HERREMAD 
   MENU
14.02.2023

 

Cremet blomkålssuppe med bacon

Kåldolmer

 

Forside
Opskrifter
Menu 2022-2023

 

 

Cremet blomkålssuppe med bacon:

Ingredienser til 4 personer:

bullet

1 stk. Blomkål

bullet

2 stk. Løg

bullet

Olie til stegning

bullet

2 tsk. Timian tørret

bullet

0.75 liter Hønsefond gerne vand + terning

bullet

1.5 deciliter Piskefløde

bullet

Citronsaft

bullet

Krydderier

bullet

Salt

bullet

Peber

 

Topping

bullet

150 gram Bacon

bullet

2 fed Hvidløg

bullet

1 bundt Purløg fintsnittet

bullet

Evt. Smør eller lidt olie

 

 

Cremet blomkålssuppe med bacon:

Fremgangsmåde:
 

Blomkålssuppe:

  1. Skyl blomkålshovedet og fjern bladene. Skær 1/3 af kålen fra og læg det til side.
  2. Løg og det resterende blomkål hakkes groft.
  3. Opvarm en gryde med olie. Sauter løg og blomkål i olien til grøntsagerne tager en lille smule farve. Tilsæt timian og lad det stege med et par minutter.
  4. Kom hønsefond i gryden og lad suppen koge ved svag varme i 20-30 minutter, til alt er mørt.
  5. Tag gryden fra varmen og blend suppen med en stavblender.
  6. Tilsæt piskefløde samt evt. lidt ekstra vand, til du synes suppen har en passende konsistens.
  7. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Topping:

  1. Steg baconen på en tør pande, til den er gylden og sprød.
  2. Tag den af panden og læg den på fedtsugende papir - gem stegefedtet.
  3. Hak hvidløg og den 1/3 af blomkålshovedet, du skar af fra tidligere.
  4. Steg hvidløg og blomkål i fedtet fra baconen - tilsæt lidt smør eller olie, hvis der ikke er fedtstof nok.
  5. Steg grøntsagerne til de er gyldne, men stadig sprøde.

Servering:

  1. Server den lækre, cremede blomkålssuppe med sprødstegt blomkål og bacon samt drys af fintsnittet purløg.
     
     

Kåldolmer:

Ingredienser til 4 personer:

bullet

500 g hakket svinekød

bullet

1-1½ tsk salt

bullet

½ tsk peber

bullet

1 æg

bullet

1 løg, ca. 50 g

bullet

½-1 dl hvedemel

bullet

1-1½ dl mælk, fx minimælk

bullet

1 lille hvidkålshovedevt. kødsnor

bullet

2½ dl bouillon - gerne svinebouillon

bullet

ca. 1 spsk tomatpuré

bullet

25 g smør

bullet

saucejævner

 

Tilbehør

bullet

1 kg kartofler

bullet

1 bundt persille

bullet

100 g syltede agurker i skiver eller agurkesalat
 

 

Kåldolmer:


Fremgangsmåde:

 

  1. Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg og revet løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i. Stil farsen i køleskab til den skal bruges.

  2. Fjern de yderste blade på hvidkålen. Læg kålen i kogende vand 4-5 minutter, tag den op og tag forsigtigt de 8 yderste blade af en ad gangen. Læg kålbladene 3-4 minutter i kogende vand til de er bløde. Lad dem dryppe af i en si. Skær det nederste grove stykke af midterribben uden at bladene går i stykker.

  3. Bred kålbladene ud på et spækkebræt og fordel farsen på midten af hvert blad. Pak kålen om farsen og bind evt. om pakkerne med en kødsnor eller læg pakkerne med lukningen nedad i en sauterpande eller gryde.

  4. Hæld bouillon og tomatpuré ved og lad dolmerne koge ved svag varme under låg i ca. 30 minutter. Tag dem op og lad dem dryppe af i en si.

  5. Kog kartoflerne. Hak persillen.

  6. Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme. Brun kåldolmerne på begge sider. Tilsæt saucejævner til bouillonen. Smag saucen til med salt og peber.

  7. Fjern kødsnor og hæld lidt af saucen over kåldolmerne. Server resten af saucen til.

 

Tips

  1. Krydr farsen med lidt hakket, røget skinke, merian eller basilikum.

  2. Skær den resterende kål i strimler, svits den mør i smør eller margarine med lidt salt og server den til.

  3. Saucen kan jævnes med en meljævning.