HERREMAD 
   MENU 21. feb. 2006


MATJESTATAR M/REJE-TOMATER
PORRETÆRTE
BASELER PFNUTLI

Forside
Opskrifter
Menu 2005-2006

 

MATJESTATAR M/REJE-TOMATER

INGREDIENSER:
Til tatar'en:
4 matsjesfilet'er
1 stort løg
1 spsk. kapers
4 skiver toastbrød
1 spsk. blødt smør
radiser
½ bundt persille
-
Til reje-tomater
250 g rejer
½ bundt dild
1,5 dl yoghurt
1 spsk. let-mayonnaise
4 mellemstore tomater
4 salatblade

 FREMGANGSMÅDE:

1. Udvand matsjefilet'erne ½ time
2. Skyl, dup filet'erne tørre og hak dem fint.
3. Pil og hak løget fint sammen med kapers.
4. Bland det hakkede løg og kapers med de hakkede filet'er.
5. Rist toastbrødene gyldne. 
6. Udstik dem i store medaljoner og smør smør på.
7. Skyl, tør og skær radiserne i skiver.
8. Fordel radiserne og persillen i kanten af hvert brød.
9. Anret matjestataren i midten.
-
10. Skyl rejerne i en si og lad dem dryppe af.
11. Skyl, tør og klip dilden  fint. (Gem nogle kviste til pynt).
12. Bland den klippede dild med yoghurt og mayonnaise.
13. Skyl tomaterne, skær et låg af tomatbundene og udhul dem.
14. Bland rejerne i dildmayonnaisen og fyld blandingen i tomaterne.
15. Pynt med dildkviste.
-
16. De fyldte tomater og taterbrødene anrettes på skyllede og tørrede salatblade. 

 

 

PORRETÆRTE

INGREDIENSER:
200 g hvedemel
½ salt
100 g smør
2 spsk. vand
-
Til fyld:
4 store porrer
1 løg
3 æg
200 g hytteost
4 skiver bacon
sennep
1 tsk. salt
2 tsk. oregano
1 tsk. merian
½ tsk. peber
100 g revet ost


FREMGANGSMÅDE:

1. Hvedemel og salt blandes på et bord eller i en stor skål.
2. Smørret smuldres i melet og samles med de 2 spsk. vand (her bruger man 'klør fem' til at ælte til dejen har samlet sig til en fast, glat klump).
3. Er der tid til det, bør dejen hvile i køleskabet ca. ½ time.
4. I denne hviletid renses porerne og skæres i skiver.
5. Løget pilles og skæres i tern.
6. Baconskiverne skæres i tern.
7. Baconternene og løgternene svitses på en pande.
8. Æggene piskes sammen med hytteosten og krydderierne.
9. Tag dejen ud af køleskabet - hvis den har været der.
10. Rul den ud til en størrelse der dækker tærtefadets bund og siden op - dejen kan evt. trykkes ud i den smurte tærteform.
11. Prik dejen med en gaffel, og forbag den ved 200o i 20 min. (Vælger I at forsøge jer med retten hjemme, er det en god ide igen at sætte den formede endnu ikke forbagte tærte i køleskabet i ca. ½ time).  
12. Smør den forbagte tærtedej med et godt lag sennep.
13. Læg grøntsagerne og baconternene i den forbagte tærtedej, og hæld æggemassen over tærtefyldet.
14. Drys med den revne ost.
15. Bag tærten i ovnen ved 200o i ca. 30 min.


 
BASELER PFNUTLI

INGREDIENSER:
300 g mel
2½ dl hvidvin
½ gl. cognac
2 æg
salt
60 g sukker
4 syrlige æbler
150 g smør
-
60 g sukker
½ tsk. kanel

FREMGANGSMÅDE:

1. Pisk mel, hvidvin, cognac, æg, en anelse salt og 60 g sukker sammen i en skål.
2. Skræl æblerne og tag kernehuset ud.
3. Skær æblerne i små tern og bland dem i dejen.
4. Lad dejen hvile i 30 min.
5. Efter de 30 minutter varmes smørret på en stor pande, og tag nu dejen med en ske over på panden - på samme måde som man laver frikadeller, tryk 'frikadellen' lidt flad.
6. Bag klatkagerne 3 minutter på hver side - pas godt på ikke at branke klatkagerne!
7. Læg dem på et fad, og hold dem varme.
-
8. Originalopskriften siger: Server dem straks drysset med sukker og kanel
Men efter at have prøvesmagt dem foreslår jeg creme fraiche med et stænk cognac!