HERREMAD 

   MENU 6. NOV. 2007

HOLD 1

Hot Pot med oksekød, øl og lakridsrod

Blødende chokoladekage med stout sabayonne.

Forside
Opskrifter

Menu 2007-2008

Råvarerne er købt hos Føtex 

Hot Pot med oksekød, øl og lakridsrod

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:

bullet750 g oksekød: tykkam eller bov (fra forstykket), klump (fra bagstykket) eller tyksteg eller lignende (fra mellemstykket). 
bullet ½ oksebouillon
bullet2 flasker Gammel Carlsberg eller lignende mørk øl
bullet150 g svesker u. sten
bullet2 stængler bladselleri
bullet2 gulerødder
bullet2  løg
bullet1 helt hvidløg
bullet4 kviste rosmarin
bullet4 laurbærblade
bullet10 cm lakridsrod
bullet25 g mel
bulletmuskatblomme
bulletchili
bulletsalt
bulletpeber fra kværn
bullet 50 g smør til stegning
 
FREMGANGSMÅDE:

KØDET:

1. Fjern evt. sener og fedt fra kødet. Er kødet en hel steg så del den i 4-6 stykker. Vend kødstykkerne i melet krydret med salt og peber.

2. Skær løg, bladselleri, hvidløg og gulerødder i mindre stykker.  

3.Opvarm smør i en tykbundet gryde og brun kødet på alle sider.

4. Tag det op. Tilsæt grønsagerne og chili og sautér dem til de begynder at ændre farve. Kom en skævt vineddike ned til grøntsagerne og kog det næsten bort.

5. Kom kødet tilbage i gryden. Kom svesker, laurbærblade, rosmarin og lakridsrod i gryden. Hæld al væsken i. Kog op og skum urenhederne bort. Læg låg på kog kødet til det er så mørt at det falder let fra hinanden når du stikker i det med en gaffel (tid afhænger af type kød. Men 1½ time vil nok være passende).

6. Tag kødet op fra gryden og hold det varmt. Fisk lakridsrod, laurbær og rosmarin op og smid det ud. Si skyen fra svesker og urter og kog den ind til en passende koncentration. Smag den til med salt og peber og en ½ tsk. sukker.

Tilbehør

Serveres med: Smadrede ovnstegte kartofler

8 store bagekartofler
100 g smør
salt og peber
1 dl persille eller blandede krydderurter efter smag

1. Bag kartoflerne 50 - 60 minutter afhængig af størrelse ved 185 grader.

2. Tag dem ud. Slå dem delvis i stykker med håndroden. De skal mases noget, men ikke gå i stumper og stykker.

3. Smelt smørret. Pensl kartoflerne med smørret (eller vend dem rundt i det). Krydr med salt og peber.

4. Steg kartoflerne gyldne ved høj varme 15 minutter øverst i ovnen.

5. Lige inden servering tilsættes den hakkede persille eller blandede krydderurter.

 
Blødende chokoladekage med stout sabayonne.

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:

bullet1 æg
bullet50 g sukker
bullet70 g smør
bullet70 g  mørk kogechokolade
bullet½ dl Stout/Porter
bullet1 spsk. Mel
bullet4 æggeblommer
bullet4 spsk. Sukker
bullet½ dl Stout/Porter
bullet2dl piskefløde (let pisket)

FREMGANGSMÅDE:

Kagen:

  1. Smør, sukker , chokolade smeltes over vandbad.
  2. 2 æg og øl røres i.
  3. Melet vendes i
  4. Massen fordeles i 4 smurte portionsforme.
  5. NB. Kort inden servering bages kagerne ved 180 grader i ca. 8 minutter. Kagerne skal have skorpe, men være ”blødende” indeni.

 Sabayonne:

  1. Æggeblommer og sukker piskes over vandbad. Øllet tilsættes gradvist, mens der piskes. Cremen skal være tyk og skummende.
  2. Pisk videre i cremen når den er taget ud af vandbadet indtil den bliver kold (gerne over isvand).

 

Kage og Sabayonne serveres sammen og stout drikkes til.