HERREMAD 

   MENU 18. dec. 2012

MADHOLD 1+2

Rødspættefileter
Stegte sild
Gammeldaws Æbleflæsk 
Ribbenssteg
Mørbradbøf

Ris a la Mande

Forside
Opskrifter
Menu 2012-2013
 
Råvarerne er købt hos Føtex  

Råvarerne er købt hos Føtex

bullet24 rødspættefileter
bullet3 hele æg
bulletrasp
bulletsalt og peber
bulletsmør

MAYONAISE

bullet4 pasteuriserede -æggeblommer
bulletlidt salt
bullet3 dl. mild koldpresset jomfru olivenolie

REMOULADE

bullet1 portion hjemmerørt mayonaise
bullet10 spsk. finthakket syltet agurk
bullet4 spsk. finthakket rødløg
bullet4 spsk. finthakket kapers
bulleten lille håndfuld finthakket krydderurter
bullet1 tsk. karry
bullet1 tsk. gurkemeje
 
FREMGANGSMÅDE:
  1. Pisk æggene sammen i en dyb tallerken.
  2. Hæld rasp, salt og peber i en dyb tallerken.
  3. Vend rødspættefileterne først i de sammenpiskede æg og derefter i rasp.
  4. Smelt smørret på en stor varm stegepande og steg dem i 2-3 minutter på hver side. 

MAYONAISE

  1. Æg, olie og køkkenredskaber skal have samme temperatur.
  2. Æggeblommerne røres med lidt salt til de er 'seje'.
  3. Olien tilsættes i en tynd stråle under konstant omrøring (Bruge evt. en el-mixer eller en stavblender, - det kan være nemmere end at røre mayonaisen med håndkraft.

REMOULADE

  1. Alle ingredienser blandes sammen til remoulade.
  2. Tilsæt evt. yderligere agurk, løg, kapers m.m. hvis remouladen bliver for tynd.
Ingredienser til ...

Stegte Sild i tomatsouce
bulletMel
bulletRasp
bulletSalt
bulletPeber
bullet10 – 12 stk sildefilet
bullet2 dl. Edikke
bullet2 dl. Olie
bullet2 dl.tomatpuré
bullet4 tsk.fransk sennep
bullet4 tsk. Karry
bullet16 spsk. Sukker (smag til inden det hele kommer i)
bullet2 store hakkede løg
 
FREMGANGSMÅDE:
 
  1. Sildene vendes i mel, rasp, salt og peber og steges 2 -3 min. på hver side, og afkøles.
  2. Eddike, olie, tomatpuré, sennep, karry, sukker og løg blandes i en skål, og smages til
  3. Sukkeret skal være rørt ud inden sildene kommer i.
  4. Det hele skal trække i mindst 24 timer, inden servering.
Ingredienser til ...

Gammeldaws Æbleflæsk 
bullet1500 g stegeflæsk i skiver
bullet2½ kg spiseæbler
bulletlidt sukker
bullet5 løg i skiver
bulletgroft rugbrød
 
FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæsket skæres i tern og steges som flæsk.
  2. Æblerne skæres - uskrællede - i tynde skiver, der steges møre i lidt af fedtet fra flæsker.
  3. De smages til med lidt sukker.
  4. Løg brunes let og lægges hen over flæsket.
  5. De stegte æbler serveres ved siden af flæsket.
  6. Groft rugbrød serveres til.
 
Ingredienser til ...

Ribbenssteg 
bullet2,5 kg ribbenssteg
bullet2-3 spsk. groft salt
bullet4-6 laurbærblade
bulletbouillon
bullet 

Rødkål

bullet2 rødkålshoveder
bullet150 g smør
bullet2 dl. hvidvinseddike
bullet2 store glas (400 g) ribsgele
bullet4 dl. vand
bullet2 tsk. groft salt

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet.
  2. Har slagteren ridset stegen, - så gå den efter, nogle gange er ridsningen ikke dyb nok, - især ikke ude i siderne..
  3. Rids også for benene på undersiden, så de er nemme at fjerne.
  4. Gnid stegen godt med groft salt, og stik laurbærbladene ned mellem sværene.
  5. Læg stegen i bunden af en bradepande sådan at sværen ligger så lige som muligt, - læg evt. lidt staniol under stegen.
  6. Sæt stegen midt i en kold ovn, og tænd derefter ovnen på 200 grader.
  7. Efter ½ time kan der hældes lidt bouillon i bradepanden.
  8. Lad stegen stå ca. 1½ - 2 timer til kødet er gennemstegt.
  9. Tag stegen ud af ovnen, og lad den trække 20 minutter inden der skæres skiver af den.

RØDKÅL

  1. Del rødkålene i kvarter, smid stokken væk, og snit rødkålen nogenlunde fint.
  2. Varm smørret i en gryde til det bliver let gyldent.
  3. Vend rødkålen i smørret og tilsæt vineddike, ribsgele, vand og salt.
  4. Kålen skal koge 1 time, rør jævnligt rundt, så det ikke brænder på.

 

Ingredienser til ...

Mørbradbøf

bullet4-5 svinemørbrad
bullet6 pk. dybfrost helbladet spinat
bullet3 bk. champignon
bullet½ l. piskefløde
bulletsmør til stegning
bulletsalt
bulletpeber

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Mørbraden skæres i ”bøffer” som bankes let med håndroden.
  2. Mørbradbøfferne steges på en pande.
  3. Spinaten kommes i en gryde og optøs.
  4. Fløde kommes ved under opvarmning og omrøring til spinaten har en passende konsistens.
  5. Når spinatbunden er klar, hældes den i et ovnfast fad.
  6. De stegte mørbradbøffer lægges over.
  7. Champignonerne renses og skæres i passende stykker.
  8. Der laves en let opbagning af smør, mel og mælk.
  9. Champignonstykkerne vende i opbagningen og koges med et par minutter.
  10. Smag til med salt og peber under vejs.
  11. Derefter hældes champignonstuvningen over mørbraderne og det hele sættes i ovnen ved 180¤ i 15 minutter.

 

Ingredienser til ...

Ris a la Mande
bullet3 l sødmælk
bullet375 g grødris
bullet1 tsk. salt
bullet3 stænger vanilje
bullet225 g mandler
bullet¾ l piskefløde
bulletsukker

 

FREMGANGSMÅDE:
  1. Flæk vaniljestængerne og tag kornene ud.
  2. Kog ris, mælk og vanilje ved svag varme under låg ca. 45 minutter.
  3. Rør i gryden nu og da, - pas på det ikke brænder på!
  4. Tag vaniljestængerne op, - og afkøl grøden.
  5. Smut og hak mandlerne.
  6. Rør mandlerne i den kolde grød.
  7. Pisk fløden stiv, kom den forsigtigt i det øvrige.
  8. Smag til med sukker.