HERREMAD 

   MENU 16. dec. 2014

MADHOLD 1 + 2 Julefrokost

 

Marinerede sild med løg og kapers samt hjemmelavet karrysalat

Stegte rødspættefileter

Stegte Sild i tomatsauce

Medister med grønlangkål

Ribbensteg med rødkål

Ost og kiks
 

Forside
Opskrifter
Menu 2013-2014
 
Marinerede sild med løg og kapers samt hjemmelavet karrysalat.

Hjemmelavet karrysalat

Ingredienser til 6 personer

bullet2 æg
bullet2 drueagurker
bullet1 spsk kapers
bullet1 lille æble
bullet2 skalotteløg
bullet2 spsk mayonnaise (se nedenfor)
bullet1½ dl cremefraiche
bullet2 tsk karry
bulletevt. gurkemeje til at justere farven

Mayonaisse

Ingredienser til 4 personer

bullet2 pasteuriserede æggeblommer
bullet1 pasteuriseret æggehvide
bullet2 tsk. citronsaft
bullet½ tsk. salt
bullet½ tsk. peber
bullet½ tsk. dijon sennep
bullet2 dl rapsolie

 

 

Marinerede sild med løg og kapers samt hjemmelavet karrysalat.

Hjemmelavet karrysalat

Fremgangsmåde

  1. Kog æggen til de er hårdkogte (10 – 12 min), lad dem køle af og pil dem
  2. Hak æg, agurker og æble i ca. lige store små stykker
  3. Hak løgene fint
  4. Bland fyldet sammen med de resterende ingredienser
  5. Smag til med salt og peber

Mayonaisse

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne i et syltetøjsglas eller lign. højt glas, som stavblenderen kan gå ned i
  2. Bland olien i til sidst. Vent indtil olien flyder ovenpå, og resten er sunket til bunds.
  3.  Begynd at blende i bunden i små pulser. Tænd et sekund og vent så lidt. Tænd og vent osv.
  4. Bliv ved med det indtil der begynder at komme mayonnaise i bunden.
  5. Så kan man lade pulsene blive længere og længere og trække blenderen op i glasset så det sidste olie bliver blendet med.
  6. Blend indtil det har den rette konsistens.
  7. Er det for tyndt tilsæt lidt mere olie.

 

Stegte rødspættefileter

Ingredienser til 30 personer

bullet30 rødspættefileter
bullet3 hele æg
bulletrasp
bulletsalt
bulletpeber
bulletsmør

Mayonaise

bullet14 pasteuriserede æggeblommer
bulletlidt salt
bullet3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie

Remoulade

bullet1 portion hjemmerørt mayonaise
bullet10 spsk. finthakket syltet agurk
bullet4 spsk. finthakket rødløg
bullet4 spsk. finthakket kapers
bulleten lille håndfuld finthakket krydderurter
bullet1 tsk. karry
bullet1 tsk. gurkemeje
 
Stegte rødspættefileter

Fremgangsmåde

  1. Pisk æggene sammen i en dyb tallerken
  2. Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken
  3. Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i rasp
  4. Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter på hver side
     


Mayonaise

  1. Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur
  2. Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'
  3. Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre mayonaisen med håndkraft
     

Remoulade

  1. Alle ingredienser blandes sammen til remoulade
  2. Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen bliver for tynd

     

Stegte Sild i tomatsauce

Ingredienser til 30 personer

bulletMel
bulletRasp
bulletSalt
bulletPeber
bulletsildefilet
bullet2 dl. Edikke
bullet2 dl. Olie
bullet2 dl.tomatpuré
bullet4 tsk.fransk sennep
bullet4 tsk. Karry
bullet16 spsk. Sukker (smag til inden det hele kommer i)
bullet2 store hakkede løg
 
Stegte Sild i tomatsauce

Fremgangsmåde:

  1. Sildene vendes i mel, rasp, salt og peber og steges 2 -3 min. på hver side, og afkøles
  2. Eddike, olie, tomatpuré, sennep, karry, sukker og løg blandes i en skål, og smages til
  3. Sukkeret skal være rørt ud inden sildene kommer i
  4. Det hele skal trække i mindst 24 timer, inden servering


 

Ribbenssteg

Ingredienser til 30 personer

bullet2,5 kg ribbenssteg
bullet2-3 spsk. groft salt
bullet4-6 laurbærblade
bulletbouillon

Rødkål

bullet2 rødkålshoveder
bullet150 g smør
bullet2 dl. hvidvinseddike
bullet2 store glas (400 g) ribsgele
bullet4 dl. vand
bullet2 tsk. groft salt
 

 

Ribbenssteg

Fremgangsmåde:

  1. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet.
    Har slagteren ridset stegen, - så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok, - især ikke ude i siderne
  2. Rids også for benene på undersiden, så de er nemme at fjerne
  3. Gnid stegen godt med groft salt, og stik laurbærbladene ned mellem sværene
  4. Læg stegen i bunden af en bradepande sådan at sværen ligger så lige som muligt, - læg evt. lidt staniol under stegen
  5. Sæt stegen midt i en kold ovn, og tænd derefter ovnen på 200 grader
  6. Efter ½ time kan der hældes lidt bouillon i bradepanden
  7. Lad stegen stå ca. 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt
  8. Tag stegen ud af ovnen, og lad den trække 20 minutter inden der skæres skiver af den

Rødkål

  1. Del rødkålene i kvarter, smid stokken væk, og snit rødkålen nogenlunde fint
  2. Varm smørret i en gryde til det bliver let gyldent
  3. Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og salt
  4. Kålen skal koge 1 time, rør jævnligt rundt, så det ikke brænder på

     

Medisterpølse med grønlangkål

Ingredienser til 30 personer
bullet3 kg medisterpølse
bulletCa. 3 kg frossen, hakket grønkål
bulletCa. 250 g smør
bulletCa. 2 liter fløde
bulletCa. 150 g mel
bulletGrønsagsbouillon
bulletSalt, peber, muscatnød
bulletEvt. sukker

 

Medisterpølse med grønlangkål

Fremgangsmåde:

Medisterpølse

  1. Kog medisterpølsen ca. 10 minutter ved svag varm
  2. Medisterpølsen brunes på panden

Grønlangkål

  1. Tø grønkålen op i en gryde sammen med lidt grønsagsbouillon ved svag varme under låg
  2. Tilsæt piskefløden. Lad kålen koge op
  3. Grønkålen jævnes med en smørbolle
  4. Smag til med salt, peber, revet muscatnød og evt. lidt sukker

Ost og kiks

Ingredienser til 30 personer

OST

bulletSpændende indkøbte oste

Kiks ( 100 år gammel opskrift fra Hotel Royal , Århus )

bullet300 gr. Mel
bullet125 gram margerine
bullet100 gr. Sukker
bullet1 æg
bullet4 tsk hjortetakssalt
bullet2,5 dl mælk eller fløde
Ost og kiks

Fremgangsmåde:

Ost

  1. Fjern emballagen !

Kiks

  1. Alle ingredienser blandes sammen
  2. Dejen udrulles tynd, herefter trykkes massen ujævn med fingerspidserne
  3. Dejen prikkes med en gaffel
  4. Kiksen udskæres i firkanter ca. 4 x 4 cm
  5. De færdige firkanter lægges på en bageplade og bages ved 200 gr. til kiksene er tørre og har taget farve – forsigtig, det går pludselig hurtigt