Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013

 

Råvarerne er købt hos Føtex

HERREMAD 

   MENU 22. jan. 2013

MADHOLD 1

Lynstegt laks med femkrydderi og ingefær
 
Fiskelasagne
Lynstegt laks med femkrydderi og ingefær

Ingredienser til 4 personer

bullet4 laksesteaks á ca. 115 g uden skind og ben
bullet2 tsk. femkrydderi
bullet1 stor porre
bullet1 stor gulerod
bullet115 g sukkerærter
bullet2 ½ cm frisk ingefær
bullet2 spsk. ingefærvin
bullet2 spsk. lys sojasauce
bullet1 spsk. vegetabilsk olie
bulletSalt
bulletPeber


Pynt

bulletPorre i strimler
bulletFrisk ingefær i strimler
bulletGulerod i strimler
 
Lynstegt laks med femkrydderi og ingefær

Fremgangsmåde

  1. Skyl laksen og dup den tør med et stykke køkkenrulle
  2. Gnid stykkerne på begge sider med femkrydderi og krydr med salt og peber
  3. Sæt fisken til side til senere
     
  4. Gør porren i stand, flæk den på langs og skyl den under rindende koldt vand. Skær den i fine strimler
  5. Skræl guleroden og skær den i meget tynde strimler
  6. Skær enderne af sukkerærterne og skær dem i strimler på langs
  7. Skræl ingefæren og skær den i tynde strimler
  8. Læg alle grønsagerne i en stor skål og vend dem i ingefærvin og 1 spsk sojasauce. Sæt dem til side.
     
  9. Varm grillen op til middel varme.
  10. Læg laksestykkerne på en grillrist og pensl dem med resten af sojasaucen
  11. Gril dem i 2-3 min. på hver side, indtil de er helt gennemstegte
     
  12. Mens laksen grilles varmes olien i en sliplet wok eller stor pande. Heri lynsteges grønsagerne i 5 min. til de er akkurat møre. Pas på ikke at stege dem for meget – de skal stadig være sprøde at bide i.
     
  13. Anret på varme tallerkner
  14. Lad laksestykkerne dryppe af på køkkenrulle og server dem på et lag grønsager
     
  15. Pynt med strimlet porre, ingefær og gulerod og server.
     
Fiskelasagne

Ingredienser til 4 personer

Tomatsovs:

bullet6 flotte, store tomater
bullet1 dåse flåede tomater
bullet1 løg
bullethvidløg
bullet1 tsk. tørret oregano
bulletolivenolie
bullet1 glas hvidvin
bulletsalt
bulletfriskkværnet peber
bulletsukker

Pesto:

bullet1 bundt basilikum
bullet2-3 spsk. revet parmesanost
bullet3-4 spsk. pinjekerner
bullet4-5 dl. Olivenolie
bulletsaften af ½ citron
bulletpeber
bulletevt. salt

Sauce Béchamel:

bullet2 spsk. smør
bullet2 spsk. mel (med top)
bulletca. 5dl. sødmælk
bulletrevet muskatnød
bulletsalt
bulletpeber

Fiskelasagne:

bullet1-2 pakker friske lasagneplader
bullet800 gr. Torskefilet (anden fast, hvid fisk kan også bruges)
bullet1 gang tomatsovs (se ovenfor)
bullet1 gang pesto (se ovenfor)
bullet1 gang bechamelsovs (se ovenfor)
bulletparmesanost
Fiskelasagne

Fremgangsmåde

Tomatsovs:

  1. Løg, hvidløg og friske tomater hakkes fint.
  2. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op .
  3. Når olien er varm kommes løg og hvidløg ved, og man steger til de er gennemsigtige.
  4. Så kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og får lov at stege med 3-4 minutter.
  5. Derpå tilsættes de flåede tomater, som moses godt ud med grydeskeen.
  6. Hvidvinen hældes på, og sovsen simrer for ganske lavt blus i ca. ½ time.
  7. Så smages der grundigt til med salt peber og sukker. Det er ikke meningen at sovsen skal være sød, men den skal heller ikke være sur..

 

Pesto:

  1. Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor (da vi kun har stavblendere til rådighed, må man improvisere!)
  2. Tilsæt olien indtil konsistensen er som man kan lide den.
  3. Smag til med citronsaft og peber, evt. lidt salt, men pas på. parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen

     

Sauce Béchamel:

  1. Smelt smørret i en gryde og kom derpå melet ved. Rør grundigt og bag melet af, uden at det tager farve. Kom derpå mælken ved lidt ad gangen, men der piskes kraftigt i sovsen. Smag sovsen til med salt, hvid peber og rigelig revet muskatnød


 

Fiskelasagne:

  1. Sæt ovnen på 200-220 grader. Tag et godt lasagnefad.
  2. Skær fisken ud i strimler på størrelse med en langfinger.
  3. Start med et lag fisk. Giv så nogle skefulde tomatsauce udover, nogle skefulde bechamel og nogle klatter pesto hist og pist.
  4. Så kommes et lag lasagneplader på – og sådan fortsætter man. Slut af med et lag pasta og kom det sidste af bechamelsaucen ovenpå. Eventuelt med lidt pesto.
  5. Strø lidt ekstra parmesan på toppen. Sæt fadet i ovnen og giv den 25-30 minutter. Hold øje med den. Når overfladen er gylden og gratineret og boblende, er den klar!