogenlunde fint.
  2. Varm smørret i en gryde til det bliver let gyldent.
  3. Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og salt.
  4. Kålen skal koge 1 time, rør jævnligt rundt, så det ikke brænder på.
 
  Ingredienser til ...

Mørbradbøf

bullet4-5 svinemørbrad
bullet6 pk. dybfrost helbladet spinat
bullet3 bk. champignon
bullet½ l. piskefløde
bulletsmør til stegning
bulletsalt
bulletpeber

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Mørbraden skæres i ”bøffer” som bankes let med håndroden.
  2. Mørbradbøfferne steges på en pande.
  3. Spinaten kommes i en gryde og optøs.
  4. Fløde kommes ved under opvarmning og omrøring til spinaten har en passende konsistens.
  5. Når spinatbunden er klar, hældes den i et ovnfast fad.
  6. De stegte mørbradbøffer lægges over.
  7. Champignonerne renses og skæres i passende stykker.
  8. Der laves en let opbagning af smør, mel og mælk.
  9. Champignonstykkerne vende i opbagningen og koges med et par minutter.
  10. Smag til med salt og peber under vejs.
  11. Derefter hældes champignonstuvningen over mørbraderne og det hele sættes i ovnen ved 180¤ i 15 minutter.
 
  Ingredienser til ...

Ris a la Mande
bullet3 l sødmælk
bullet375 g grødris
bullet1 tsk. salt
bullet3 stænger vanilje
bullet225 g mandler
bullet¾ l piskefløde
bulletsukker

FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæk vaniljiestængerne og tag kornene ud.
  2. Kog ris, mælk og vanilje ved svag varme under låg ca. 45 minutter.
  3. Rør i gryden nu og da, - pas på det ikke brænder på!
  4. Tag vaniljestængerne op, - og afkøl grøden.
  5. Smut og hak mandlerne.
  6. Rør mandlerne i den kolde grød.
  7. Pisk fløden stiv, kom den forsigtigt i det øvrige.
  8. Smag til med sukker.