HERREMAD 

   MENU 26. feb. 2013

MADHOLD 2

Stegt havtaskekæbe med bagte jordskokker og cherrytomater serveret med brunet smør

Lakse-lasagne

Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013
 
Råvarerne er købt hos Føtex  
Stegt havtaskekæbe med bagte jordskokker og cherrytomater serveret med brunet smør

Ingredienser til 4 personer

bullet800 g havtaskekæbe
bullet250 g cherrytomater
bullet700 g jordskokker
bullet1 bundt persille
bullet120 g smør
bullet1 stk. skalotteløg
bullet30 g hasselnødder
bullet2 spsk. soja
bulletsalt og peber
bulletsukker
bulletolivenolie
bullet1 fed hvidløg
Stegt havtaskekæbe med bagte jordskokker og cherrytomater serveret med brunet smør

Fremgangsmåde

Jordskokker:
Skrub jordskokkerne og skær dem i halve på langs. Sørg for at tykkelsen er nogenlunde ens på dem alle. Læg dem i et ildfast fad med salt i bunden og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min.

Cherrytomater:
Halver tomaterne og læg dem i et ildfast fad. Drys med lidt sukker, salt og lidt olivenolie. Bages ved 200 grader i ca. 15 min.

Havtaskekæber:
Befri kæberne fra hinder (de bliver som elastikker under tilberedning - så det er vigtigt at fjerne dem alle). Sørg for at kæberne er ens i størrelse - del evt. de store kæber i to.
Smelt noget smør på en pande og steg kæberne i ca. 2 minutter på hver side. Kæberne tages af panden og skal nu hvile tildækket i ca. 5 minutter.

Brunet smør:
Smelt smørret og tilsæt soja, finthakkede skalotteløg og finthakkede hasselnødder.

Lige inden servering lunes og blandes de bagte jordskokker og cherrytomater med lidt friskhakket persille i en gryde i lidt smør. Krydr med salt og peber.

Persilleolie: Bland olie, lidt hvidløg, persille, lidt salt og peber i en blender

Portionsanret havtaskekæberne ovenpå en bund af jordskokker/cherrytomater. Fordel det brunet smør ovenpå kæberne og lav en cirkel af persilleolien rundt om.

Server med godt brød. 

Lakse-lasagne

Ingredienser til 4 personer
 
bullet1 stk. citron - gerne økologisk
bullet450 g lasagneplader - også friske plader
bullet50 g hvedemel
bullet50 g Parmesan, revet
bullet500 g spinat- frisk eller dybfrost
bullet25 g smør, saltet
bullet6 dl letmælk
bullet500 g laks, fersk (med og uden skind)
bullet1 spsk. dild, frisk
bullet0,5 tsk. muskatnød, stødt

Salat

bullet½ Icebergsalathoved
bullet½ løg
bullet3 modne tomater.
Lakse-lasagne

Fremgangsmåde

  1. Start med at smelte smørret i en tykbundet gryde.
  2. Når det er smeltet tager du gryden af varmen og tilsætter mel og varmer det godt igennem.
  3. Derefter tilsættes mælken, lidt af gangen. Pisk det til en ensartet masse og sæt det igen over varmen. Bring det i kog samtidig med at du stadig pisker.
  4. Tilsæt så fintrevet citronskal fra citronen, salt og peber og muskatnød efter ønske. Lad det simre i fem minutter.
  5. Herefter tager du gryden af varmen og blander dilden i sovsen.
  6. Spinaten optøs (eller hvis frisk skylles grundigt). Varmes igennem, hvorefter evt. overskydende væske hældes fra.
  7. Lad oven forvarme til 180 grader.
  8. Smør et ildfast fad og læg lasagneplader i bunden.
  9. Fordel skiftevis sovs, spinat, laks og lasagneplader, indtil der er tre til fire lag lasagneplader.
  10. Slut af med et lag sovs og drys med parmesan på toppen.
  11. Lad lakse lasagnen bage i cirka 40 minutter i ovnen og lad den herefter trække cirka ti minutter før du serverer den. Server den eventuelt med en salat og noget lækkert brød.
     

Salat

  1. Salaten skylles, tørres og rives i grove stykker.
  2. Tomaterne skæres i fine skiver og lægges ovenpå salaten.
  3. Det finthakkede løg drysses over tomaterne.
  4. Lige før serveringen hældes lidt god olivenolie over.
  5. Krydr med salt, peber og lidt citronsaft.