HERREMAD 

   MENU 20. april 2010

HOLD 1

Lynstegt laks med femkrydderi og ingefær

Oksekødskarry med appelsin

Forside
Opskrifter
Menu 2009-2010
Råvarerne er købt hos Føtex   

Lynstegt laks med femkrydderi og ingefær

Ingredienser til 4 personer:

bullet4 laksesteak á ca. 115 g uden skind og ben
bullet2 tsk. femkrydderi
bullet1 stor porre
bullet1 stor gulerod
bullet115 g sukkerærter
bullet2½ cm frisk ingefær
bullet2 spsk. ingefærvin
bullet2 spsk. lys sojasauce
bullet1 spsk. vegitabilsk olie
bulletsalt
bulletpeber
bulletfriskkogte nudler til servering

Pynt:

bulletporre i strimler
bulletfrisk ingefær i strimler
bulletgulerod i strimler 

 

Fremgangsmåde:

 

  1. Skyl laksen og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Gnid stykkerne på begge sider med femkrydderi og krydr med salt og peber. Sæt fisken til side til senere.

  2. Gør porren i stand, flæk den på langs og skyl den under rindende, koldt vand. Skær den i fine strimler.

  3. Skræl guleroden og skær den i meget fine strimler. Skær enderne af sukkerærterne og skær dem i strimler på langs.

  4. Skræl ingefæren og skær den i tynde strimler.

  5. Læg alle grøntsager i en stor skål og vend dem i ingefærvin og 1 spsk. sojasauce. Sæt dem til side.

  6. Varm grillen op til middelvarme. Læg laksestykkerne på en grillrist og pensl dem med resten af sojasaucen. Grill dem i 2-3 min. på hver side indtil de er helt gennemstegte.

  7. Mens laksen grilles, varmes olien i en sliplet wok eller stor pande, og grøntsagerne lynsteges i 5 min. til de er akkurat møre. Pas på ikke at stege dem for meget - de skal være sprøde til at bide i. Anret på varme tallerkener.

  8. Lad laksen dryppe af på køkkenrulle og server dem på et lag grøntsager. Pynt med strimlet porrer, ingefær og gulerod og server.

 

 

 

Oksekødskarry med appelsin

Ingredienser til 4 personer:

bullet1 spsk. vegetabilsk olie
bullet225 g skalotteløg, halveret
bullet2 fed hvidløg, presset
bullet450 g magert oksekød, tyk eller tyndsteg istandgjort og skåret i 2 cm store tern
bullet3 spsk. karrypasta
bullet4½ dl frisk oksekødsfond
bullet4 mellemstore appelsiner
bullet2 tsk. maizena
bulletsalt
bulletpeber
bullet2 spsk. friskhakket koriander til pynt
bullet nykogte basmatiris til servering

 RAITA:

bullet½ agurk i fine tern
bullet3 spsk. friskhakket mynte
bullet1½ d. letmælksyoughurt

Fremgangsmåde:

 

  1. Varm olien i en stor gryde.
  2. Steg skalotteløg, hvidløg og oksekød omhyggeligt i 5 min. Rør rundt ind imellem indtil kødet er brunet jævnt på alle side.
  3. Bland karrypasta og fond.
  4. Hæld blandingen over kødet og rør rundt og bland det godt.
  5. Bring retten i kog og lad den simre under låg i 1 time eller til kødet er mørt.
  6. Imens rives appelsinskallen af en appelsin, og saften presses af den samt af en ekstra.
  7. Pil de 2 sidste appelsiner og fjern så meget af den hvide hinde som muligt.
  8.  Skær ned mellem båndene og tag kødet ud.
  9. Bland maizena og appelsinsaft.
  10. Når retten er ved at være færdig røres appelsinskallen i kødblandingen sammen med jævningen.
  11. Bring retten i kog og lad den simre under omrøringen i 3-4 minutter indtil saucen tykner.
  12. Krydr med salt og peber og rør appelsinstykkerne i.
  13. Raita laves ved at blande agurkestykker og mynte og røre det i yoghurten.
  14. Smag til med salt og peber.
  15. Pynt retten og server med ris og raita.