HERREMAD
MENU 16. DECEMBER 2008
HOLD 1+2 |
Rødspættefileter
Stegte sild
Gammeldaws Æbleflæsk
Ribbenssteg
Mørbradbøf
Ris a la Mande
|
|
Forside
Opskrifter
Menu
2008-2009 |
Råvarerne er købt hos Føtex
- 24 rødspættefileter
- 3 hele æg
- rasp
- salt og peber
- smør
MAYONAISE
- 4 pasteuriserede -æggeblommer
- lidt salt
- 3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie
REMOULADE
- 1 portion hjemmerørt mayonaise
- 10 spsk. finthakket syltet agurk
- 4 spsk. finthakket rødløg
- 4 spsk. finthakket kapers
- en lille håndfuld finthakket krydderurter
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. gurkemeje
|
FREMGANGSMÅDE:
- Pisk æggene sammen i en dyb tallerken.
- Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken.
- Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter
i rasp.
- Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter
på hver side.
MAYONAISE
- Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur.
- Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'.
- Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge
evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at
røre mayonaisen med håndkraft.
REMOULADE
- Alle ingredienser blandes sammen til remoulade.
- Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen
bliver for tynd.
|
|
Ingredienser til ...
Gammeldaws Æbleflæsk
| 1500 g stegeflæsk i skiver |
| 2½ kg spiseæbler |
| lidt sukker |
| 5 løg i skiver |
| groft rugbrød |
|
FREMGANGSMÅDE:
- Flæsket skæres i tern og steges som flæsk.
- Æblerne skæres - uskrællede - i tynde skiver, der steges møre i
lidt af fedtet fra flæsker.
- De smages til med lidt sukker.
- Løg brunes let og lægges hen over flæsket.
- De stegte æbler serveres ved siden af flæsket.
- Groft rugbrød serveres til.
|
|
Ingredienser til ...
Ribbenssteg
| 2,5 kg ribbenssteg |
| 2-3 spsk. groft salt |
| 4-6 laurbærblade |
| bouillon |
| |
Rødkål
| 2 rødkålshoveder |
| 150 g smør |
| 2 dl. hvidvinseddike |
| 2 store glas (400 g) ribsgele |
| 4 dl. vand |
| 2 tsk. groft salt
|
|
FREMGANGSMÅDE:
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå
at ridse i selve kødet.
- Har slagteren ridset stegen, - så gå den efter, nogle gange er
ridsningen ikke dyb nok, - især ikke ude i siderne..
- Rids også for benene på undersiden, så de er nemme at fjerne.
- Gnid stegen godt med groft salt, og stik laurbærbladene ned mellem
sværene.
- Læg stegen i bunden af en bradepande sådan at sværen ligger så
lige som muligt, - læg evt. lidt staniol under stegen.
- Sæt stegen midt i en kold ovn, og tænd derefter ovnen på 200
grader.
- Efter ½ time kan der hældes lidt bouillon i bradepanden.
- Lad stegen stå ca. 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt.
- Tag stegen ud af ovnen, og lad den trække 20 minutter inden der
skæres skiver af den.
RØDKÅL
- Del rødkålene i kvarter, smid stokken væk, og snit rødkålen
nogenlunde fint.
- Varm smørret i en gryde til det bliver let gyldent.
- Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og
salt.
- Kålen skal koge 1 time, rør jævnligt rundt, så det ikke brænder
på.
|
|
|
Ingredienser til ...
Mørbradbøf
| 4-5 svinemørbrad |
| 6 pk. dybfrost helbladet spinat |
| 3 bk. champignon |
| ½ l. piskefløde |
| smør til stegning |
| salt |
| peber |
|
FREMGANGSMÅDE:
- Mørbraden skæres i ”bøffer” som bankes let med håndroden.
- Mørbradbøfferne steges på en pande.
- Spinaten kommes i en gryde og optøs.
- Fløde kommes ved under opvarmning og omrøring til spinaten har en
passende konsistens.
- Når spinatbunden er klar, hældes den i et ovnfast fad.
- De stegte mørbradbøffer lægges over.
- Champignonerne renses og skæres i passende stykker.
- Der laves en let opbagning af smør, mel og mælk.
- Champignonstykkerne vende i opbagningen og koges med et par
minutter.
- Smag til med salt og peber under vejs.
- Derefter hældes champignonstuvningen over mørbraderne og det hele
sættes i ovnen ved 180¤ i 15 minutter.
|
|
|
Ingredienser til ...
Ris a la Mande
| 3 l sødmælk |
| 375 g grødris |
| 1 tsk. salt |
| 3 stænger vanilje |
| 225 g mandler |
| ¾ l piskefløde |
| sukker |
|
FREMGANGSMÅDE:
- Flæk vaniljiestængerne og tag kornene ud.
- Kog ris, mælk og vanilje ved svag varme under låg ca. 45 minutter.
- Rør i gryden nu og da, - pas på det ikke brænder på!
- Tag vaniljestængerne op, - og afkøl grøden.
- Smut og hak mandlerne.
- Rør mandlerne i den kolde grød.
- Pisk fløden stiv, kom den forsigtigt i det øvrige.
- Smag til med sukker.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|