HERREMAD 
   MENU 15. Mar. 2022

 

Coq au vin

Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur
 

Forside
Opskrifter
Menu 2021-2022

 

 

Coq au vin

Ingredienser til 4 personer:

bullet

1 kg kylling, bryst, overlår, lår

bullet

1½ finthakket løg

bullet

3 fed finthakkede hvidløg

bullet

Ca. ¼ knoldselleri i tern

bullet

4 gulerødder i skiver

bullet

½ flaske rødvin

bullet

1-2 tsk. timian

bullet

4 laurbærblade

bullet

3-4 hele nelliker

bullet

7-8 peberkorn

bullet

75 g bacon, i skiver

bullet

200 g champignon i kvarte

bullet

150 g perleløg

bullet

1½ spsk. sukker

bullet

1 spsk. vand

bullet

2 tsk majsstivelse, rørt i lidt koldt vand

bullet

1 spsk. olivenolie, til stegning

bullet

1 spsk. smør, til stegning

bullet

Salt

bullet

Sort peber, friskkværnet

bullet

Grofthakket persille til pynt

 

Kartoffel/selleri-mos

bullet

1 kg kartofler

bullet

Ca. 100 g knoldselleri

bullet

Ca. 100 g gulerødder

bullet

Ca. 10 g salt

bullet

Ca. 4 dl sødmælk

bullet

Ca. 100 g smør



 

Coq au vin


Fremgangsmåde:
 

  1. Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i smør og olie i en stegegryde, til skindet begynder at blive sprødt.
  2. Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.
  3. Kom nu løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne i gryden og sauter dem i et par minutter.
  4. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.
  5. Læg låg på gryden og lad retten simre i 1 time.
  6. Lige inden retten er færdig steges bacon sprød på en pande.
  7. Rist champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet fra bacon og sæt til side.
  8. Tilsæt nu perleløg, smør, sukker, salt og vand på panden; lad det koge op under omrøring til løgene karamelliserer. Sæt til side.
  9. Tag kyllingestykkerne op, når retten har simret færdig og sæt dem til side.
  10. Sigt saucen gennem en finmasket sigte over en gryde og kasser fyldet.
  11. Skum overflødigt fedt fra saucen og kog den op i gryden uden låg.
  12. Jævn saucen med lidt majsstivelse og smag den til med salt og peber.
  13. Tilsæt kyllingestykker, champignoner, gulerødder, perleløg og bacon.
  14. Varm retten godt igennem og drys med krydderurter inden servering.

Kartoffel/selleri-mos

  1. Skræl kartofler, selleri og gulerødder.
  2. Skær kartofler, selleri og gulerødder i mindre stykker og kog dem møre i vand uden salt.
  3. Hæld vandet fra gryden og tilsæt salt, smør/olie samt sødmælk og mos rodfrugten.


     
Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur

Ingredienser til 4 personer:

Vandbakkelse

bullet

2,5 deciliter vand

bullet

125 gram smør

bullet

125 gram hvedemel almindeligt mel

bullet

3 store æg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaniljecreme

bullet

2 æg

bullet

4 spsk. sukker

bullet

2 spsk. majsstivelse

bullet

3 dl sødmælk

bullet

Kornene af 1 vaniljestang

bullet

2 dl piskefløde

 

 

Chokoglasur

bullet

60 g mørk chokolade

bullet

½ dl. piskefløde

bullet

1 spsk. Glukosesirup
 

Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur


Fremgangsmåde:

Vandbakkelse

  1. Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt melet ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
  2. Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
    Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
  3. Pisk så æg i dejen - et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej.
  4. Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir og sprøjt aflange stænger af vandbakkelse ud - de skal være ca. 5 centimeter lange. Husk at holde lidt afstand, da vandbakkelser jo vokser en del under bagningen. Bag dem ca. 25 minutter ved 200 grader.
  6. Husk aldrig at åbne ovnlågen før vandbakkelserne er færdigbagte, da de ellers risikerer at falde sammen i ovnen !!
  7. Når de er bagt færdige, slukkes ovnen og ovnlågen åbnes på klem. Lad nu vandbakkelserne køle lidt af i ovnen, så er du endnu mere sikker på de ikke falder sammen. Lad dem køle helt af.

Vaniljecreme

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde (også den tomme vaniljestang) og pisk det godt sammen.
  2. Varm det hele op ved middel varme og rør konstant i det, indtil cremen koger op og bliver tyk.
  3. Tag cremen af varmen, hæld den i en skål og lad den køle af. (Og husk at tage vaniljestangen op!).
  4. Pisk fløden stiv og vend den i cremen

Chokoglasur

  1. Chokoladen kommes i en lille gryde sammen med fløde og det varmes op indtil chokoladen netop er smeltet.
  2. Rør det rundt med en ske undervejs.
  3. Tilsæt så lidt glukosesirup, og tag chokoglasuren af kogepladen. Rør det blankt.
  4. Pynt dine eclairs med chokoglasur, og så er de færdige til servering.